ΤΙ εννοεί το Φόρεϊν Όφις όταν αναφέρεται σε ευελιξία; Και πώς άραγε μεταφράζονται οι τοποθετήσεις Βρετανών αξιωματούχων, όταν αναφέρονται σε ένα «ευέλικτο» πλαίσιο συμφωνίας και ένα «ευέλικτο» μοντέλο λύσης; Ερωτήματα, που θα πρέπει προφανώς να απαντήσει το βαθύ κράτος του Φόρεϊν Όφις. Για να μας διαφωτίσει τι σημαίνουν αυτές οι τοποθετήσεις.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ευρώπης της Βρετανίας, Λίο Ντόχερτι, ο οποίος απαντούσε σε γραπτή ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων του σκιώδους Υπουργού Ευρώπης των Εργατικών Στίβεν Ντάουτι σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε τα εξής: «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι προσηλωμένο στην υποστήριξη της υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασίας να επιτευχθεί μία λύση του Κυπριακού. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως οι υφιστάμενες παράμετροι των ΗΕ για μία Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα είναι αρκούντως ευέλικτες για να διευκολύνουν μία συμφωνία η οποία ανταποκρίνεται στις προτεραιότητες αμφοτέρων των πλευρών».

«ΩΡΑΙΑ» λόγια από τους γνωστούς κύκλους, που σε σχέση με την Κύπρο ουδέποτε τήρησαν τα προσχήματα. Δηλαδή, τι προτείνουν οι αξιωματούχοι του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών; Να «ξεχειλώσουμε» ένα μοντέλο, το οποίο έχει πολλές παραμέτρους, ώστε να ικανοποιηθεί η άλλη πλευρά; Γιατί οι αναφορές αυτές προφανώς και παραπέμπουν στην ικανοποίηση των τουρκικών αξιώσεων.

ΚΙ αυτό θα γίνει προφανώς, εάν υπάρχει σε θέματα όπως το κεφαλαιώδες ζήτημα της κυριαρχίας, διατυπώσεις «εποικοδομητικής ασάφειας», την οποία είχε εφεύρει, όπως είναι γνωστό ο Λόρδος Χάνεϊ. Ακόμη και πρόσφατα, πριν τις δηλώσεις του κ. Λίο Ντόχερτι, εκπρόσωπος  του  Φόρειν Όφις δήλωσε πως το Λονδίνο  ενθαρρύνει όλα τα μέρη στο Κυπριακό να επιδείξουν «ευελιξία».

ΚΑΙ σε αυτή την προσέγγιση, διαχρονική πλην όμως μονίμως απαράδεκτη, προστίθεται και η συστηματική υπόδειξη από πλευράς του Λονδίνου για… ευελιξία. Ξεκάθαρο «τσουβάλιασμα» του θύματος με το θύμα. Και το θύμα να κινηθεί ευέλικτα αλλά και ο θύτης;

ΠΟΤΕ άραγε το Λονδίνο άσκησε πίεση προς την Άγκυρα; Πότε έβαλε δύσκολα στην κατοχική δύναμη; Πότε έβαλε τρικλοποδιές από εκείνες που βάζει στην Κυπριακή Δημοκρατία στην κατοχική πλευρά; Ποτέ!

ΣΥΝΕΠΩΣ τις ευελιξίες και τις εποικοδομητικές ασάφειες, αν δεν μπορούν να τα προωθήσουν στην κατοχική Τουρκία,  να τα εφαρμόζουν στο εσωτερικό  της χώρας τους. Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό για τους κύριους του Φόρεϊν Όφις.