Η αυτόνομη πορεία της ΕΔΕΚ για τις ευρωεκλογές ήταν μονόδρομος, αναφέρουν κομματικοί παράγοντες που δεν αποκρύβουν την έντονη δυσαρέσκεια για επιλογές που έγιναν από Οικολόγους και Αλληλεγγύη. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την προχθεσινή απόφαση του Πολιτικού Γραφείου υποστηρίζουν κομματικοί κύκλοι, αφού από την πλευρά των Οικολόγων δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση όσον αφορά το θέμα της πρότασης για επανάληψη της συνεργασίας του 2014. 

Σημειώνουν ακόμα ότι ενώ υπήρχε στο τραπέζι η πρόταση της ΕΔΕΚ και με επιστολή ημερομηνίας 3 Δεκεμβρίου οι Οικολόγοι ενημέρωναν την ΕΔΕΚ ότι το θέμα της συνεργασίας θα το εξετάσουν σε παγκύπρια συνδιάσκεψή τους τον Ιανουάριο, προχώρησαν σε ανακοινώσεις για συνεργασία με τη Συμμαχία –που ήταν για την ΕΔΕΚ κόκκινο πανί– και ενδεχομένως και τον Σενέρ Λεβέντ. Όπως τονίζουν, κάτω από αυτές τις συνθήκες η ΕΔΕΚ δεν είχε πρόθεση να μπει σε διαδικασία παιχνιδιών παρασκηνίου. Προσθέτουν ακόμα ότι η ίδια πρόταση για συνεργασία απευθύνθηκε και προς την Αλληλεγγύη και ενώ αναμενόταν απάντηση από την κ. Θεοχάρους, ανακοινώθηκε η συνεργασία της με το ΔΗΚΟ.

Σημειώνεται ότι τελική απόφαση της ΕΔΕΚ θα ληφθεί στην παγκύπρια συνδιάσκεψη του κόμματος στις 27 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ευρωεκλογές: Ο Φουρλάς, η Βίσση, ο Νιαζί και η Κατερίνα

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σε δήλωσή του στον «Φ», ανέφερε ότι «για την ΕΔΕΚ το ζητούμενο σε αυτές τις συνεργασίες δεν είναι μόνο η σύγκλιση θέσεων για σοβαρά ζητήματα όπως είναι το Κυπριακό και κοινωνικοοικονομικής φύσεως ζητήματα, αλλά η όποια συνεργασία να εκπέμπει αξιοπιστία και όχι σκοπιμότητες και την υλοποίηση ευκαιριακών συμφερόντων. Πάνω σε αυτή τη βάση ήταν και η επιμονή για διερεύνηση της δυνατότητας είτε επανάληψης της συνεργασίας του 2014 με τους Οικολόγους είτε με το Κίνημα Αλληλεγγύη, λόγω της συνεργασίας που είχαμε κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Δυστυχώς, από την πορεία των γεγονότων διεφάνη ότι οι πιο πάνω προϋποθέσεις, μέσα από τις προτάσεις που κατατέθηκαν αλλά και τις συγκεκριμένες πρόνοιες που είχαν, δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν». 

Στο ΔΗΚΟ πιέζουν Μουσιούττα

Στο Δημοκρατικό Κόμμα συνεχίζονται οι βολιδοσκοπήσεις και το πρέσινγκ προκειμένου να κλειδώσουν οι δύο κενές θέσεις στο ευρωψηφοδέλτιο. Επιθυμία της ηγεσίας είναι όπως εξασφαλιστεί ένας υποψήφιος από τη Λευκωσία και ένας από την Πάφο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βουλευτής Μαρίνος Μουσιούττας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Ασφυκτικό πρέσινγκ ασκείται προς τον βουλευτή Λευκωσίας για να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ. ΜΙα κίνηση που μπορεί να υπηρετήσει δύο στόχους αν πετύχει. Ο Μ. Μουσιούττας να μετακινηθεί στις Βρυξέλλες –αν αυτό βγεί από τις κάλπες– και στη θέση του στη Βουλή να προωθηθεί ο αντιπρόεδρος Αλέκος Τρυφωνίδης που είναι πρώτος επιλαχών στην εκλογική περιφέρεια της Λευκωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτόνομα στις Ευρωεκλογές η ΕΔΕΚ

Δυσκολίες φαίνεται να υπάρχουν και για την εξεύρεση υποψηφίου από την επαρχία Πάφου, αφού ο τέως βουλευτής Αντώνης Αντωνίου όπως και ο Γιαννάκης Μαλλουρίδης, που είχε υποστηριχθεί ως υποψήφιος για τη θέση του δημάρχου στη Γεροσκήπου, δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση της δηκοϊκής ηγεσίας για το ευρωψηφοδέλτιο. Από την Πάφο υπήρξε και τρίτο όχι από τον δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής του τομέα Παιδείας του ΔΗΚΟ, Χρύσανθο Σαββίδη. 

Νιαζί: Είχα προτάσεις 

Προτάσεις για να είναι υποψήφιος για ευρωβουλευτής είχε και από τις δύο πλευρές του νησιού, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τουρκοκύπριος πανεπιστημιακός Νιαζί Κιζιλγιουρέκ στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα  «Γενί Ντουζέν». Ο Τουρκοκύπριος πανεπιστημιακός, το όνομα του οποίου ακούγεται έντονα για το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα τις επόμενες μέρες. Χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές πολύ σημαντικές για τις σημερινές συνθήκες στην Κύπρο.

Δηλώσεις επίσης φιλοξενούνται και από τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο Σενέρ Λεβέντ με τον οποίο συζητούν Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ για Ευρωεκλογές η Ελένη Θεοχάρους

Ο Σενέρ Λεβέντ ανέφερε στην εφημερία ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές με το κίνημα «Γιασεμί» και αναφέρθηκε στη σημασία εκλογής ενός Τουρκοκύπριου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όσον αφορά τα τέσσερα τουρκοκυπριακά κόμματα που συμμετέχουν στη λεγόμενη κυβέρνηση του ψευδροκράτους ανέφεραν ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές.

Καταγγέλλει δυσφορούντες η Αλληλεγγύη

Οι παλαιοκομματικές μέθοδοι και μεθοδεύσεις από πρόσωπα που βρίσκονται εκτός του κινήματός μας δεν μπορούν να πλήξουν την Αλληλεγγύη, αναφέρει το κόμμα με αφορμή πληροφορίες που φέρουν κομματικά στελέχη να δυσφορούν με την επιλογή για τις Ευρωεκλογές. «Όσοι έχουν απομακρυνθεί από την Αλληλεγγύη έχουν υποπέσει σε βαρύτατα ατοπήματα και ας μην εκμεταλλεύονται την προστασία που τους παρέχει το Κίνημα» αναφέρει κομματική ανακοίνωση. Και προσθέτει: «Όσοι προσδοκούν και προωθούν δήθεν δυσφορίες και συμπεριφορές εκτός της σύγχρονης πολιτικής κουλτούρας θα διαψευστούν και θα αποτύχουν. Οι διαφανείς σύγχρονες διαδικασίες που ισχύουν και εφαρμόζονται στο Κίνημά μας δεν αφήνουν χώρο για τέτοιου είδους συμπεριφορές».