Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) απαρτίζεται από 705 ευρωβουλευτές, προερχόμενους από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και διεξάγει τις εργασίες του και στις 24 επίσημες γλώσσες της Ένωσης.  Τα 705 μέλη του ΕΚ κατανέμονται σε 7 πολιτικές ομάδες που εκπροσωπούν όλο το ιδεολογικό φάσμα. Ορισμένοι ευρωβουλευτές δεν ανήκουν σε καμιά πολιτική ομάδα, οπότε θεωρούνται “μη εγγεγραμμένοι”. Οι πολιτικές ομάδες αποφασίζουν ποια θέματα θα εξεταστούν σε κάθε σύνοδο της ολομέλειας. Οι πολιτικές ομάδες ή μεμονωμένοι ευρωβουλευτές μπορούν επίσης να υποβάλλουν τροπολογίες στις εκθέσεις που ψηφίζονται από την ολομέλεια. Αποκορύφωμα της δραστηριότητας του ΕΚ είναι η σύνοδος ολομέλειας που αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου που συντελείται στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και στις πολιτικές ομάδες. Η σύνοδος της Ολομέλειας είναι επίσης ο χώρος όπου οι αντιπρόσωποι των πολιτών της ΕΕ – οι ευρωβουλευτές – συμμετέχουν στην κοινοτική λήψη αποφάσεων.

Το EK συνέρχεται σε ολομέλεια κάθε μήνα (πλην Αυγούστου) στο Στρασβούργο, για μια περίοδο συνόδου τετραήμερης διάρκειας. Πρόσθετες περίοδοι συνόδου διεξάγονται στις Βρυξέλλες. Το ΕΚ συναποφασίζει ισότιμα με το Συμβούλιο για τα τρία τέταρτα περίπου της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Οι δραστηριότητες της ολομέλειας αφιερώνονται κυρίως σε ψηφοφορίες επί προτάσεων ευρωπαϊκής νομοθεσίας καθώς και σε πολιτικές συζητήσεις. Μόνο τα κείμενα που έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια αποτελούν επίσημες πράξεις του ΕΚ.

Κατά τη διάρκεια του 2022, το ΕΚ συζήτησε και υιοθέτησε μία μεγάλη σειρά από σημαντικά θέματα που αφορούν τόσο την Κύπρο όσο και το σύνολο της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Οι πιο βαρυσήμαντες αποφάσεις του ΕΚ το 2022 προς όφελος των πολιτών συνοψίζονται σε 12 σημεία ως εξής:

>>Ενίσχυση της νεολαίας στην Ευρώπη (Φεβρουάριος)- Σε ψήφισμά του, το ΕΚ καταδικάζει τη μη αμειβόμενη πρακτική άσκηση, ως «μια μορφή εκμετάλλευσης των νέων εργαζομένων, καθώς και παραβίαση των δικαιωμάτων τους». Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να προτείνουν ένα κοινό νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστεί δίκαιη ανταμοιβή για περιόδους πρακτικής άσκησης.

>>Μπαταρίες: Φιλόδοξοι κανόνες περιβαλλοντικής και κοινωνικής προστασίας (Μάρτιος)- Οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ της αναθεώρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας για να ληφθούν υπόψη οι τεχνολογικές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν αυστηρότερες προδιαγραφές για τη βιωσιμότητα, τις επιδόσεις και τη σήμανση των μπαταριών, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης επισήμανσης του αποτυπώματος άνθρακα κάθε μπαταρίας.

>>Περιαγωγή χωρίς πρόσθετα τέλη για ακόμη μία δεκαετία (Μάρτιος) – Η νομοθεσία για την κατάργηση των πρόσθετων τελών περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας θα έληγε στις 30 Ιουνίου 2022. Το πρόγραμμα «Roam Like At Home» ανανεώνεται για ακόμη δέκα χρόνια, σύμφωνα με τα σχέδια που εγκρίνει το ΕΚ. Οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν το ίδιο κόστος, και την ίδια ποιότητα και ταχύτητα κινητής σύνδεσης στο εξωτερικό (εντός της ΕΕ) όπως και στη χώρα τους μέχρι το 2032.

>>Σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου: διασφάλιση αδιάλειπτου εφοδιασμού με φάρμακα (Απρίλιος) – Το ΕΚ υιοθετεί δύο προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διασφάλιση νομικά βέβαιου και προβλέψιμου μακροπρόθεσμου εφοδιασμού φαρμάκων από το Ηνωμένο Βασίλειο στη Βόρεια Ιρλανδία, την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα. Οι παρεκκλίσεις αυτές θα ισχύουν επ’αόριστον για τη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ για την Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα θα ισχύουν για περίοδο τριών ετών. Η νέα νομοθεσία τίθεται σε ισχύ κατεπειγόντως, ακολουθώντας την ταχεία έγκριση από το ΕΚ. 

>>Τουρκία: Σταθερή απομάκρυνση από τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ (Ιούνιος)- Σε έκθεση που εγκρίθηκε τον Ιούνιο, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται συνεχής οπισθοδρόμηση της Τουρκίας όσον αφορά τις σχετικές δεσμεύσεις της. Χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, το ΕΚ δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι ευρωβουλευτές επίσης εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ανεπίλυτο και επαναλαμβάνουν σθεναρά ότι μια λύση σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εντός του διεθνούς νομικού πλαισίου είναι η μόνη βιώσιμη λύση. Καλούν την Τουρκία να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρότασή της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα παγιώσουν τη μόνιμη διαίρεση της νήσου, όπως και από ενέργειες που αλλοιώνουν τη δημογραφική της ισορροπία.

>>Νέοι κανόνες για επαρκείς κατώτατους μισθούς για όλους τους εργαζομένους στην ΕΕ (Σεπτέμβριος)-Το ΕΚ εγκρίνει νέους νομοθετικούς κανόνες με στόχο τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών στην ΕΕ. Οι κατώτατοι μισθοί σε όλες τις χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει να προωθήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

>>Πραγματικότητα από το 2024 ο κοινός φορτιστής για όλες τις φορητές συσκευές (Οκτώβριος)- Οι ευρωβουλευτές εγκρίνουν νέο νόμο για να μπορούν οι καταναλωτές στην ΕΕ να χρησιμοποιούν έναν φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Όλες οι νέες φορητές συσκευές που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους νέους κανόνες θα πρέπει να διαθέτουν θύρα τύπου USB-C. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ για να μειωθούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.

>>Ένωση Υγείας: καλύτερη θωράκιση της ΕΕ απέναντι σε υγειονομικές κρίσεις (Οκτώβριος)- Το ΕΚ εγκρίνει νέους κανόνες για να διευρυνθούν οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων («ECDC»). Στόχος της νέας νομοθεσίας είναι να μπορεί η ΕΕ να προλαμβάνει την εξάπλωση μεταδοτικών ασθενειών, να προετοιμάζεται γι’ αυτές και να τις διαχειρίζεται καλύτερα.

>>Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia 2022 (Οκτώβριος)- Το Βραβείο Δημοσιογραφίας Daphne Caruana Galizia θεσπίστηκε στις 16 Οκτωβρίου 2020 από το ΕΚ προς τιμή της Μαλτέζας ερευνήτριας δημοσιογράφου και μπλόγκερ Daphne Caruana Galizia, που ήταν γνωστή για τον αγώνα της κατά της διαφθοράς και δολοφονήθηκε το 2017. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε έργα εμπεριστατωμένης δημοσιογραφίας που προωθούν ή υπερασπίζονται τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ΕE. Tο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο (ύψους 20.000 ευρώ) που το συνοδεύει αποτελούν δείγμα της σημαντικής στήριξης που παρέχει το ΕK στην ερευνητική δημοσιογραφία και την ελευθερία του Τύπου. Οι Clément Di Roma και Carol Valade είναι οι νικητές του βραβείου Daphne Caruana Galizia 2022 για το ντοκιμαντέρ τους σχετικά με τη ρωσική επιρροή στην Αφρική.

>>Ιστορικής σημασίας νομοθεσία για την εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά συμβούλια (Νοέμβριος)- Η οδηγία για τις γυναίκες στα διοικητικά συμβούλια εγκρίνεται από το ΕΚ και όλες οι μεγάλες, εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες της ΕΕ θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να αυξηθεί η παρουσία των γυναικών στα ανώτατα κλιμάκιά τους. Στόχος της οδηγίας είναι να καθιερωθούν διαφανείς διαδικασίες πρόσληψης στις εταιρείες, έτσι ώστε τουλάχιστον το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών ή το 33% του συνόλου των θέσεων διοικητικών στελεχών να καλύπτονται από το υποεκπροσωπούμενο φύλο έως τα τέλη Ιουνίου του 2026.

>>Το Βραβείο Ζαχάρωφ 2022 του Ευρωκοινοβουλίου απονέμεται στον λαό της Ουκρανίας (Δεκέμβριος)- Στον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος εκπροσωπείται από τον πρόεδρο, τους αιρετούς ηγέτες και την κοινωνία των πολιτών του, απονέμεται το βραβείο Ζαχάρωφ 2022. Οι Ουκρανοί δεν αγωνίζονται μόνο για να προστατεύσουν τα σπίτια τους, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική τους ακεραιότητα, αλλά υπερασπίζονται επίσης την ελευθερία, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις ευρωπαϊκές αξίες. Το βραβείο θεσπίστηκε το 1988 προς τιμήν των ατόμων και οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και απονέμεται σε ετήσια βάση από το EK.

>>Στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία

Η ΕΕ και το EK έχουν στηρίξει την Ουκρανία από την έναρξη της παράνομης ρωσικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Έχουν θεσπίσει μια ολοκληρωμένη και ισχυρή δέσμη περιοριστικών μέτρων και κυρώσεων κατά της Ρωσίας και έχουν κινητοποιήσει πάνω από 18 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας. Αυτό έγινε με τη μορφή μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής, δημοσιονομικής στήριξης, βοήθειας έκτακτης ανάγκης, αντιμετώπισης κρίσεων και ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Roberta Metsola:

Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία

Δήλωση της προέδρου του ΕΚ Roberta Metsola για τις εν εξελίξει έρευνες των αρχών του Βελγίου: «Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Σε καμία περίπτωση. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το Κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου.»

 

*Υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο