Συνήθεια έχει καταντήσει για κάποια κόμματα να επιβραβεύουν την ασυνέπεια και τη μη συμμόρφωση με τους νόμους. Και αυτό, καθώς όποτε προβλέπεται μια χρηματική κύρωση σε μια νομοθεσία, είτε προσπαθούν να μειώσουν το ποσό, είτε δίνουν παράταση στην υποχρέωση των επηρεαζομένων να εφαρμόσουν τους νόμους.

Υποτίθεται ότι οι χρηματικές κυρώσεις που περιλαμβάνονται στις διάφορες νομοθεσίες είναι για να λειτουργούν ως μοχλός πίεσης για να συμμορφώνονται τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα με τις πρόνοιες των νόμων. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά η Βουλή προωθεί νομοθεσίες οι οποίες καλλιεργούν την ασυνέπεια.

Την ερχόμενη Πέμπτη οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής πρόταση νόμου που κατέθεσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, με την οποία μειώνεται το πρόστιμο που θα καταβάλλει μια εταιρεία που παραλείπει να παραδώσει την ετήσια έκθεση της στον Έφορο Εταιρειών εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας, από €500 στα €150.

Μάλιστα, οι εισηγητές σημειώνουν πως η ρύθμιση είναι αναγκαία λόγω της αδυναμίας καταβολής της επιβαλλόμενης χρηματικής επιβάρυνσης από μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σήμερα, ο νόμος προβλέπει πως κατά τους πρώτους έξι μήνες επιβάλλεται περαιτέρω χρηματική επιβάρυνση για κάθε ημέρα συνέχισης της παράβασης, με το ανώτατο όριο της χρηματικής επιβάρυνσης να φτάνει τα €500.

Όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη πρόταση νόμου θα εγκριθεί, καθώς αποκτά την πλειοψηφία στη Βουλή, ωστόσο θα σταλθούν τα χειρότερα μηνύματα στην κοινωνία, καθώς οι ίδιοι οι νομοθέτες έρχονται και ακυρώσουν αυτά που είχαν ψηφίσει οι ίδιοι στο παρελθόν.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που πράττουν με αυτό τον τρόπο. Τα ίδια έκαναν με τα διάφορα σχέδια ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών με δόσεις, τα οποία διήρκησαν για πέντε και πλέον χρόνια. Οι βουλευτές τη μια την άλλη έδιναν παράταση στον νόμο για να επωφεληθούν από τη ρύθμιση όσο περισσότεροι ασυνεπείς φορολογούμενοι γινόταν, εις βάρος φυσικά των συνεπών φορολογούμενων.

Τα συγκεκριμένα σχέδια προέβλεπαν ότι, ανάλογα με τη ρύθμιση που έκανε ο φορολογούμενος στο Τμήμα Φορολογίας, λάμβανε και τις ανάλογες εκπτώσεις. Για παράδειγμα, όσοι πλήρωναν εφάπαξ, δηλαδή με μια δόση την οφειλή, αμέσως διαγραφόταν το 95% του τόκου και της επιβάρυνσης, ενώ όσο περισσότερες μηνιαίες δόσεις κατέβαλλε ο οφειλέτης, τόσο λιγότερη έκπτωση λάμβανε. Υπήρχαν περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών που μέσω της συγκεκριμένης ρύθμισης γλίτωσαν χρηματικές κυρώσεις πέραν των €50 χιλ. και €100 χιλ.

Προ ημερών, το κράτος, μετά το μπέρδεμα που έγινε με την καταχώριση των στοιχείων των οντοτήτων των Πραγματικών Δικαιούχων στο ηλεκτρονικό μητρώο του Τμήματος του Εφόρου Εταιρειών, αποφάσισε να επιστρέψει σε εκατοντάδες εταιρείες τα πρόστιμα ύψους €2 εκατ. τα οποία κατέβαλαν λόγω της εκπρόθεσμης κατάθεσης των σχετικών στοιχείων.

Ούτε και σε αυτή την περίπτωση ήταν απόλυτα δικαιολογημένη η επιστροφή των προστίμων, ωστόσο, το κράτος, γνωρίζοντας πως είχε και αυτό την ευθύνη του, λόγω της μη αυτόματης μεταφοράς των στοιχείων από την ενδιάμεση ηλεκτρονική πλατφόρμα στο τελικό ηλεκτρονικό μητρώο, συναίνεσε στην επιστροφή των χρημάτων.

Εκτελεστική και νομοθετική εξουσία θα πρέπει να κατανοήσουν πως, εάν συνεχίσουν τις ίδιες πρακτικές, οδηγούν οι ίδιοι τους πολίτες στην παρανομία. Είναι σαν να τους λένε «μην συμμορφώνεστε, καθώς σε κάποια στιγμή θα έρθει το κράτος, με τη συμβολή της Βουλής, να μειώσει τις χρηματικές κυρώσεις».

Με αυτές τις πρακτικές, κανένας δεν θα πληρώνει εντός των απαιτούμενων χρονοδιαγραμμάτων, χωρίς έχει κάποια πρόσθετη επιβάρυνσης. Η Βουλή θα πρέπει να το σκέφτεται διπλά και τριπλά όταν προχωρεί σε μείωση του ύψους των χρηματικών προστίμων που προβλέπουν οι νόμοι, καθώς αυτά πλέον δεν θα λειτουργούν πλέον αποτρεπτικά.