Με artists’ talk με τους εικαστικούς Μελίνα Σουκιούρογλου και Μιχάλη ολοκληρώνεται το Σάββατο 30 Νοεμβρίου η σειρά παράλληλων δράσεων της μεγάλης έκθεσης «Casts of an Island 2024» στη Λεμεσό, που επιμελείται ο συλλέκτης Νίκος Παττίχης.
Η αυλαία της έκθεσης πέφτει την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου με ειδική εκδήλωση και παρουσίαση του καταλόγου.
Στη συνάντηση του Σαββάτου, οι δύο καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους μέσα από την έννοια της «υβριδικής μορφοποίησης», διερευνώντας τις δυνατότητες της κεραμικής ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης αλλά και ως εργαλείο εννοιολογικής σύνδεσης με ευρύτερα κοινωνικά και πολιτιστικά ζητήματα.
Στις πρακτικές τους, η κεραμική συνδυάζεται με άλλα μέσα και υλικά: για τον Χαραλάμπους, γίνεται όχημα δημιουργίας εικονικών κόσμων και νέων σωμάτων, ενώ για τη Σουκιούρογλου αποτελεί μέσο καταγραφής της υλικότητας της Κύπρου και διερεύνησης της οπτικής γλώσσας της οικιακότητας, όπως αυτή επηρεάζεται από τη μνήμη.
Μέσα από τις δύο προσεγγίσεις, η έκθεση φωτίζει τη διαφορετικότητα στις καλλιτεχνικές πρακτικές και αναδεικνύει τον πλούτο των δυνατοτήτων της κεραμικής τέχνης.
- Λεμεσός, PSI Foundation, Σάββατο 30 Νοεμβρίου, 7-8.30μ.μ. Η παρουσίαση θα γίνει στα αγγλικά.
Την επιμέλεια των παράλληλων δράσεων έχει ο θεωρητικός τέχνης και επιμελητής Ευαγόρας Βανέζης.
Οι καλλιτέχνες
Η Μελίνα Σουκιούρογλου είναι εικαστικός καλλιτέχνης μικτών μέσων με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου.
Το έργο της διερευνά θέματα της φύσης και την περίπλοκη σχέση μεταξύ των ανθρώπων, των χώρων τους και των προσωπικών τους αντικειμένων. Πλούσια σε υλικό και τεχνική, η πρακτική της συνδυάζει την παραδοσιακή δεξιοτεχνία με επιρροές σχεδιασμού και σύνθετες οπτικές αφηγήσεις. Αντιπαραθέτει υλικά και οπτικά στοιχεία για να θέσει ερωτήματα που προκαλούν σκέψη σχετικά με την ταυτότητα, την παράδοση και το ανήκειν. Μέσα από τη διαστρωμάτωση διαφορετικών στοιχείων, δημιουργεί έναν διάλογο μεταξύ του φυσικού κόσμου και της ανθρώπινης εμπειρίας.
Πρόσφατα, έχει επικεντρωθεί σε κεραμικές φόρμες, γυαλί και τεχνικές υαλοπινάκων. Τα κόκκινα πήλινα αγγεία της συνδυάζουν χειροποίητα εφυαλωμένα κεραμικά με vintage θραύσματα κρυστάλλινου και χαραγμένου γυαλιού. Αυτή η εργασία βασίζεται σε έρευνα και πειραματισμό σε χώμα, άργιλο, ανοιχτή όπτηση και άλλες τεχνικές. Αντλώντας έμπνευση από τις πλούσιες κεραμικές παραδόσεις και τον μοντέρνο σχεδιασμό της Κύπρου, ερμηνεύει εκ νέου αυτές τις πρακτικές μέσα από έναν σύγχρονο φακό.
Εκπαίδευση: Πτυχίο καλών τεχνών από τη Σχολή Τέχνης Corcoran της Ουάσινγκτον
Ο Μιχάλης Χαραλάμπους είναι εικαστικός καλλιτέχνης. Η πρακτική του περιλαμβάνει γλυπτική, εγκαταστάσεις εικονικής πραγματικότητας, κινούμενη εικόνα και εκτυπωμένο υλικό. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (BA) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (MA).
Εξερευνά τα όρια μεταξύ χώρου, σώματος, αντικειμένου και ταυτότητας, χρησιμοποιώντας ψηφιακή τεχνολογία και παραδοσιακά μέσα (κεραμική). Αυτός ο συνδυασμός του επιτρέπει να διερευνήσει πώς η πολιτιστική και πολιτική μνήμη μπορεί να αναδομηθεί, να διαστρεβλωθεί ή να ανακτηθεί μέσω της τεχνολογίας και των φυσικών υλικών. Εξετάζει επίσης πως οι αποικιακές δυναμικές εξουσίας επηρέασαν τη ροή και διαμόρφωσαν τις πολιτιστικές και πολιτικές αφηγήσεις που παραμένουν μέχρι σήμερα.
Έχει συμμετάσχει σε εθνικά και διεθνή φεστιβάλ και εκθέσεις, όπως το Animafest Cyprus Views of the World (Σαλαμιού, 2023), το WIP festival, CYENS (Λευκωσία, 2022), η Κυπριακή Συμμετοχή στην 16η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας (2018) και η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης «Φανταστικά Σπίτια» (2017). Επίσης, έχει συμμετάσχει σε καλλιτεχνικές φιλοξενίες στην Απουλία (BJCEM, “LandXcape”), τη Βαρκελώνη (Can Serrat) και την Αθήνα (SNEHTA).
Η πιο πρόσφατη ατομική του έκθεση είναι η «We Met Love Death and Meta» στο Κυπριακό Μουσείο, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, καθώς και το «ANIMA» (Λονδίνο, 2022), η οποία επιμελήθηκε ο Μάριος Ψαράς από το Πολιτιστικό Τμήμα της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας, σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο.
H έκθεση Casts of an Island, σε επιμέλεια του συλλέκτη έργων τέχνης Νίκου Παττίχη, φιλοξενεί πάνω από 100 εικαστικά έργα, διαφορετικών μέσων, τεχνικών και τεχνοτροπιών, κυρίως από Κύπριους καλλιτέχνες, τα περισσότερα από τα οποία συλλέχθηκαν με πολύ μεράκι και φροντίδα τα τελευταία 35 χρόνια. Έχει ως αφετηρία την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, αναδεικνύοντας μια ιστορικά ταραχώδη εποχή για την Κύπρο, που σημαδεύτηκε από πολυάριθμες προσπάθειες για επούλωση και κοινωνική αναδιάρθρωση εν μέσω σημαντικών παγκόσμιων ανακατατάξεων. Όπως υποδηλώνει ο τίτλος, η έκθεση αφορά την εξερεύνηση του κυπριακού ιστορικού και κοινωνικού φαντασιακού, μια μοναδική πολυφωνία που διερευνά κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με την ιστορική μνήμη και την κοινωνική πρόοδο. Η έκθεση σηματοδοτεί τη μετατροπή σε σπουδαίο χώρο τέχνης ενός κτιρίου-διαμάντι του Κυπριακού Μοντερνισμού, τις Αποθήκες Χαρουπιών στο παραλιακό βιομηχανικό μέτωπο της Λεμεσού.
Στα πλαίσια της έκθεσης φιλοξενούνται καλλιτέχνες για παρουσιάσεις και συζητήσεις. Ποια τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται οι καλλιτέχνες και με ποιους τρόπους συσχετίζουν την τέχνη με τον κόσμο; Μέσα από ένα προβληματισμό για τις “πρακτικές της συνάφειας” και με έμφαση στις καλλιτεχνικές πρακτικές, οι συζητήσεις φωτίζουν διαφορετικές πτυχές του συν-ανήκειν, της κριτικής σκέψης και του ρόλου της τέχνης σε διαδικασίες ενθύμησης και επούλωσης.