Έργα των Στας Παράσκου, Μαργαρίτας Παράσκου και Αιμίλιου Κουτσοφτίδη καθώς επίσης έγγραφα που, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αναδεικνύουν τις ψευδείς δηλώσεις του Υφυπουργείου Πολιτισμού παρουσιάζονται στην έκθεση με τίτλο «Απόγονοι- Ο θρήνος της Λέμπας», που διοργανώνεται από τις 18 Ιανουαρίου στο οίκημα του ΕΚΑΤΕ στη Λευκωσία.

Η οικογένεια του αείμνηστου αείμνηστου Κύπριου εικαστικού Στας Παράσκου επανέρχεται σχετικά με το μέλλον του Πολιτιστικού Χωριού Λέμπας, εμμένοντας στη θέση της ότι το Κυπριακό Κολλέγιο Τέχνης πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί στον συγκεκριμένο χώρο.  

Θεωρεί, μάλιστα, ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού και οι συνεργάτες του, σε μια προσπάθεια να περιθωριοποιήσει περαιτέρω το Κυπριακό Κολέγιο Τέχνης, αποκαλούν συστηματικά το Κολέγιο «Απόγονους του Στας Παράσκου», υπονοώντας πως δεν είναι μια αυτόνομη και ενεργή οργάνωση. Αυτό αποτελεί και το έναυσμα για την έκθεση «Απόγονοι».

«Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να βρει λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο γιος του Στας Παράσκου, Μιχαήλ Παράσκος, κατηγορεί το Υφυπουργείο για ασέβεια προς τη μνήμη του πατέρα του. Με την έκθεση αυτή και τη μελλοντική δημοσίευση που τη συνοδεύει, στόχος της οικογένειας είναι το αντίθετο: «να τιμήσουμε τη μνήμη του Στας Παράσκου και να γιορτάσουμε το πρώτο σχολείο τέχνης στην Κύπρο».

Το Κυπριακό Κολέγιο Τέχνης ιδρύθηκε το 1969 στην Αμμόχωστο. Όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός της πόλης, εκτοπίστηκε το 1974 όταν ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τα Βαρώσια. Τότε, η κυβέρνηση ανέλαβε δράση και έδωσε στο Κυπριακό Κολέγιο Τέχνης ένα νέο σπίτι στην Πάφο.

«Πενήντα χρόνια αργότερα, το Κυπριακό Κολέγιο Τέχνης βρίσκεται ξανά υπό απειλή, αυτή τη φορά από την ίδια την κυπριακή κυβέρνηση» αναφέρεται. «Αντίθετα από τον πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο οποίος στήριξε τον καταξιωμένο Κύπριο καλλιτέχνη και πανεπιστημιακό καθηγητή Στας Παράσκο ώστε να ιδρύσει το Κυπριακό Κολέγιο Τέχνης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης φαίνεται να μην εκτιμά την τέχνη. Ή τουλάχιστον, δεν φαίνεται να εκτιμά τον Στας Παράσκο και το Κυπριακό Κολέγιο Τέχνης. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η προσπάθεια του Υφυπουργείου Πολιτισμού να ακυρώσει τον Στας και να καταστρέψει το κολέγιο που εκείνος ίδρυσε πριν από μισό αιώνα;»

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης, το ζήτημα συνοψίζεται ως εξής:

  1. Η κυβέρνηση αθετεί συμφωνίες που είχαν γίνει από προηγούμενες διοικήσεις για το δεκαετές έργο ανακατασκευής των εγκαταστάσεων του Κολεγίου στη Λέμπα, αρνούμενη ότι αυτές οι συμφωνίες υπήρξαν ποτέ. Αυτό παρά τις πολυάριθμες δηλώσεις που υπάρχουν στα συμβόλαια αρχιτεκτονικής και στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι η Λέμπα θα παραμείνει σπίτι του Κυπριακού Κολεγίου Τέχνης.
  2. Η κυβέρνηση αποπροσανατολίζει και προσβάλλει τη Μαργαρίτα Παράσκου και τον Αιμίλιο Κουτσοφτίδη, Διευθυντές του Κυπριακού Κολεγίου Τέχνης. Παρόλο που συμμετείχαν σε προγραμματιστικές συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους τα τελευταία δέκα χρόνια, το Υφυπουργείο έχει περιγράψει το Κολέγιο ως «μόνο σκιά πάνω στο έργο», παραποιώντας τις θέσεις του Κολεγίου και προωθώντας ψευδείς ισχυρισμούς, όπως ότι το Κυπριακό Κολέγιο Τέχνης καταλάμβανε παράνομα τη Λέμπα για πάνω από 50 χρόνια.

«Για να είμαστε σαφείς, ο Στας Παράσκος συμφώνησε ότι το Κυπριακό Κολέγιο Τέχνης θα αποτελεί μέρος της αναμόρφωσης της Λέμπας, υπό την προϋπόθεση ότι το Κολέγιο θα συνέχιζε να λειτουργεί στον ίδιο χώρο, μαζί με νέες εγκαταστάσεις για σχολικές ομάδες που θα επισκέπτονταν τη Λέμπα για καλλιτεχνικές δραστηριότητες» σημειώνει η ανακοίνωση. «Όπου ήταν δυνατό, το Κυπριακό Κολέγιο Τέχνης θα βοηθούσε στη διοργάνωση αυτών των επισκέψεων».

«Το Υφυπουργείο Πολιτισμού έχει χάσει εντελώς τις δυνατότητες αυτής της νέας φάσης στη Λέμπα» δηλώνει η Μαργαρίτα Παράσκου. Ο Αιμίλιος Κουτσοφτίδης προσθέτει: «Αν το Υφυπουργείο Πολιτισμού καταλάβαινε και εκτιμούσε τη μοναδική καλλιτεχνική σημασία του Κυπριακού Κολεγίου Τέχνης, θα υποστήριζε και θα γιόρταζε τα επιτεύγματά του αντί να το υποβαθμίζει και να υπονομεύει την κληρονομιά του. Το ίδρυμα αυτό έχει εμπνεύσει αμέτρητους καλλιτέχνες, αποτελώντας έναν ζωτικό χώρο δημιουργίας και καινοτομίας».

  • Λευκωσία, Οίκημα ΕΚΑΤΕ. Εγκαίνια: Σάββατο 18 Ιανουαρίου, 6μ.μ. Διάρκεια: μέχρι 31 Ιανουαρίου