Από τις 28 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Νοεμβρίου στον πολυχώρο Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί φέτος το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου.

Η οργανωτική επιτροπή επέλεξε 130 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους σε διάφορες κατηγορίες: μυθοπλασία, τεκμηρίωση, κινούμενα σχέδια, νέες τεχνολογίες και πειραματικές δίνοντας βήμα κυρίως σε νέους δημιουργούς.  Το 1/3 του προγράμματος αποτελείται από ταινίες Ελλήνων και Κυπρίων δημιουργών.

Κυπριακή πρεμιέρα θα κάνουν, μεταξύ άλλων, ταινίες μεγάλου μήκους ομογενών σκηνοθετών όπως «Το Όνειρο του Σπαρτιάτη» του βραβευμένου Ελληνοαμερικανού Μάικλ Άκιλες με την Κατερίνα Διδασκάλου και το «Sgt. Fruit Fly», σε σκηνοθεσία του πρωτοεμφανιζόμενου Ελληνοκαναδού Τόμι Κινγκ, με πρωταγωνιστή τον Μάκη Παπαδημητρίου.

Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, μέρα έναρξης του φεστιβάλ, προβάλλονται οι ταινίες «Paper Dream» του Ιρανού Αλί Ατσανί (7μ.μ.) και «Οι Αδιεκπεραίωτοι» του Κύπριου Μιχάλη Χαπέσιη (9μ.μ.).

«Οι Αδιεκπεραίωτοι» (The Asylum Seekers) του Κύπριου Μιχάλη Χαπέσιη.

Προβάλλονται ακόμη οι ταινίες «Δηκεοσίνι» της Χριστίνας Χαρχαρίδη, το ντοκιμαντέρ «Divided Island» του Τζέι Σεσιγκιουζέλ, «Fugue» της Λάουρα Νέρι, «Enescu, Skinned Alive» Τόμα Ενάκε.

Στις παράλληλο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν:

Α) Αφιέρωμα «1974» για την επέτειο των 50 χρόνων από την εισβολή στην Κύπρο με προβολές ταινιών Ελληνοκυπρίων και ξένων δημιουργών και άλλες εκδηλώσεις όπως:

  • 28/10-2/11 – Έκθεση φωτογραφίας «Νεκρή Ζώνη-Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» σε συνεργασία με το Τμήμα Λευκωσίας της Φωτογραφικής Εταιρείας Κύπρου.
  • 30/10 – Διάλεξη «Νεκρή Ζώνη-Χώρος Συνείδησης» με την ερευνήτρια Γιάννα Τσολάκη
  • 30/10 – Αρμονία σε στίχους: Εξερευνώντας την ποίηση για την ειρήνη – Μια λογοτεχνική συζήτηση για την αναζήτηση της αρμονίας μέσω της ποίησης.Mε Ελληνοκύπριες και Τουρκοκύπριες ποιήτριες και με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ποιητές. Επιμέλεια Δρ. Μαρία Σιακαλλή.
  • 2/11 – Μουσικό πρόγραμμα με τη «Δικοινοτική Χορωδία της Ειρήνης – Λένα Μελανίδου»

Β) 28/10 – Masterclass: Crowfunding με την σκηνοθέτρια, παραγωγό κι ακαδημαϊκό Nurdan Takeoglu.

Γ) 29/10 – Προβολή της ταινίας «Lazarus Path» και δεξίωση της Πρεσβείας της Σερβίας.

Δ) 1/11 – Ημερίδα CYIFF- WIFT- CYPRUS Film Industry:

  • Pitching event: Παρουσίαση νέων έργων από παραγωγούς και σκηνοθέτες για δικτύωση με την Κυπριακή αγορά κι επενδυτές.
  • Παρουσίαση προγραμμάτων χρηματοδότησης και συνεργασίας για συμπαραγωγές ταινιών κι άλλων οπτικοακουστικών έργων στην Κύπρο με τους Παντέλια Βυρίδη και Νίκο Γεωργούδη εκπροσώπους του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων Κύπρου.
  • Διάλεξη: «Δίνοντας Πνοή στον Εικονικό Κόσμο του Κινηματογράφου και των Παραστατικών Τεχνών. Σύγχρονες Τεχνολογίες για Δημιουργούς στην Κύπρο» με τον Παναγιώτη Χαραλάμπους– Επικεφαλής Ομάδας Έρευνας στο CYENS.

Κριτική Επιτροπή: Το Βραβείο «Χρυσή Αφροδίτη» αναδεικνύεται από μια διακεκριμένη διεθνή κριτική επιτροπή, που αποτελείται από τους Λιλιάν Μπαξαλέβοβιτς (διανομέας ταινιών- Γαλλία), Γκάμπορ Κούτγικ (σκηνοθέτης, δημιουργός κινουμένων σχεδίων και ειδικών εφέ- Ουγγαρία), Τσάρλι Μπράουν (σκηνοθέτρια- ΗΠΑ), Μαρίνα Μπλαντ (σύμβουλος στη βιομηχανία μαζικής ψυχαγωγίας και ακτιβίστρια), Καρολίνα Ρουμ (διανομέας και παραγωγός ταινιών- Πολωνία), Γκριγκόρ Χαρουτουνιάν (διευθυντής επενδύσεων- Αρμενία), Βίνεκ Σινγκάνια (παραγωγός- Ινδία), Αλέξης Χαβιάρας (σκηνοθέτης, δημιουργός κινουμένων σχεδίων- Ελλάδα), Μπιτζέι Μπράουν (δημοσιογράφος- Κύπρος).

Το CΥIFF είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός, βασίζεται κυρίως σε εθελοντική εργασία και είναι εκπόνημα ομάδας Κυπρίων και Ελλαδιτών επαγγελματιών στον χώρο του πολιτισμού και των τεχνών, παραγωγών ταινιών και διεθνών συμβούλων του κινηματογράφου.

Η  διοργάνωση, εκτός από το καλλιτεχνικό παγκόσμιο ενδιαφέρον με αιτήσεις από 40 χώρες από τις έξι ηπείρους και προσφέρει το βραβείο κινηματογράφου «Χρυσή Αφροδίτη». Ααπό την ίδρυσή του το 2006 προωθεί τόσο τους Ελληνοκύπριους σκηνοθέτες που ζούν στο εξωτερικό μέσω της κατηγορίας ταινιών «Νόστιμον Ήμαρ», όσο καιτην κυπριακή κινηματογραφία με την κατηγορία «Βραβευμένοι Κύπριοι Σκηνοθέτες», καθώς και την ιστορία της Κύπρου.

Το Φεστιβάλ δίνει βήμα σε νέα ταλέντα και πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες με την πρώτη τους ταινία μικρού μήκους στη κατηγορία «CYIFF Got Talent» ή «Κλακέτα Πρώτη» και με την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους στη κατηγορία «Χρυσή Αφροδίτη».  Όλες οι άλλες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους εντάσσονται στην κατηγορία του «Βετεράνου».