Σε χώρους της εντός των τειχών Λευκωσίας ξεδιπλώνεται η 3η έκθεση της οπτικής συμφωνίας με τίτλο «Ανάποδα Βουνά, Volume IIΙ», που διοργανώνει το διεθνές artist-led πρότζεκτ «Settlements | Οικισμοί».
Παρουσιάζεται από τις 15 Μαρτίου κατά μήκος των οχυρωματικών Ενετικών τειχών της Λευκωσίας (ή Κάστρο της Λευκωσίας) και συγκεκριμένα στο οίκημα του ΕΚΑΤΕ, στο Υδραγωγείο Σιλιχτάρ/ Οίκημα ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) και σε γύρω χώρους.
Την έκθεση διοργανώνει και επιμελείται ομάδα καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό, η οποία απαρτίζεται από τους Βίκυ Περικλέους (Κύπρος), Μπούρχαρντ Γκάρλιχς (Γερμανία), Δημήτρη Νεοκλέους (Κύπρος), Κυριάκο Καλλή (Κύπρος), Μιχάλη Νικολαΐδη (Γερμανία), Νίκα Σπαν (Γερμανία/ Σλοβενία), Πανίκο Τεμπριώτη (Κύπρος), Στέφανο Καράμπαμπα (Ελλάδα), Χορστ Βάγιερσταλλ (Κύπρος/ Γερμανία).

Το διερευνητικό αυτό πρότζεκτ, που απολαμβάνει χορηγίας από το Υπουργείο Πολιτισμού του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, εστιάζει στην ανάπτυξη και επιμέλεια περιεχομένων, καταστάσεων και εκθέσεων τέχνης τα οποία εμπλέκουν πολλαπλά μέσα, τεχνολογίες και τρόπους, ικανά να επανά-διαπραγματευτούν χωροχρονικές έννοιες των βιοπολιτικών τοπίων σε παρόντα χρόνο.
Η 3η έκθεση «Ανάποδα Βουνά, Volume III», 2025, αναπτύσσεται σε μια νοητή συνέχεια της έκθεσης στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, (2024) και συγκεκριμένα του εκθεσιακού χώρου Werft77, ο οποίος χώρος βρίσκεται πάνω στην άκρη του ποταμού Ρήνο, και της έκθεσης στο χωριό Γαλάτα της περιοχής της Σολέας (2023), η οποία και απλώθηκε κατά μήκος του ποταμού Κλάριου ή Καρκώτη.
Φέρνει μπροστά τις βιοπολιτικές διαστρωματώσεις της Λευκωσίας και τις πολιτισμικές πρακτικές κατασκευής και χωρικής οργάνωσης της πόλης, λειτουργώντας παράπλευρα και υπενθυμιστικά, για το πώς το φυσικό τοπίο και ειδικά το στοιχείο του νερού, χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται, με την παρουσία και την απουσία του, ως μηχανισμός ρύθμισης και ελέγχου της ζωής της πόλης της Λευκωσίας.
Η εκτροπή της κοίτης του Πεδιαίου ποταμού, ο οποίος περνούσε αρχικά μέσα από την πόλη, ρυθμίστηκε το 1567 από τους Ενετούς αποικιοκράτες, έτσι ώστε να περνά γύρω από το κάστρο και μέσα στην τάφρο που δημιουργήσαν -παίρνοντας έτσι τον χαρακτηρισμό του Νερού της Οχύρωσης-, το οποίο και οριοθέτησε μαζί με τα τείχη και το χωρικό και αναπτυξιακό περίγραμμα της πόλης.
Οι συνεχείς πολιτικές και πολιτισμικές ιστορίες και συγκρούσεις στο τοπίο της Λευκωσίας, έρχονται να συνδεθούν κυριολεκτικά και μεταφορικά, με ζητήματα της βιοπολιτικής ώστε να συζητηθούν εκ νέου, οι πολιτισμικές μορφολογίες και γεωγραφίες του ανήκειν.

Μέσα από διαδικασίες και επιτελεστικότητες στον χρόνο της έκθεσης, εξετάζονται πως οι αλληλεπιδράσεις έργων και συμμετεχόντων, μπορούν να μεταβάλουν την εγκατάσταση (της έκθεσης), από χώρο κοινής συν-ύπαρξης, σ’ έναν χώρο ζωτικών διεργασιών και συμβιωτικό, εκεί όπου «ο χώρος των ενεργών εμπειριών είναι ανοικτός στις αισθήσεις και στην αποκάλυψη της αλήθειας», (Χάιντεγκερ, 1969). Κατ’ επέκτασιν, σ’ έναν χώρο αποκαλυπτικό.
Στο σχετικό κείμενο της έκθεσης η αναπληρώτρια καθηγήτρια Αισθητικής και Φιλοσοφίας της Τέχνης, Έφη Κυπριανίδου (Τμήμα Καλών Τεχνών ΤΕΠΑΚ), επισημαίνει ότι η παρέμβαση «Ανάποδα Βουνά, Volume IIΙ» ξεδιπλώνεται στους χώρους ως ένα σύνολο επιμελητικών, εικαστικών, αρχιτεκτονικών και αρχειακών δράσεων, που πυροδοτούν ερωτήματα που αφορούν τον πολεοδομικό αστικό σχεδιασμό, ως απόρροια των μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών που καθόρισαν την ιστορία του τόπου, αλλά και ως έκφανση καθημερινών μικροϊστοριών των κατοίκων του νησιού.
«Βασιζόμενοι σε μια ουσιαστική κατανόηση του υπάρχοντος αστικού, κοινωνικού και θεσμικού τοπίου της Λευκωσίας, επιστρατεύοντας την τολμηρή φαντασία της εικαστικής πρακτικής, οι συμμετέχοντες εικαστικοί ενσωματώνουν στο έργο τους τη επιθυμία για υπέρβαση της πραγματικότητας. Η παρέμβαση μπορεί να ερμηνευθεί ως μια επερώτηση της τοπιογραφίας του κυπριακού αστικού χώρου ως οράματος για την ιδανική πόλη, για μια κυπριακή ουτοπία» σημειώνει.
Πού και πότε

- Λευκωσία, Οίκημα ΕΚΑΤΕ (Παίωνος 11), Υδραγωγείο Σιλιχτάρ/ Οίκημα ICOMOS (Περσέως 1) και γύρω χώροι. Εγκαίνια: Σάββατο 15 Μαρτίου, 7μ.μ. (dj set Μενέλαος Τομασίδης). Διάρκεια: μέχρι 24 Μαρτίου (Δευτέρα – Παρασκευή 3.30-7μ.μ., Σάββατο– Κυριακή 11π.μ.- 2μ.μ. & 5-8μ.μ.)
Παράλληλες Δράσεις
- Κυριακή 16 Μαρτίου, 7μ.μ. dj MENELAOS TOMASIDES | DREAMHIKE
- Δευτέρα 24 Μαρτίου, 7μ.μ. Κυριάκος Κουσουλίδης (visuals) σε διάλογο με τον Γιάννη Χρηστίδη (sounds) | Διαδραστικό Περφόρμανς: «A moment before the council 2/5