Η μεγάλη γιορτή της παράδοσης έρχεται ξανά να λαμπρύνει τις μέρες μας. Το 16o Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού από φέτος αναβαθμίζεται με την προσθήκη χορωδιών και μπαντών.

Το 16ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, Χορωδιών και Μπαντών θα πραγματοποιηθεί Όπως κάθε Σεπτέμβρη πραγματοποιείται στην Εξέδρα των Φοινικούδων, στη Λάρνακα. Φέτος, λαμβάνει χώρα μεταξύ 15 και 18 του μήνα.

Μετά λοιπόν από δύο χρόνια απουσίας, οι διοργανωτές επιχειρούν την αναβίωση του μεγαλύτερου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Κύπρο και στη γενέτειρά του, τη Λάρνακα. 500 χορωδοί με παραδοσιακά ακούσματα, 400 χορευτές, φιλαρμονικές και μαζορέτες από Σλοβενία και Κύπρο θα γεμίσουν τους δρόμους, τις πλατείες και θα προσφέρουν δωρεάν σε όλο τον κόσμο ένα υπερθέαμα που θα κρατήσει 4 μερόνυχτα.

Το Φεστιβάλ θεωρείται το μεγαλύτερο και πλέον επιτυχημένο Φεστιβάλ στο είδος του και χαίρει εκτίμησης από όλο τον κόσμο, για την άρτια διοργάνωση του και την άψογη φιλοξενία των ξένων συγκροτημάτων.

Φέτος η διοργάνωση θα αξιολογηθεί από τις παγκόσμιες πλατφόρμες προώθησης των φεστιβάλ για να περιληφθεί στα 10 καλύτερα του κόσμου.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει φέτος ένα εξαιρετικά ποικίλο πρόγραμμα, παρελάσεις και καθημερινές παραστάσεις που θα δίνονται με ελεύθερη είσοδο για τους φίλους της παραδοσιακής μουσικής και χορού.

Φέτος υπάρχουν συμμετοχές από Σλοβενια, Βουλγαρία (δύο συγκροτήματα), Αίγυπτο, Αρμενία (τρία), Γεωργία (πέντε), Πόντο, Ήπειρο, Κοζάνη, 18 συγκροτήματα από όλες τις περιοχές της Κύπρου και 12 χορωδίες από την Κυπρο και το εξωτερικό.

Των παραστάσεων που θα αρχίζουν στις 8μ.μ. θα προηγούνται παρελάσεις ενώ το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου θα γίνει πρωινή παρέλαση στη Λεωφόρο Αθηνών – Κάστρο – Ερμού και πρωινές παραστάσεις στις Πλατείες Αγίου Λαζάρου και Ερμού.

Την Παρασκευη 15 Σεπτεμβρίου η Τελετή Έναρξης επιφυλάσσει ευχάριστες στιγμές με τις ομάδες των Αρμενίων της Κύπρου Χαμασκαΐν Σιπάν και την Επαγγελματική Ακαδημία Χορού Αρμενίας που θα παρουσιάσουν ένα εκπληκτικό χορευτικό πρόγραμμα, αφού το φεστιβάλ αφιερώνεται στα 95 χρόνια παρουσίας της Χαμασκαΐν Σιπάν στα πολιτιστικά δρώμενα της Kύπρου.

Στην τελετή θα παρουσιαστούν επίσης η Σχολή χορού ΜΑΜΠΟ με 100 χορευτές επί σκηνής, οι περίφημοι δερβίσηδες της Αιγύπτου με τον απίστευτο χορό Τανούρα, οι Ινδοί χορευτές της Ακαδημίας Καλών Τεχνών, μουσικές νότες από το Φωνητικό σύνολο UNIQUE VOICES, ένα μουσικό παραδοσιακό πρόγραμμα διασκευασμένο και προσαρμοσμένο στους κλασικούς τραγουδιστές που δίδαξε ο Μαέστρος Ανδρέας Γερολέμου και την παγκοσμίου φήμης τσελίστρια απο την Κροατία Άνα Ρούτσνερ.

Κατά την τελετή εναρξης η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου και ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας θα βραβεύσουν τους χορηγούς και τους μαέστρους των χορωδιών, ενώ κατά την τελετή λήξης τη Δευτερα 18 Σεπτεμβρίου θα τιμηθούν οι ξένοι και όλα τα κυπριακά συγκροτήματα που τιμούν κάθε χρόνο με τη συμμετοχή τους τη διοργάνωση και φυσικά τους εθελοντές που αποτελούν την ψυχή της διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής θα κλείσει με το φεστιβάλ χορωδιών. 12 χορωδίες από Κύπρο, Λίβανο, Γεωργία, Ελλάδα θα μαγέψουν το κοινό με παραδοσιακά ακούσματα.

Παράλληλες δραστηριότητες του φεστιβάλ θα είναι το μεγάλο συνέδριο στις 17 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Γ. Λυκούργος Λάρνακας με θέμα: «Χορός- έκφραση- πολιτιστική κληρονομιά- Κύπρος 2023».

Εισηγητές

  • Δρ Αμίρ Ναβίλ, Α Υφυπουργός Πολιτισμού, Αίγυπτος
  • Σπύρος Αντωνέλλος, Πρώτος Λειτουργός Εκπαίδευσης, Προϊστάμενος Πολιτισμού και Αθλητισμού Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης
  • Θεότη Πούρου, Επιθεωρήτρια Φυσικής Αγωγής
  • Ανδρέας Παπανδρέου, Ερευνητής, συγγραφέας, λαογράφος

Επίσης, στα πλαίσια της πολυπολιτισμικής προσφοράς του ομίλου μας προς τη μαθητιώσα νεολαία της Κύπρου τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 10πμ θα προσφέρουμε δωρεάν παράσταση σε 3000 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Λάρνακας στο στάδιο Κίτιον σε συνεργασια με το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και του Γραφείου Επιθεωρητών ΥΠΑΝ.

Τη Δευτέρα όλοι θα χαρούν τα γαλανά καθαρά νερά της Λάρνακας μας σε μια μίνι κρουαζιέρα προσφορά του Πολιτιστικού Λαογραφικού Ομίλου Λευκωσίας που είναι και ο διοργανωτής του Φεστιβάλ.

Υπέροχες λοιπόν στιγμές περιμένουν ντόπιους και επισκέπτες στο παραδοσιακό αυτό πανηγύρι της χαράς, των χρωμάτων και της παράδοσης. Όλη η προσπάθειαμας στηρίζεται στη συμμετοχή των εθελοντών που σπεύδουν κάθε χρόνο να υποστηρίξουν τη προσπάθεια.