Σε Λεμεσό και Λευκωσία παρουσιάζεται αυτόν τον μήνα το μυθιστόρημα του Γιώργου Παναγή «Χωριό Ποτέμκιν», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Τόπος.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στη Λεμεσό με ομιλητές τη συγγραφέα Λουίζα Παπαλοΐζου και τον συγγραφέα Γιώργο Παναγή και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στη Λευκωσία με ομιλητές την η ποιήτρια και συγγραφέα Ευφροσύνη Μαντά-Λαζάρου και τον συγγραφέα.
Σε αυτό το πυκνό στην υφή του και πολύµορφο σπονδυλωτό µυθιστόρηµα οι αναγνώστες βιώνουν τις µεταµορφώσεις της πόλης του Βερολίνου τα τελευταία εκατό χρόνια και γίνονται κάθε φορά µάρτυρες µιας άνευ προηγουµένου ανασύστασής του από τα ερείπια.
Η έκφραση «Χωριό Ποτέµκιν» (ρωσικά: потёмкинские деревни) περιγράφει ένα κατασκεύασµα που έχει στόχο να αποκρύψει την αλήθεια ή να εξωραΐσει µια κατάσταση.
Ο Γιώργος Παναγή γεννήθηκε το 1987 στη Λεμεσό. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Η πρώτη του συλλογή διηγημάτων «Οι Μύθοι» (εκδόσεις Γαβριηλίδη 2014), τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για νέους λογοτέχνες. Το «Χωριό Ποτέµκιν» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
∆εν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στο σώµα της οποίας να έχουν εγγραφεί τόσο έντονα και τόσο καθοριστικά τα ρεύµατα που επιχείρησαν να αλλάξουν την πορεία της ανθρωπότητας: δηµοκρατία, φασισµός, σοσιαλισµός.
Έξι δεκαετίες, έξι σηµεία καµπής στην ιστορία του Βερολίνου και κατ’ επέκταση ολόκληρης της Ευρώπης σε ένα συναρπαστικό µυθιστόρηµα το οποίο ανιχνεύει τις δυνάµεις που διαµόρφωσαν την ταυτότητα του σύγχρονου Ευρωπαίου. Αποτυχίες, πόλεµοι, µαταιώσεις, ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και χαµένες προσδοκίες ενός λαµπρού µέλλοντος που ανατράπηκε αιφνιδιαστικά, ιδωµένα µέσα από τον φακό του σήµερα και της φαινοµενικής διαύγειας που επιτρέπει η απόσταση από τα περασµένα. Στο κάτω κάτω, η απόσταση αυτή είναι ένα από τα µεγαλύτερα ψέµατα της Ιστορίας.

Στη «Νύχτα της Βαϊµάρης» (’20) η απρόσµενη πρόσκληση για δείπνο στο διαµέρισµα ενός εν αποστρατεία ταγµατάρχη εκθέτει τον νεαρό Γκερτ και τη σύντροφό του Μάργκοτ στα θέλγητρα και στους κινδύνους της περιόδου.
Στην «Εποχή της ειλικρίνειας» (’40) µια γυναίκα καταγράφει σε ηµερολόγιο τον αγώνα της να επιβιώσει στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής.
Στη «Συνωµοσία αντικειµένων» (’60) ο Μάρκους φυλακίζεται από τη Στάζι όταν επιχειρεί να περάσει το Τείχος.
Κατά τη δεκαετία της οικονοµικής ακµής (’80) οι κάτοικοι επιδίδονται µε µανία στη διαρκή περιποίηση των προσόψεων των κτιρίων, ενώ στον «Ιχνηλάτη» (’00) η τεχνολογία των αρχών του νέου αιώνα και η αναµέτρηση µε ένα δασόβιο πλάσµα γίνονται αφορµή για να αναθεωρήσει ο Ντίτερ τη ζωή του.
Στην «Ιστορία της τελευταίας στιγµής» (2020) η καθηµερινότητα ενός ηλικιωµένου ζευγαριού διαταράσσεται από µια πρωτοφανή πανδηµία.
- Λεμεσός, Τεχνοδρόμιο, Τρίτη 22 Οκτωβρίου, 7μ.μ.
- Λευκωσία, Καφενείο Πρόζακ, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, 7μ.μ.