Ο Νικόλας Κωνσταντίνου συναντά τη σοπράνο Μαριάννα Σουρή σε ένα ρεσιτάλ κλασικού τραγουδιού και πιάνου υπό τον τίτλο «Αφροδίτης άσμα», τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στον Στρόβολο.
Παράλληλα, στις 21 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί από την Odradek το νέο του άλμπουμ «ἔμπνευσις», όπου παρουσιάζει μαζί με τον κλαρινετίστα Γκάμπορ Βάργκα δύο αντιθετικές σονάτες για κλαρινέτο των Γιοχάνες Μπραμς και Κωνσταντίνου Γ. Στυλιανού.
Το ρεσιτάλ «Αφροδίτης άσμα», που διοργανώνει το Ledra Music Soloists, είναι αφιερωμένο στην ποικιλόμορφη και πολύπλευρη απεικόνιση γυναικείων χαρακτήρων, όπως αυτές ζωντανεύουν μέσα από τους μύθους, τη λογοτεχνία της Ευρώπης του 19ου αιώνα, την ποίηση του 20ού αιώνα στην Κύπρο, καθώς και τις λαϊκές παραδόσεις του νησιού.
Οι μορφές της Φιντυλέ, της Μινιόν, της Σαπφούς και της Οντίν, καθώς και της παραδοσιακής Κυπριοπούλας, συνδέονται με τη μεταφορική παρουσία της Αφροδίτης—μιας προσομοίωσης της σύγχρονης γυναίκας. Η Αφροδίτη, ως επίσης σύμβολο της διαχρονικής θηλυκότητας, προσδίδει έναν επιπλέον συμβολισμό στην εξερεύνηση των παθών, των αντιφάσεων και της δύναμης που ορίζει τον γυναικείο βίο.
Μια μοναδική μουσική εμπειρία που εξερευνά την ομορφιά, την πολυπλοκότητα και τη διαχρονικότητα του γυναικείου χαρακτήρα, μέσα από έργα των Ντιπάρκ, Σούμαν, Μιχαηλίδη, Ντεμπισί, Άγι Ιωαννίδη και Κωνσταντίνου Γ. Στυλιανού. Ένα πρόγραμμα που υφαίνει μελωδίες, συναισθήματα και συμβολισμούς.
Πρόγραμμα
- H. Duparc: L’Invitation au voyage, Phidylé, Chanson triste
- R. Schumann: 4 Lieder der Mignon, έργο 98
- C. Debussy: Danseuses de Delphes, La fille aux cheveux de lin, Ondine
- Α. Ιωαννίδης: 4 Διασκευές Κυπριακών λαϊκών τραγουδιών
- Σ. Μιχαηλίδης: Η Λύρα της Σαπφούς (La lyre de Sappho)
- Κ. Γ. Στυλιανού: Τα όνειρα και ο Άδωνις, Η απουσία του Άδωνη, Μ’ ακούς ΙΙ
Πού και πότε
- Λευκωσία, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, 8μ.μ. 99744227 Εισιτήρια: SoldOut Tickets & Καταστήματα Stephanis
Οι καλλιτέχνες

Η Κύπρια σοπράνο Μαριάννα Σουρή διακρίνεται για την πολύπλευρη μουσική της εμπειρία και τις πρωτοποριακές της εμφανίσεις. Πρόσφατες παραστάσεις της περιλαμβάνουν την εμφάνισή της ως Αφηγήτρια στην όπερα «The Journey» του Jeremy Gill για το Φεστιβάλ Όπερας Tête à Tête το 2022 και σειρά θεματικών ρεσιτάλ με το Concordia String Quartet για το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Λάρνακας και το Hellenic Centre στο Λονδίνο. Παλαιότερα έχει εμφανιστεί σε σόλο ρεσιτάλ για το Britten Pears Foundation, ενώ στην οπερετική σκηνή έχει ερμηνεύσει ρόλους όπως την Κοντέσσα Αλμαβίβα και Ντόνα Άννα (Κυπριακός Οργανισμός Όπερας), Ινέζ (Kazakh Abai National Theatre), Μίμι (D’Angelo Performing Arts Centre) Μις Τζέσελ (RUO) και Pamina (Amalfi Coast Music Festival) και ως σολίστ με την Erie Philharmonic, τη Houston Sinfonietta, τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου.
Ως ερμηνεύτρια και παραγωγός σύγχρονης μουσικής έχει εμφανιστεί σαν Sprechstimmer στο «Pierrot Lunaire» του Σένμπεργκ ενώ το 2023 εμφανίστηκε ως σολίστ στο Fragments of Experience, έναν κύκλο οπτικοακουστικών τραγουδιών εμπνευσμένα από τον Ουίλιαμ Μπλέικ. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Mercyhurst, του Πανεπιστημίου Rice University και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.
Ο Νικόλας Κωσταντίνου, ο οποίος έχει τιμηθεί με τον τίτλο Steinway-Artist, έχει την ικανότητα να εντυπωσιάζει το κοινό, τόσο με τις τολμηρές επιλογές του από το παραδοσιακό και το μοντέρνο ρεπερτόριο, όσο και με τις εμφανίσεις του με ασυνήθιστα μουσικά σχήματα. Έχει επαινεθεί από κριτικούς μουσικής ως «… καλλιτέχνης με βαθύτατα συναισθήματα, ο οποίος είναι ικανός να ερμηνεύει μουσική με ολόκληρη την ψυχή και το είναι του …» (Kaleva) και οι ερμηνείες του έχουν χαρακτηριστεί ως «κολοσσιαίες» και «δραματικές» (D. Nicolau).
Το άλμπουμ «ἔμπνευσις»
Ο Νικόλας έχει ήδη στο ενεργητικό του τρία άλμπουμ με την εταιρεία Odradek και στις 21 Φεβρουαρίου 2025 κυκλοφορεί το 4ο, με τίτλο «ἔμπνευσις». Το νέο άλμπουμ περιλαμβάνει έργα για κλαρινέτο και πιάνο, με τον κλαρινετίστα Γκάμπορ Βάργκα και θα είναι διαθέσιμο από την ημέρα εκείνη και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Πρόκειται για δύο αντιθετικές σονάτες για κλαρινέτο, του Μπραμς και του Κωνσταντίνου Γ. Στυλιανού, του οποίου η «Σονάτα για Κλαρινέτο και Πιάνο» ηχογραφείται για πρώτη φορά. Το άλμπουμ τιτλοφορείται από την αρχαία ελληνική λέξη ἐμπνεῦσις, υπογραμμίζοντας τη βαθιά σχέση μεταξύ μουσικής και αναπνοής, όπως εκφράζεται μέσα από αυτά τα έργα.
Το άλμπουμ περιλαμβάνει την «1η Σονάτα για Κλαρινέτο και Πιάνο» του Μπραμς, ένα στοχαστικό ύστερο έργο, διαποτισμένο με μελαγχολία, που σταδιακά οδηγεί σ’ ένα πιο αισιόδοξο φινάλε. Σε έντονη αντίθεση, η «Σονάτα για Κλαρινέτο και Πιάνο» του Κ.Γ. Στυλιανού αναδεικνύει τα δραματικά άκρα και τις εκφραστικές δυνατότητες και των δύο οργάνων, ενώ είναι αφιερωμένη στον Γκάμπορ Βάργκα.
Ένθερμος υποστηρικτής της σύγχρονης μουσικής, ο Βάργκα έχει πραγματοποιήσει πρεμιέρες πολλών έργων μουσικής δωματίου και έχει αναθέσει κοντσέρτα σε κορυφαίους Ούγγρους συνθέτες όπως οι Μπέλα Κόβατς, Ζολτ Ντούρκο και Γιάνος Βάιντα. Συνεχίζει να προωθεί τη νέα μουσική στο ουγγρικό κοινό, ερμηνεύοντας έργα όπως η «Σονάτα» του Βάινμπεργκ και το «Κοντσέρτο για Κλαρινέτο» της Θία Μάσγκρεϊβ.
Το ερχόμενο φθινόπωρο ο Νικόλας Κωνσταντίνου θα κυκλοφορήσει ακόμη ένα άλμπουμ από την Odradek με έργα για πιάνο και φλάουτο, που συμπεριλαμβάνουν και την παγκόσμια πρεμιέρα της «Σονάτας για φλάουτο και πιάνο» του Κωνσταντίνου Γ. Στυλιανού.