Eδώ και δεκαπέντε χρόνια η παράσταση «Το Ημερολογίο ενός τρελλού» συνεχίζει την πορεία της και ο Μάριος Ιωάννου θεωρεί πως είναι το έργο που δεν θα αφήσει ποτέ. Η έκδοση του έργου με τον Μάριο Ιωάννου και την Στέφανη Νεοφύτου, που παρουσιάζεται την Πέμπτη 3 Αυγούστου στο Τεχνοπολις 20 στην Πάφο, είναι αποτέλεσμα αυτής της πορείας.
Κουβαλά μαζί της μνήμες άπειρες αλλά και τους χώρους που ανέβηκε ως τώρα. Από το Ριάλτο Λεμεσού μέχρι το Θέατρο Ελ Σαλάχ στο Κάιρο, από το Αρχαίο Ωδείο της Κάτω Πάφου στο Hellenic Centre στο Λονδίνο, από εκκλησιές και καφενεία σε χωριά της Κύπρου (Λάσα ως Δερύνεια και Άλασσα ως Τερσεφάνου) στο Παλιό Ξυδάδικο, από παραστάσεις στο σπίτι που έζησε ο δημιουργός της παράστασης, Μάριος Ιωάννου, στη Λεμεσό κατά το lockdown μέχρι σε ημισκότεινα μπαράκια το Ημερολόγιο επικοινώνησε την αλήθεια του και συνεχίζει ακάθεκτα.
Εδώ και περίπου πέντε χρόνια ο μονόλογος προσκαλεί αγαπημένους μουσικούς και στόχος πάντα το αυτοσχέδιο τζαμάρισμα με τον ‘τρελό. ‘Αυτή τη φορά ο μονόλογος προσκαλεί τη Στέφανη Νεοφύτου που θα αυτοσχεδιάσει φωνητικά πάνω στα θέματα που έγραψε ο αείμνηστος Γιώργος Χριστοδουλίδης. Η συγκυρία μαγική, μια και όταν πρωτοειδε η Στέφανη το Ημερολόγιο ήταν δέκα χρονών και τη συγκίνησε ιδιαίτερα. Δεκαπέντε χρόνια μετά ο Μάριος Ιωάννου τη συναντά επί σκηνής στα αρχικά της βήματα ως performing artist.
Το 2007, όταν πρωτοανέβηκε το έργο στον Άρτο, ο Γιώργος Τσιάκκας έκανε την παραγωγή, ο Σπύρος Χαραλάμπους τη σκηνοθεσία, ο Γιωργος Χριστοδουλίδης τη Μουσική και τα τραγούδια, η Σόσε Εσκιτζιάν τα σκηνικά/ κοστούμια και ο Ντίνος Όθωνος τους φωτισμούς. Πρόκειται φυσικά για το κλασικό αριστούργημα του Γκόγκολ που ακολουθεί την πορεία ενός μελαγχολικού και μπερδεμένου δημοσίου υπαλλήλου στην απομόνωση, την τρέλα και μοιραία στην λύτρωση του. Το έργο είναι διασκευασμένο στα κυπριακά (από τον Μάριο Ιωάννου και τον Σπύρο Χαραλάμπους) και ήταν από τις πρώτες απόπειρες χρήσης των κυπριακών στο Θέατρο, πέρα από κυπριακές ηθογραφίες.
Επί Σκηνής : Μάριος Ιωάννου, Στέφανη Νεοφύτου
Όπως σημειώνει ο Μάριος Ιωάνου, η μορφή που θα έχει ο μονόλογος στην αυλή του Τεχνόπολις «θα είναι αυτοσχέδια, σαντανωμένη και πελλή». Το ανέβασμα της Πάφου αφιερωμένο «στην πολύχρωμη και φωτεινή ψυχή του Γιώργου Χριστοδουλίδη».
- Πάφος, Τεχνόπολις 20, Πέμπτη 3 Αυγούστου, 8.30μ.μ. 7000 2420 και ΕΔΩ
Ο Μάριος Ιωάννου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάφο. Είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Εχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες στην Ελλάδα και Κύπρο οπως τον Νίκο Καραθάνο, τον Δήμο Αβδελιώδη, τον Θανάση Σαράντο, τον Σταμάτη Φασουλή, τη Μαρία Κυριάκου, την Ελενα Αγαθοκλεους και άλλους σε κλασσικα αλλά και σε device έργα. Με τον σκηνοθέτη Achim Wieland δημιούργησαν απο κοινού την ομάδα SRSLY_yours το 2008. Δημιούργησαν Αγγλόφωνα έργα δικής τους επινόησης με κύριο στόχο ανέβασματα στο εξωτερικό. Το έργο «The fear Industry» περιόδευσε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Βερολίνο, τη Ζυρίχη, τη Βρέμη και τη Στουτγάρδη.
Η τελευταία τους δουλειά, ο μονόλογος «The Tea Ceremony» περιόδευσε στο Μιλάνο, Τορίνο, MESS Festival sτο Σεράγεβο και στο FIAT Φεστιβάλ στο Μαυροβούνιο όπου και χάρισε στον Μάριο το βραβείο ερμηνείας ανδρικού ρόλου. Το «Tea Ceremony» βραβεύτηκε επίσης στο «Milano Off» και είχε μια επιτυχή παρουσία στο Edinburgh Fringe που κράτησε ένα μήνα. Σημαντικές επίσης στιγμές στην καριέρα του θεωρεί το ανέβασμα της παραγωγής του «Παφος 2017» με ηθοποιούς από πέντε πόλεις της Μεσογείου «Uniting the Mediterranean Sea» και τo έργο «Active Spectator» σε σκηνοθεσία Λίας Χαράκη που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του «The performance shop» στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018. Στον κινηματογράφο ο Μάριος πήρε μέρος σε πολλές κινηματογραφικές ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Κάποιες από αυτές είναι ‘Οι φωτογράφοι’ του Νίκου Κούνδουρου, ‘Φτηνά Τσιγάρα’ του Ρένου Χαραλαμπίδη, ‘Οι Γενναίοι της Σαμοθράκης’ του Σταμάτη Τσαρουχά, ‘Bourek’ του Vladan Nikollic, ‘Conveyor Belt’ της Αλεξίας Roider, Sunrise in Kimmeria του Simon Farmakas. Η ταινία των Άδωνη Φλωρίδη και Θόδωρου Νικολαΐδη ”Kalabush” του χάρισε το Βραβείο Α’ ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2004. Ο Μάριος απέσπασε επίσης Τιμητική διάκριση στο ‘Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρου’ για το ρόλο του στη ταινία «Fish n chips» του Ηλία Δημητρίου. Η ταινία διακρίθηκε και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Τορόντο. Στην τηλεόραση πήρε μέρος σε αρκετές σειρές όπως ‘Κοκκινος Κύκλος’ και ‘Πεθαίνω για Σένα’ του Πάνου Κοκκινόπουλου, ”Babalou” του Χρήστου Δήμα και ”Μίλα μου” των Τσιάκκα και Θόδωρου Νικολαίδη στο Sigma. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, την Κύπρο και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Συνεχίζει με τους SRSLY_yours, τιμώντας τη μνήμη του συνεργάτη και συντρόφου του Achim Wieland που έφυγε αναπάντεχα απο τη ζωή αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη.
Η Στέφανη Νεοφύτου γεννήθηκε στην Κύπρο το 1997. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με το πιάνο σε νεαρή ηλικία και αποφοίτησε από το μουσικό Λύκειο Πάφου. Είναι πτυχιούχος Intergrated Master του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου με κατεύθυνση τη μουσική Παιδαγωγική και Ψυχολογία της Μουσικής. Από το 2020 ζει στην Αθήνα και συνεχίζει σπουδές πιάνου. Έχει παρακολουθήσει εκπαιδευτικά σεμινάρια (Ειδικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής για εκπαιδευτικούς – Κέντρο Ελληνικής Μουσικής “Φοίβος Ανωγειανάκης”, 8ο Συνέδριο της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε), εργαστήριο “Η Μαρίζα των παιδιών και των τραγουδιών” με τη Μαρίζα Κωχ κ.ά.). Ως φοιτήτρια ήταν ενεργό μέλος της ομάδας μουσικοπαιδαγωγικών δράσεων (Ανέβα Μήλο Κατέβα Ρόδι) του Ιονίου Πανεπιστημίου και εξάσκησε πρακτική διδασκαλία μουσικοκινητικής αγωγής σε παιδιά 1-6 ετών στο Ιατρείο Κέρκυρας. Συμμετέχει ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις και εργάζεται ως δασκάλα μουσικοκινητικής.