Αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, με αφορμή και την επανέκδοση του έργου του από τις Εκδόσεις Δόμος, διοργανώνει την Κυριακή 2 Ιουνίου το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο, στη Λεμεσό.

Στην εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Κοινωνία του Βιβλίου 2024: Η πεμπτουσία της Λογοτεχνίας», θα μιλήσουν οι συγγραφείς Κυριάκος Μαργαρίτης και Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης.

  • Λεμεσός, Τεχνοδρόμιο, Κυριακή 2 Ιουνίου, 6.30μ.μ. Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσης στο 99526772

Η δράση «Κοινωνία του Βιβλίου» ξεκίνησε από το Τεχνοδρόμιο το 2016 με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία για διάλογο και αναστοχασμό πάνω σε θέματα που αφορούν την πορεία του βιβλίου από τη στιγμή που γράφεται και μέχρι να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη. Ο θεσμός διερευνά τη λειτουργία του βιβλίου ως πνευματικού και πολιτιστικού αγαθού, αλλά και τον τρόπο που γράφεται και κοινωνείται.

Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης

Ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης γεννήθηκε το έτος 1908 στη Θεσσαλονίκη, τέταρτο παιδί του Γαβριήλ Πεντζίκη και της Μαρίας το γένος Ιωαννίδου και πέθανε από καρδιακή ανακοπή το 1993. Είχε τρεις αδερφές, από τις οποίες η Χρυσούλα ήταν η ποιήτρια Ζωή Καρέλλη. Ο πατέρας του ήταν φαρμακοποιός και η μητέρα του δασκάλα.

Το λογοτεχνικό έργο του εντάσσεται τυπικά στη γενιά του ’30 και μάλιστα ανάμεσα στους πρωτοπόρους συγγραφείς που εισηγήθηκαν τη συνειρμική γραφή υπό την επίδραση του μοντερνισμού στη νεοελληνική πεζογραφία. Διαχωρίζεται ωστόσο από τους συγχρόνους του, κυρίως λόγω της έντασης με την οποία οικειοποιήθηκε και αξιοποίησε τόσο τα σύγχρονά του λογοτεχνικά ρεύματα, όσο και την παράδοση της νεοελληνικής πεζογραφίας στο πλαίσιο της ορθοδοξίας (όπως αυτή καλλιεργήθηκε κυρίως από τον Παπαδιαμάντη). Κάποια από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του πολύμορφου έργου του είναι η ευρεία θεματική του (που πηγάζει από ιστορικά, γεωγραφικά, λογοτεχνικά, θρησκευτικά και άλλα συμφραζόμενα), η συχνή χρήση του εσωτερικού μονολόγου και της μεταφοράς με παραπομπές στη βυζαντινή εικαστική τέχνη, η θρησκευτική προσήλωση και η μεγάλη αγάπη του για τη γενέτειρά του.

Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης

Ο Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης σπούδασε βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον χώρο της συγκριτικής γραμματολογίας. Εργάστηκε ως διορθωτής δοκιμίων, επιμελητής εκδόσεων, μεταφραστής και λεξικογράφος. Εκπαιδεύτηκε στη διερμηνεία συνεδρίων, εργάστηκε επί δεκαετία ως υπάλληλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παραιτήθηκε κι έκτοτε διερμηνεύει για ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, διεθνείς και ιδιωτικούς φορείς, ως ελεύθερος επαγγελματίας. Επιμελείται το συγγραφικό και εικαστικό έργο του πατέρα του.

Κυριάκος Μαργαρίτης

Ο Κυριάκος Μαργαρίτης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1982. Το 1996 δημοσίευσε σε τοπική εφημερίδα το μυθιστόρημα επιφυλλίδων «Ο Γιωρκής ο Καρπασίτης», που κυκλοφόρησε σε μορφή βιβλίου το 1998. Το 2014 έγραψε το μυθιστόρημα «Κρόνακα» (Ίκαρος 2017) με το οποίο κλείνει η πρώτη συγγραφική του εποχή. Έκτοτε συντάσσει ένα πολύτομο έργο με γενικό τίτλο «Νέα Κρόνακα», που απαρτίζεται από έντεκα τριλογίες. Η έκδοση της πρώτης από αυτές, που περιέχει επίσης τα μυθιστορήματα Εννέα και Σαμψών, ολοκληρώνεται με τον τόμο «Συμβάν 74», που θα εκδοθεί τον Ιούνιο του 2024. Παράλληλα, ο Μαργαρίτης αναπτύσσει μια σειρά από αφηγηματικά δοκίμια που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρμός, με πιο πρόσφατο τον «Άνω βυθό», σχετικά με το έργο του σκηνοθέτη Φίλιππου Κουτσαφτή.