Εμπνευσμένο από το ταξίδι της Βρετανίδας σουρεαλίστριας ζωγράφου, συγγραφέως και μυστικίστριας Άιθελ Κολχούν (1906-1988) στην Κύπρο το 1951 είναι η νέα περφόρμανς της Αριάννας Οικονόμου, με τίτλο «Αγαπητή Ηλέκτρα», που παρουσιάζεται το σαββατοκύριακο 9 και 10 Νοεμβρίου στη Στέγη Χορού Λευκωσίας.
Η περφόρμανς εκκινεί από τα έργα τέχνης της Κολχούν και την ποίηση της πάνω στη Κύπρο.
Η Αριάννα Οικονόμου συνεχίζει το ενδιαφέρον της πάνω στον μυστικισμό, τη σύγχρονη τέχνη και την προ-ιστορία της τέχνης εστιάζοντας στην περίπτωση της Άιθελ Κολχούν, που έφτασε στη Κύπρο το Καλοκαίρι του 1951 για να επισκεφτεί την για χρόνια φίλη της των φοιτητικών της χρόνων, στο Slate School of Art, την καλλιτέχνη Ηλέκτρα Μεγκώ (1907-1993), παντρεμένη με τον Πήτερ Μεγκώ (1910-2006), τότε διευθυντή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου.
Σ’ αυτή την περφόρμανς η Αριάννα Οικονόμου εμπνευσμένη από αυτό το ταξίδι της Κολχούν στην Κύπρο, επιχειρεί ένα παράλληλο ταξίδι προς αναζήτηση των Ιερών Χώρων και της Θείας Θηλυκότητας, κατά μήκος του νησιού. Το έργο είναι κτισμένο πάνω σε επτά φανταστικές επιστολές από την Αριάννα προς την Ηλέκτρα Μεγκώ, όπου μέσα από μια αφήγηση πάνω στις εμπειρίες, μνήμες, σκέψεις, αναζητήσεις της, σε σχέση με τις επισκέψεις της Κολχούν και τις δικές της πρόσφατες επισκέψεις, κινείται με φόντο το μεγαλύτερο έργο της Κολχούν.
Η Αριάννα συνάντησε την Ηλέκτρα μέσα από το κοινό τους φίλο κεραμίστα, ζωγράφο Λάιονελ Μίσκιν (1924-2006).
Συντελεστές
- Σκηνοθεσία/ χορογραφία/ περφόρμερ: Αριάννα Οικονόμου
- Δραματουργική στήριξη: Έλενα Αγαθοκλέους
- Μουσική σύνθεση/ περφόρμερ: Γιώργος Μπίζιος
- Εικαστικός/ σκηνικός σχεδιασμός/ περφόρμερ: Χάρις Ιακώβου
- Video Art Film/ Βίντεο Παράστασης: Άρτεμις Ευλογημένου
- Σύμβουλος Επιμελητής: Ευαγόρας Βανέζης
- Τεχνική Υποστήριξη: Γιάγκος Χατζηγιάννης & Αντρέας Πέτρου
* Με θερμές ευχαριστίες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου (παραχώρηση άδειας για οπτικογράφηση) στην Τζάκι Μάκιντος για την ομιλία της στο Κέντρο Τεχνών NIMAC, στην Έλενα Πάρπα και την Ρούθ Κεσισιάν για την πολύτιμη βοήθειά τους πάνω στην εξεύρεση ερευνητικού υλικού για το έργο της Άιθελ Κολχούν.
Πού και πότε
- Λευκωσία, Στέγη Χορού, Σάββατο και Κυριακή 9 & 10 Νοεμβρίου, 8μ.μ.
Αγαπητή μου Ηλέκτρα
Δεν είμαι σίγουρη αν με θυμάσαι. Είχαμε συναντηθεί πριν από χρόνια στη Γκαλερί της Γκλόρια, τη δεκαετία του ’90, μέσω του κοινού μας φίλου, Λάιονελ Μίσκιν, του κεραμίστα, όταν παρουσίαζε την ατομική του έκθεση εκεί. Σού γράφω επειδή γνωρίζω πως εσύ και η Κολχούν ήσασταν μαζί στο Τσέλτεναμ κι ότι την είχες προσκαλέσει στην Κύπρο το 1951. Έχω τόσες πολλές ερωτήσεις να σου κάνω.
Σταμάτησε ποτέ; Η Κολχούν ήταν ένα ηφαίστειο δημιουργικότητας- μια σπουδαία μορφή του βρετανικού σουρεαλισμού, συγγραφέας, αποκρυφίστρια, μυστικίστρια. Μια καλλιτέχνης της οποίας η πνευματική γνώση ενσωματώθηκε μέσω του ταλέντου και της δημιουργικότητάς της, σε έργα γεμάτα μεταμορφωτική δύναμη. Χρησιμοποιούσε την τέχνη ως μέσο αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης;
Εμπνευσμένη από εκείνη, κάνω μια παράλληλη πορεία, τόσο σωματική όσο και εσωτερική, αναλογιζόμενη το έργο της και ξεκινώντας τη δική μου διαδρομή ανακάλυψης. Τη φαντάζομαι συνοδοιπόρο μου, να με καθοδηγεί στην Κύπρο, αναζητώντας ιερούς τόπους: τη γη, τους λίθους, τα μεγαλιθικά μνημεία.
73 χρόνια μετά την επίσκεψή της, θέλω να δω τι έχει απομείνει εδώ, παρά την εξάπλωση των κτισμάτων και τον τουρισμό. Σε αυτή την καλλιτεχνική πορεία, περιλαμβάνω μερικά από τα Κυπριακά Ποιήματά της, γραμμένα το 1958, και βασίζω ορισμένους χορούς μου εμπνευσμένους από δύο πίνακές της: τον Σκύλλα και τον Αφιέρωμα στη Σελήνη.
Έχουμε επισκεφτεί ιερούς τόπους όπως: Σμυγές στην Ακάμα, όπου ο Άδωνις συναντούσε την Αφροδίτη, Απόλλων Υλάτης στο Κούριο, Παλαιολιθικός Οικισμός Λέμπας, Κούκλια, Στυλλάρκα και Τρυπημένη, κοντά στα Κεδάρα. Καταγράφω τελετουργίες σε αυτούς τους χώρους για μια ταινία που θα ενσωματωθεί στην παράσταση.
Πού είναι αυτοί οι ιεροί χώροι ίασης; Έμεινε τίποτε για ιερό ή για όσιο; Σου γράφω, διατηρώντας ένα ημερολόγιο, και αναζητώ τις δικές μου διαδρομές προς την αλλαγή, αναλογιζόμενη τις επισκέψεις μου στους ιερούς τόπους της Επαρχίας Πάφου. Όπως η Ινάννα, κάνω μια κάθοδο και μια άνοδο, προχωρώντας από το Πρωινό Αστέρι στο Βραδινό Αστέρι.
Σε αυτό τον μύθο, που σχετίζεται με την τροχιά της Αφροδίτης γύρω από τον Ήλιο, η Ινάννα ακολουθεί την πορεία της προς τον Κάτω Κόσμο. Εξαφανίζεται ως Πρωινό Αστέρι, περνώντας από επτά πύλες, αφήνοντας ένα κομμάτι της σε κάθε μία, φτάνοντας στο τέλος γυμνή. Καθώς ανεβαίνει ξανά, επιστρέφει στη Γη και αναδύεται ως το Βραδινό Αστέρι—η Σοφή.
Καθώς κάνω αυτό το ταξίδι, όπως η Ινάννα, σκέφτομαι τι πρέπει να αφήσω πίσω για να κάνω το ταξίδι μου πιο ελαφρύ, προχωρώντας πέρα από τα γνωστά, σε περισσότερους άγνωστους δρόμους. Γι’ αυτό διάλεξα τον αριθμό επτά: επτά ιερούς τόπους, επτά γράμματα προς εσένα και επτά στάδια προς αυτή την παράσταση. Ελπίζω να αναδυθώ, λίγο πιο ελαφριά ή με περισσότερη γνώση, ανεβαίνοντας ως το Βραδινό Αστέρι—η Αφροδίτη της σοφίας.