Ομάδα καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό συμμετέχουν στην site specific εικαστική έκθεση με τίτλο «Ανάποδα Βουνά», που φιλοξενείται από τις 13 Αυγούστου στην κοινότητα της Γαλάτας.
Η έκθεση- οπτική συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο του του διεθνούς artist-led πρότζεκτ «Settlements» (Οικισμοί) σε οργάνωση και επιμέλεια ομάδας καλλιτεχνών από την Κύπρο και το εξωτερικό που απαρτίζεται από τους Βίκυ Περικλέους (Κύπρος), Burchhard Garlichs, (Γερμανία), Δημήτρη Νεοκλέους, (Κύπρος), Κυριάκο Καλλή (Κύπρος), Μιχάλη Νικολαΐδη (Γερμανία), Nika Span (Γερμανία/ Σλοβενία), Πανίκο Τεμπριώτη (Κύπρος) και Στέφανο Καράμπαμπα (Ελλάδα).
Το διερευνητικό αυτό πρότζεκτ εστιάζει στην ανάπτυξη και επιμέλεια περιεχομένων, καταστάσεων και εκθέσεων τέχνης τα οποία εμπλέκουν πολλαπλά μέσα, τεχνολογίες και τρόπους, ικανά να επαναδιαπραγματευθούν χωροχρονικές έννοιες των βιοπολιτικών τοπίων σε παρόντα χρόνο.
Η πρώτη αυτή έκθεση «Ανάποδα Βουνά» προτείνεται ως μια ανοικτή εγκατάσταση στους χώρους Αερικό και Νερόμυλο της Ροδούς του χωριού Γαλάτα, που επεκτείνονται φυσικά και νοητά κατά μήκος του ποταμού Κλάριου ή Καρκώτη και που συναντούν νοητά τις κοινότητες των περιοχών και των εδαφών του Τροόδους. Η κοινότητα στηρίζει την εκδήλωση.
Οι τόποι αυτοί, επαναπροτείνονται ως χώροι εναλλακτικών εκφράσεων και μετασχηματιστικών περισυλλογών πάνω σε ετεροχρονικότητες και σε μοτίβα ζωής, θανάτου και αναγέννησης σε σχέση με το βιοπολιτικό τοπίο των περιοχών και των κοινοτήτων του Τροόδους, όπως αυτό αναπτύσσεται ριζωματικά αλλού, αλλά και όπως το Άλλο αλληλοεπιδρά με αυτό.
Η εγκατάσταση των έργων στα εδάφη αυτά, υποδεικνύει και επιδιώκει την ανάδυση μιας άλλης κοινότητας. Παρόλη την προσωρινότητά της, στα πλαίσια μιας εικαστικής έκθεσης, ενσωματώνει ταυτόχρονα, μαρτυρίες των βιοπολιτικών στρωμάτων, αφηγήσεων κα χωροχρονικών υπολειμμάτων των περιοχών της Σολέας και του Τροόδους.
Η έκθεση και το ευρύτερο πρότζεκτ κινείται από μια τοπική σε μια διατοπική ανάπτυξη και κατανόηση. Επιθυμεί ν’ αναπτύξει δίκτυα και μοτίβα εναλλακτικών οικονομιών ζωής και παραγωγής μέσα στους κόσμους ικανά να ξαναφανταστούν νέες αναδύσεις και άλλους χώρους στοργής και τρόπους συνδιαλλαγής και συμπερίληψης κοινοτήτων και τόπων.
Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 13 Αυγούστου στις 11π.μ. Την ημέρα των εγκαινίων θα δοθεί διάλεξη από τη διδάκτορα ιστορίας Αναστασία Χάματσου με θέμα «Διαχρονικές (ιδιαι)ετερότητες και αξίες του Ολύμπου της Κύπρου» και στις 12:30 – 13:00 θα ακολουθήσει ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Αυγούστου.