Η τοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών στις απειλές του Χασάν Νασράλα ήρθε να αναδείξει εκ νέου το επίπεδο της συνεργασίας που βρίσκονται οι σχέσεις της με την Κύπρο. Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία σημειώνουν τη σημασία που έχει μια αντίδραση των ΗΠΑ τη δεδομένη στιγμή.

Οι απειλές της Χεζμπολάχ είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικές, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου στην Ουάσινγκτον, αναφερόμενος στις απειλές που εξαπέλυσε ο Χασάν Νασράλα, προς την Κύπρο .

«Προφανώς αυτά τα σχόλια είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικά και η Χεζμπολάχ θα πρέπει να σταματήσει να απειλεί εναντίον οποιουδήποτε και η προτίμησή μας θα ήταν η Χεζμπολάχ να επιδιώξει μια διπλωματική λύση, είναι η πιο παραγωγική», ανέφερε.

Ο Μάθιου Μίλερ προσέθεσε ότι «σίγουρα οι απειλές προς άλλες χώρες που δεν εμπλέκονται καθόλου σε αυτή τη σύγκρουση (Ισραήλ-Χεζμπολάχ) δεν είναι ένα παραγωγικό βήμα για αυτές». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η ομιλία του Νασράλα δεν συζητήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Κύπρου, διότι δεν είχε γίνει ακόμη.

Ο Μάθιου Μίλερ αναφέρθηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ-Κύπρου τονίζοντας ότι «ήταν απίστευτα παραγωγική». «Ήταν μια απίστευτα παραγωγική συνάντηση. Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την κυβέρνηση της Κύπρου για όλο το έργο που έχει κάνει για να διευκολύνει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον λαό της Γάζας. Και θέλω απλώς να το επισημάνω ξανά, ότι η Κύπρος έχει πραγματικά διαδραματίσει βασικό ρόλο ως χώρος οργάνωσης για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα, που βοηθά αθώους Παλαιστίνιους, που βοηθάει να έχουν φαγητό αθώοι Παλαιστίνιοι», σημείωσε.

Στη Λευκωσία, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος μιλώντας μετά από τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων, Ενρίκε Μανάλο, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι οι απειλές και οι δηλώσεις του ηγέτη της Χεζμπολάχ δεν τεκμηριώνονται και ότι η χώρα μας δεν έχει και δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει κανενός είδους στρατιωτικές δραστηριότητες εναντίον οποιασδήποτε χώρας στην περιοχή μας, εναντίον οποιασδήποτε χώρας που είναι θύμα στρατιωτικών επιθέσεων.

«Η Κύπρος δεν έχει καμία σχέση με αυτό, επομένως θεωρούμε ότι η όλη συζήτηση στερείται βάσης. Προσπαθούμε επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες να προσφέρουμε υποστήριξη στους ανθρώπους στη Γάζα, σε συνεργασία με μια σειρά από άλλες χώρες, με τον ΟΗΕ, άρα είμαστε εξίσου έκπληκτοι με αυτά που ειπώθηκαν γιατί δεν έχουν ουσιαστική εφαρμογή σε αυτό που έκανε η Κύπρος ή που εκπροσωπεί η Κύπρος», ανέφερε.

Ο κ. Κόμπος είπε ότι «έγιναν όλες τις απαραίτητες κινήσεις και λάβαμε όλα τα απαραίτητα διπλωματικά μέτρα» και αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις των αρχών του Λιβάνου, της ΕΕ, της Ελλάδας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών που εκφράζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους. «Επομένως αυτή είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της», ανέφερε.

Στο μεταξύ, το ΑΚΕΛ με ανακοίνωσή του με αφορμή της απειλές Νασράλα τόνισε πως πάγια θέση του κόμματος είναι πως η Κύπρος πρέπει να είναι γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας και όχι ορμητήριο πολέμου ή πεδίο ασκήσεων ξένων στρατών. Το ΑΚΕΛ απαιτεί από την κυβέρνηση να επιδείξει αποφασιστική στάση έναντι της βρετανικής κυβέρνησης σε σχέση με την εμπλοκή των βρετανικών βάσεων σε πολεμικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Στα κατεχόμενα σημειώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις για τη συμφωνία στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών. Ο «πρόεδρος της βουλής» του κατοχικού καθεστώτος, Ζορλού Τορέ, αναφέρθηκε (πηγή ΓΤΠ) στις πληροφορίες περί δημιουργίας βάσης ελικοπτέρων και εξέφρασε την ανησυχία του, ενώ σημείωσε ότι μια τέτοια ενέργεια δεν θα εξυπηρετήσει κανένα άλλο σκοπό παρά τη διασάλευση του κλίματος ηρεμίας  και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.