Ο Χαράλαμπος Μερακλής γράφει για το φαινόμενο που απειλεί την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας.
 
Η Γενική Συνέλευση του φθινοπώρου του ΟΗΕ λαμβάνει χώρα στη Νέα Υόρκη με συμμετοχή πολλών ηγετών, προσωπικοτήτων και ακτιβιστών με επίμαχο θέμα τη συζήτηση της κλιματικής αλλαγής, όπου οι σοβαρές επιπτώσεις της έχουν σοβαρότατους αντίκτυπους στις ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλους τους τομείς και αναζητούνται τρόποι προσαρμογής της ανθρωπότητας στις νέες συνθήκες.
Πρωταγωνιστικό ρόλο για την αφύπνιση της ανθρωπότητας και ιδιαίτερα της παγκόσμιας νεολαίας για την κλιματική αλλαγή που συνέχεια καταστρέφεται από την ανθρώπινη δραστηριότητα και αλαζονεία, έχει η 16χρονη Γκρέτα Τσουνμπεργκ που με τον πεισματώδη αγώνα της έπεισε τις δεκάδες χιλιάδες νέους ανά το παγκόσμιο να συμπορευτούν μαζί της στον αγώνα και στην αγωνία των νέων ανθρώπων, όχι μόνο για το μέλλον του πλανήτη αλλά και για το δικό τους μέλλον.
Γιατί καταστρέφοντας τη γη δεν υπάρχει άλλο μέρος να πάμε σύμφωνα με τον διάσημο αστρονόμο και αστροφυσικό Καρλ Σέιγκαν και συγγραφέα του έργου επιστημονικής φαντασίας «The Contact».
Σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (IPCC) απαιτείται περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, διαφορετικά θα υπάρχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στον πλανήτη.
Οι στόχοι της Συνόδου του ΟΗΕ είναι οι εξής: (α) Παγκόσμια στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. (β) Βιώσιμες και ανθεκτικές υποδομές και πόλεις. (γ) Αειφορική γεωργία και διαχείριση των δασών και ωκεανών. (δ) Αντοχή και προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. (ε) Στροφή σε μια οικονομική μηδενικού άνθρακα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις αρχές του χειμώνα θα συνέλθει στη Χιλή η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, γνωστή σε όλους ως COP25. 
Όπως είναι γνωστό, η κλιματική αλλαγή έχει εξελιχθεί σε κλιματική κρίση και είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανθρωπότητα.
Οι επιπτώσεις της είναι πάμπολλες και περίπλοκες και εάν θέλουμε να ζούμε σ’ ένα περιβάλλον με ασφάλεια και σταθερότητα θα πρέπει τον πλούτο μας να τον αξιοποιήσουμε ποιοτικά και με ασφάλεια, εργαζόμενοι συνέχεια απέναντι στους σύγχρονους κινδύνους που φέρνει κλιματική κρίση.
Τα πιο σημαντικά γεγονότα της πρόσφατης Συνόδου του ΟΗΕ είναι η επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισίου για την Κλιματική Αλλαγή από τη Ρωσία και η Ίδρυση της Συμμαχίας της Κλιματικής Φιλοδοξίας (Climate Ambition Alliance) που αποτελείται από 59 έθνη και δεσμευτικά να καταθέσουν πιο δραστικά σχέδια για την κλιματική αλλαγή του 2020. Επίσης, διευρύνθηκε ο Συνασπισμός για την Ανθρακική Ουδετερότητα (Carbon Neutrality Coalition) στην πράσινη οικονομία με 87 ομίλους, με χρηματική αξία άνω των 2,3 τρισ. δολαρίων περιορίζοντας με αυτό τον τρόπο τις εκπομπές των αερίων.
Με τη δέσμευση του 1 τρισ. δολαρίων ευελπιστούμε ότι εισερχόμαστε σε επενδύσεις καθαρής ενέργειας μέχρι το 2025.
Σημειώνουμε πως η πράσινη ενέργεια είναι η νέα ατμομηχανή της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας που σήμερα «ασθμαίνει» και γι’ αυτό επιδιώκεται μια νέα στρατηγική έξοδος για την καπιταλιστική ανάπτυξη για να αντιμετωπισθούν οι καπιταλιστικές κρίσεις του καπιταλισμού στο όνομα της κλιματικής αλλαγής.
Κλιματική αλλαγή δεχόμαστε και από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου γιατί τα δημιουργούμενα κενά από την ανόρυξη των υδρογονανθράκων δημιουργούν μετακινήσεις πλακών και σεισμούς, καταστροφή των θηλαστικών που βρίσκονται στον βυθό και μια αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3 βαθμούς Κελσίου που είναι διπλάσια από εκείνη που υπολογίζουν οι επιστήμονες. Όπως εξελίσσονται οι επενδύσεις και οι εξορύξεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο δεν αποκλείεται στα επόμενα χρόνια να επέλθουν οικονομικές κυρώσεις λόγω κλιματικής αλλαγής που θα καταστούν ασύμφορες λόγω της μεγάλης στροφής που παρατηρείται προς νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.