Την εικαστική πρόταση της Ραΐσσας Αγγελή με τίτλο «C.P. and “Of Other ‘Garden’ Spaces”» παρουσιάζει από την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου το Pylon Art & Culture στη Λεμεσό, σε επιμέλεια της Έλενας Πάρπα.

Η πρόταση απομονώνει στοιχεία από το σχέδιο για μνημείο υπό τον ίδιο τίτλο αφιερωμένο στον παππού της εικαστικού και πρώην δήμαρχο Λεμεσού, Κώστα Παρτασίδη (1919-1977). Το μνημείο προοριζόταν για τον Δημόσιο Κήπο Λεμεσού και σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους Αρσέντι Λισένκοφ, Ελεωνόρα Αντωνιάδου και την Ομάδα 100 χρόνια Κώστας Παρτασίδης. 

Τα εγκαίνια πραγματοποιούνται μεταξύ 5-10μ.μ. στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Limassol Art Walks, ενώ η όλη έκθεση εμπίπτει στο πλαίσιο του «Safely Held», μιας σειράς εκθέσεων και εκδηλώσεων/ δράσεων που στοχεύουν στην περαιτέρω ενασχόληση του κοινού με τις τέχνες και την καλλιτεχνική πρακτική. Το project, που επιμελούνται η Έλενα Πάρπα, η Θάλεια Σπυρίδου και ο Ευαγόρας Βανέζης, έχει διάρκεια επτά μηνών και εκτείνεται από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2023.

Ο Παρτασίδης διετέλεσε δήμαρχος της πόλης (1949-1950 και 1953-1962) και ήταν από τους βασικούς εισηγητές της αναδιαμόρφωσής του Δημόσιου Κήπου το 1961. Το μνημείο συντάσσεται μέσα από αναφορές στη ζωή και το έργο του και, ακολουθώντας τη λογική εγκιβωτισμού της mise en abyme, προτείνει έναν «κήπο μέσα στον κήπο». Πρόθεση είναι η δημιουργία ενός τόπου που να ενεργοποιεί την ιστορική μνήμη αλλά και τον στοχασμό γύρω από τη φύση του κήπου, τα εγγενή χαρακτηριστικά του και τις (αισθητικές, κοσμολογικές, φιλοσοφικές) θεωρίες που τον ορίζουν, με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτήν της ετεροτοπίας. 

Η σύνδεση με τη συγκεκριμένη έννοια ενθαρρύνεται από τον τίτλο του έργου, ο οποίος αποτελεί δημιουργική παράφραση Μισέλ Φουκώ. Στο κείμενο, το οποίο παραδίδεται αρχικά ως διάλεξη το 1967, ο Γάλλος φιλόσοφος εισαγάγει την έννοια της «ετεροτοπίας» για να περιγράψει τους χώρους του «άλλου» και χρησιμοποιεί το παράδειγμα του κήπου για να αναφερθεί στην ιδιότητα τους να αντιπαραθέτουν «σε έναν πραγματικό τόπο πολλούς χώρους, πολλές θέσεις οι οποίες είναι από μόνες τους ασύμβατες». Στην πρόταση για μνημείο «C.P. and “Of Other ‘Garden’ Spaces”», η ετεροτοπική διάσταση του κήπου ενεργοποιείται για την κατανόησή του ως τόπου συνύπαρξης περιφερειακών, αντι-κανονικών ιστοριών, οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα για μια πιο ουσιαστική σχέση τόσο με το ιστορικό παρελθόν (ενός δημάρχου, ενός δημόσιου χώρου, μιας πόλης) όσο και με το παρόν. 

Η πρόταση για το μνημείο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Στον χώρο του Pylon Art & Culture, τα επί μέρους στοιχεία του αυτονομούνται ως ένα είδος δημιουργικής ανατροπής τόσο του ίδιου του μνημείου όσο και των δομών που αποκλείουν την πραγματοποίησή του σε μια στιγμή που ο προτεινόμενος χώρος ανέγερσης του, ο Δημόσιος Κήπος Λεμεσού, βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων γύρω από την πολεοδομική ανάπτυξη της πόλης.

  • Λεμεσός, Pylon Art & Culture (95950857). Εγκαίνια Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, 5-10μ.μ. Διάρκεια: 9 Δεκεμβρίου (για το τριήμερο 20-22 Οκτωβρίου η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή με συνεχές ωράριο, από τις 5μ.μ. στις 20/10 μέχρι και τις 6μ.μ. στις 22/10, από 26/10 Πέμπτη, Παρασκευή 5-8μ.μ., και Σάββατο 11π.μ.- 1μ.μ.). 

Η έκθεση συνοδεύεται από παράλληλο πρόγραμμα συζητήσεων:

Limassol in the 1940s – 1950s

Σάββατο 21 Οκτωβρίου, 6-8μ.μ. Pylon Art & Culture και μέσω zoom στον σχετικό σύνδεσμο στο ZOOM

Η ομάδα bαhçές histories* of Cyprus ανταποκρίνεται στην πρόσκληση να συμμετέχει στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων της έκθεσης και διοργανώνει τη συζήτηση με τίτλο Limassol in the 1940s – 1950s με κύριο συντονιστή το μέλος των bαhçές, Λοΐζο Καψάλη. Εξετάζεται η περίοδος 1940-1950 και η εμφάνιση νέων αντιλήψεων περί κοινωνικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ο βαθμός που αυτές αποτυπώνονται στον αστικό μετασχηματισμό πόλεων, όπως η Λεμεσός.  

Γλώσσα: Αγγλικά 

Η ομάδα bαhçές histories* of Cyprus αποτελείται από τους Aliosha Bielenberg, Μαρία Κ. Γεωργίου, Nur Çetiner, Λοΐζο Καψάλη, Evrensel Sebep και Okcan Yıldırımtürk.