Ένα συνταγματικό ζήτημα ερμηνείας, δεν επέτρεψε να κριθεί δικαστικώς η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο από τη Βουλή, με την κυβέρνηση να προχωρεί στους σχεδιασμούς της.

Χθες η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή του Δήμου Αγλαντζιάς κατά της απόφασης της Βουλής να ψηφίσει νομοθεσία με την οποία ο δήμος συγχωνεύεται στο Δήμο Λευκωσίας. Ο Δήμος Αγλαντζιάς υποστήριζε με την προσφυγή του ότι η Βουλή δεν είχε δικαιοδοσία να θέτει τα όρια των δήμων, άρα υπήρχε σύγκρουση εξουσιών, καθώς και για το αν έπρεπε να γίνουν δημοψηφίσματα πριν την ψήφιση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το Ανώτατο (δέκα δικαστές) αφού άκουσε τις δυο πλευρές, ένα χρόνο μετά την καταχώρηση της προσφυγής, εξέδωσε χθες την απόφασή του, απορρίπτοντάς την ως εκπρόθεσμη. 

Πρόκειται για ένα διαδικαστικού τύπου ζήτημα, σοβαρό μεν γιατί έχει συνταγματική υφή, όμως, όπως μας εξηγήθηκε από νομικούς, υπήρχε ασάφεια ως προς το πότε αρχίζουν να μετρούν οι 30 ημέρες προθεσμία που δίνεται για την κατάθεση μιας προσφυγής που σχετίζεται με το θέμα της σύγκρουσης εξουσιών. Το Ανώτατο ξεκαθάρισε εν τέλει το ζήτημα, αναφέροντας πως η εξουσία της Βουλής, ασκήθηκε οριστικά με την ψήφιση του Νόμου όποτε και αποκρυσταλλώθηκε, το υπόβαθρο για οποιοδήποτε ζήτημα σύγκρουσης ή αμφισβήτησης εξουσιών ή αρμοδιοτήτων. Η Βουλή, αναφέρει το Ανώτατο, τελούσε υπό αμφισβήτηση, καθ’ όλη τη διάρκεια που ο νόμος συζητείτο. Μάλιστα, αναφέρει το Ανώτατο, «ο Δήμος Αγλαντζιάς με πλήρη γνώση όλων των κρίσιμων στοιχείων, αμφισβήτησε ευθέως από τις 31 Μαρτίου 2022 για τους ίδιους λόγους που τέθηκαν ενώπιον μας την εξουσία, ή αρμοδιότητα της Βουλής να προχωρήσει στην ψήφιση του Νόμου. «Υπό τις συνθήκες, η μεταγενέστερη υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ακολούθως η δημοσίευση του Νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα, είναι άνευ σημασίας για σκοπούς της συνταγματικής επιταγής του Άρθρου 139.4, προς άσκηση δηλαδή προσφυγής εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 30 ημερών», αναφέρει το δικαστήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Για το θέμα υπήρχε διχογνωμία μεταξύ των δικηγόρων της Βουλής και του δήμου. Η Βουλή που εκπροσωπήθηκε στη διαδικασία από τον δικηγόρο Πόλυ Πολυβίου, προέβαλε τη θέση ότι η προσφυγή είναι εξ υπ’ αρχής άκυρη και θα πρέπει να απορριφθεί, διότι μεταξύ άλλων είναι εκπρόθεσμη. Ως προς την προδικαστική ένσταση του εκπρόθεσμου, ο κ. Πολυβίου, παρουσίασε τη θέση ότι η εναρκτήρια ημερομηνία για σκοπούς εξέτασης του εκπρόθεσμου θα πρέπει να εκληφθεί αν όχι η 3/3/2022 κατά την οποία η Βουλή ψήφισε τον Νόμο, ή η 7/4/2022 όταν η Βουλή εξέτασε την αναπομπή του Προέδρου ή τουλάχιστον η 31/3/2022 κατά την οποία ο Δήμος Αγλαντζιάς με επιστολή του προς τη Βουλή, συνοδευόμενη από νομική γνωμάτευση, έθεσε ευθέως ζήτημα σύγκρουσης και αμφισβήτησης εξουσιών.

Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι του Δήμου Αγλαντζιάς, προέβαλαν τη θέση ότι εναρκτήρια ημερομηνία θα πρέπει να θεωρείται η ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας που ήταν στις 15/4/2022. Τον Δήμο Αγλαντζιάς εκπροσώπησαν οι δικηγόροι Στέλλα Μαξιούτη για το δικηγορικό γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες ΔΕΠΕ, Χαράλαμπος Προύντζος και ο Στέλιος Αμερικάνος.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Αγλαντζιάς, Ανδρέας Κωνσταντίνου, εμφανώς απογοητευμένος, ανέφερε πως «η απόφαση του Δικαστηρίου έχει σκορπίσει για ακόμη μία φορά απογοήτευση, στο δημοτικό συμβούλιο, σε εμένα προσωπικά αλλά και σε όλους τους δημότες της Αγλαντζιάς». Πρόσθεσε πως «η προσφυγή μας δεν έχει εξεταστεί καν, όπως ακούσατε. Θεωρεί το Ανώτατο Δικαστήριο ότι έπρεπε να κάνουμε την προσφυγή μας πιο γρήγορα, μετά τη ψήφιση του Νόμου στη Βουλή κι όχι μετά από την υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θεωρούμε ότι είναι μία ασάφεια».

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο κ. Κωνσταντίνου σημείωσε πως «χάσαμε», τονίζοντας ότι «ο Δήμος Αγλαντζιάς θα συνεχίσει κανονικά τις διεργασίες για να μετατραπεί σε διαμέρισμα του Δήμου Λευκωσίας. «Ευελπιστούμε η μεταρρύθμιση να είναι αυτό που μας έχουν υποσχεθεί. Να γίνει προς όφελος των δημοτών, των πολιτών και να διαψεύσει τον Δήμο Αγλαντζιάς που πιστεύει ότι έγινε μία μεταρρύθμιση πίσω από κλειστές πόρτες, με προσωπικές ατζέντες και πολιτικά συμφέροντα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος. «Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία κρίθηκε εκπρόθεσμη η προσφυγή του Δημοτικού Συμβουλίου Αγλαντζιάς είναι απολύτως σεβαστή, παρά την απογοήτευση που φυσιολογικά προκαλεί σε κάθε δημότη της Αγλαντζιάς», αναφέρει.