Το εικαστικό βιβλίο της Μαίρης Πλαντ με τίτλο «Ανθογράμματα» παρουσιάζεται την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στο Κέντρο Τεχνών Κάνθου στην Παλλουριώτισσα. 

Η δημιουργία του εικαστικού βιβλίου «Ανθογράμματα» ξεκίνησε το 2000 με τη μορφή ταχυδρομικής τέχνης, όταν η Μαίρη Πλαντ έστειλε με το ταχυδρομείο ένα ποίημα-ανθόγραμμα, σχεδιασμένο στο χέρι πάνω σε χαρτί, με παραλήπτη συγκεκριμένο πρόσωπο. 

Σταδιακά, ο κατάλογος παραληπτών διευρύνθηκε τόσο ώστε να αποτελέσει ανοιχτή πρόσκληση σε ποιητές, καλλιτέχνες, συγγραφείς, δραματουργούς και άλλους δημιουργούς, που εκπροσωπούσαν πληθώρα γλωσσών και λογοτεχνικών ειδών. Oι παραλήπτες αποκωδικοποίησαν τα εικαστικά αλφάβητα των ανθογραμμάτων, και ανταποκρίθηκαν με τις δικές τους δομικές ή ερμηνευτικές προτάσεις. 

Μέχρι το 2013, η ζωγράφος συνέλεξε 44 «αποκρίσεις» από μια συστάδα φίλων και συνεργατών, που προέρχονταν από ένα διηπειρωτικό γεωγραφικό φάσμα κοντινών και μακρινών συντεταγμένων. Το απάνθισμα της συλλογής παρουσιάστηκε σε δημόσιες εκθέσεις με τη μορφή εικαστικού βιβλίου. Με στόχο να αποτυπωθούν ευκρινέστερα οι καρποί αυτών των διακαλλιτεχνικών συναντήσεων, η συλλογική αυτή έκδοση λειτουργεί ως έναυσμα για επιπρόσθετο πειραματισμό και δημιουργική μεταποίηση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η μουσική σύνθεση «Ανθόγραμμα» (2018) του Άγι Ιωαννίδη, εμπνευσμένη από ένα «Ανθόγραμμα» (2005) της Πλαντ και η μουσική σύνθεση «Processional» (2021) του Κωνσταντίνου Στυλιανού, εμπνευσμένη από το έργο της Μαίρης Πλαντ «Αφροδίτισσα» (2000).

Το «Ανθόγραμμα» θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί Βιρζινί Μποβ (φλάουτο), Γιώργος Γεωργίου (κλαρινέτο), Νίκος Παντέχης (ακορντεόν) και Δροσοσταλίδα Μωραΐτη (πιάνο). Το «Processional» θα ερμηνεύσει η φλαουτίστρια Βιρζινί Μποβ.

  • Λευκωσία, Κέντρο Τεχνών Κάνθου, Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, 8μ.μ.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους της εικαστικού Έφης Σαββίδη «Echoing the colouring of grains». Η 28λεπτη ταινία συνυφαίνει αφηγηματικά αποσπάσματα στα οποία η Μαίρη Πλαντ μιλάει για τη ζωή και το έργο της. Αναζητώντας τρόπους καταγραφής που επιτρέπουν, όσο γίνεται, την αδιαμεσολάβητη αφήγηση, η Σαββίδη αποτυπώνει, σ’αυτήν, ποιητικά τις πολλαπλές υλικότητες του χρόνου και του χώρου της μνήμης. Καταφέρνει, έτσι, να αποδώσει τόσο τον «αθέατο» προσωπικό κόσμο της Πλαντ όσο και το διακριτικό και, ταυτόχρονα, αναπλαστικό της χιούμορ.

«Με έμπνευση τον “Στέφανο” του Μελεάγρου και τη συσχέτιση του της ποίησης με λουλούδια και δέντρα, προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία ενός αλφαβήτου βασισμένου στα λουλούδια» εξηγεί η ίδια. «Αυτά τα σύμβολα ονόμασα ανθογράμματα και τη γραφή ανθογραφία. Περαιτέρω, αναζήτησα περισσότερες αναφορές σε λουλούδια, ειδικά σε σχέση με την Αφροδίτη, στην αρχαία ελληνική ποίηση. Ένας κατάλογος με λουλούδια, δέντρα, φρούτα, που προέρχονται από αυτή την ποίηση δημιουργήθηκε με πρόσθετες αναφορές στους Παυσανία, R. Graves, G. Grigson Δ. Μιχαηλίδη, Ζ. Καραγιώργη, κ.ά. Σε αυτόν προστέθηκαν οπτικές πληροφορίες από αρχαία αγγεία, κοσμήματα κ.λπ. Επιπλέον, βλέποντας τι φυτρώνει μέσα και γύρω από το ιερό της Αφροδίτης στα Κούκλια σήμερα διαφωτίζει τα αρχαία γραπτά και επίσης συνεισφέρει καινούριο υλικό για τη δουλειά μου» αναφέρει. 

Η έκδοση του εικαστικού βιβλίου «Ανθογράμματα» και η δημιουργία της ταινίας «Echoing the colouring of grains» πραγματοποιήθηκαν με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της αναδρομικής έκθεσης «Μαίρη Πλαντ: Μυθογραφίες» (2022) σε επιμέλεια Μαρίνας Χριστοδουλίδου και Μαρίνας Δημοσθένους.