Τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, έθεσαν οι συναγερμικοί αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της 5ης Φεβρουαρίου μέσα από τη συνεδριακή διαδικασία, τάσσοντας και επίσημα πλέον, εαυτούς στην αντιπολίτευση. Μέσα από τη διαδικασία επικύρωσαν απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της 7ης Φεβρουαρίου, για υπεύθυνη αντιπολίτευση, έβαλαν τέλος σε οποιαδήποτε φήμη ήθελε τον ΔΗΣΥ, πιθανόν να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Στόχος, τουλάχιστον διακηρυκτικά, απ’ όλους, είναι η ανασυγκρότηση και η ενότητα του Δημοκρατικού Συναγερμού στο δρόμο για την επόμενη μέρα.
Αναμφίβολα, κατά το πρώτο μέρος της διαδικασίας, το ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Αναστασιάδης, αλλά και η συνύπαρξή τους, έπειτα απ΄όσα μεσολάβησαν κατά τν προεκλογική εκστρατεία αλλά και την εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου. Γεγονότα που φαίνεται πως άφησαν πληγές στο κόμμα.

«Υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση»
Από το βήμα του 17ου Παγκύπριου Συνεδρίου, η πρόεδρος του κόμματος Αννίτα Δημητρίου, κάλεσε τους Συναγερμικούς, να επικυρώσουν την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της 7ης Φεβρουαρίου ως προς την στάση που θα τηρήσει ο ΔΗΣΥ κατά την διάρκεια της πενταετούς διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη, η οποία κάνει λόγο για υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση.

Αναλυτικότερα, η απόφαση που επικύρωσαν τα μέλη του συνεδρίου αναφέρει τα εξής: «Ο ΔΗΣΥ, σεβόμενος πλήρως την ετυμηγορία του λαού, αναλαμβάνει την ευθύνη του ως η υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση του τόπου. Πορεύεται αυτόνομος, υπερασπίζεται τις αρχές του και προασπίζει τις κατακτήσεις και τις προοπτικές του λαού μας. Αταλάντευτες προτεραιότητές μας είναι η λύση του Κυπριακού προβλήματος, ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας, η εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων με κράτη της περιοχής και με τις ΗΠΑ, η ισχυρή οικονομία και δημοσιονομική πειθαρχία, η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, η προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η εφαρμογή του σχεδίου Κύπρος το Αύριο, η εξασφάλιση της αξιοπρέπειας του κάθε πολίτη και η αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του συνόλου του λαού». Με την κίνηση αυτή, η Αννίτα Δημητρίου, επιχείρησε να βάλει τέλος στις όποιες φήμες ήθελαν την συμμετοχή του Δημοκρατικού Συναγερμού στην διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Η πρόεδρος του κόμματος, η οποία για πρώτη φορά από την εκλογή της, είχε την ευκαιρία να απευθυνθεί στο συναγερμικό ακροατήριο, υπό τη νέα της ιδιότητα, υπογράμμισε την ανάγκη ο ΔΗΣΥ να οδεύσει στην επόμενη μέρα μέσα από τον πρωταγωνιστικό και τον αντιπολιτευτικό του ρόλο. H ίδια υπογράμμισε πως οι πόρτες της παράταξης θα είναι πάντα ανοικτές για όλες και όλους ανεξαιρέτως «αφού είναι και θα παραμείνει η παντοτινή μας οικογένεια. Αισθάνομαι δέος, επειδή καλούμαστε να συνεχίσουμε την πορεία πο χάραξε ο αείμνηστος Γλαύκος Κληρίδης» ανέφερε.

«Σήμερα είναι η ώρα της ειλικρινούς ανασκόπησης»
Το βήμα του συνεδρίου άνοιξε ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης πραγματοποιώντας, σύμφωνα με το καταστατικό, τον επίσημο απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, ξεκαθαρίζοντας ότι η πατρίδα χρειάζεται τον ΔΗΣΥ ως πυλώνα σταθερότητας απέναντι στον λαϊκισμό και τις ακρότητες.
Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε μεταξύ άλλων πως πρόκληση είναι η ανασύνταξη του ΔΗΣΥ. «Κάποιοι ελπίζουν ότι θα συγκρουστούμε. Κάποιοι αναμένουν ότι θα προπηλακιστούν κάποιοι και θα αποχωρήσουν. Θα διαψευστούν», σημειώνοντας ότι σήμερα είναι η ώρα της ειλικρινούς ανασκόπησης. Ο ΔΗΣΥ πρέπει να βαδίσει στα χνάρια του Γλαύκου Κληρίδη, ανέφερε.
«Ο όποιος απολογισμός γίνει είναι ταυτισμένος με τη δεκάχρονη διακυβέρνηση Αναστασιάδη και ήταν πετυχημένη – όποια λάθη κι αν έγιναν. Κρατήσαμε τον Συναγερμό ψηλά. Θέλω να καταγράψω την αναγνώριση από την παρούσα κυβέρνηση του έργου που επιτελέστηκε. Παρά την άδικη και τοξική επίθεση που δέχθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης η αναγνώριση, έστω και μετεκλογικά, με ικανοποιεί».
Ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σημείωσε ακόμη πως το κόμμα κατήλθε στις προεδρικές εκλογές με διασπασμένες τις δυνάμεις του, ενώ θα τα κατάφερνε, αν δεν πρόκυπτε δεύτερη υποψηφιότητα από τον ίδιο χώρο. Σημείωσε ακόμη πως αυτό που έκρινε τις εκλογές ήταν η εκτός κομματικών διαδικασιών υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, ενώ σε δημοσκόπηση που είχε ενώπιον του ο ΔΗΣΥ τον Νοέμβριο του 2021, ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέγραφε 8% με τους ανθυποψηφίους του να καταγράφουν 39% και 11% αντίστοιχα και την αδιευκρίνιστη ψήφο να κυμαίνεται στο 22%.

«Το πολιτικό προφίλ Νεοφύτου είχε κάποια βαρίδια τα οποία δεν τα υιοθετώ. Τον αδικούν. Ο Χριστοδουλίδης δεν επιχείρησε σύγκρουση με τον ΔΗΣΥ, τουναντίον, τόνιζε την κομματική του προέλευση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Καταλήγοντας στην τοποθέτησή του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως εκεί που υπήρξε αποτυχία από πλευράς ΔΗΣΥ, ήταν η σύναψη συμμαχιών με άλλες δυνάμεις, ενώ ενδεχομένως να υπήρξε υποτίμηση της υποψηφιότητας του ΑΚΕΛ. Οι απώλειες που καταγράφηκαν, σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη, δεν ήταν από τον σκληρό πυρήνα του κόμματος αλλά από την περιφέρεια.
«Το 64% των Συναγερμικών που ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και ένα 26% τον Χριστοδουλίδη» σημείωσε, τονίζοντας πως κατά τον δεύτερο γύρο δεν αποφεύχθηκαν πολιτικές που έθεσαν το κόμμα σε κίνδυνο διάσπασης. «Προσωπικά αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης που μου αναλογεί. Να αποφύγουμε την αναμόχλευση αχρείαστων παθών. Αννίτα αναλαμβάνεις μια δύσκολη αποστολή. Θα έχεις δίπλα σου όλους μας», κατέληξε ο απερχόμενος αναπληρωτής πρόεδρος.
Η συγκίνηση Αβέρωφ και η αναφορά στον πατέρα του
Αρχίζοντας την τοποθέτησή του, εμφανώς συγκινημένος μπροστά στο συναγερμικό ακροατήριο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε στα πρώτα χρόνια που μπήκε στην πολιτική και τις συμβουλές που έλαβε από τον πατέρα του. «Να προσέχεις τους φίλους σου και να μην προδώσεις τις αρχές και τα πιστεύω σου. Αυτά μου είπε ο μακαρίτης ο πατέρας μου», τόνισε στην ομιλία του ο τέως προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.
Συνεχίζοντας, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε μεταξύ άλλων πως το συνέδριο διεξάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον τόπο και το κόμμα, ενώ εξέφρασε την πικρία του, υπογραμμίζοντας πως όλοι μιλούν για ενότητα, ακόμα και αυτοί που πισώπλατα κάρφωσαν.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έκανε λάθη όπως έκανε λάθη και η παράταξη και πλήρωσαν για αυτά, ωστόσο πλήρωσαν και φορτώθηκαν και σφάλματα που δεν ήταν δικά τους.
«Προσωπικά είμαι υπερήφανος για ό,τι πετύχαμε τα τελευταία 10 χρόνια. Είμαι υπερήφανος, ακόμα κι αν αυτή η επιτυχία συνοδεύτηκε από βαρύ προσωπικό μου κόστος», ανέφερε.
Ανέφερε ακόμα ότι ορισμένοι διατείνονται ότι η υποψηφιότητα του Αβέρωφ ήταν μια υποψηφιότητα «διαχείρισης ήττας».
«Δεν έχω ακούσει τίποτα πιο προσβλητικό. Όχι για μένα, προφανώς, αλλά για τους δεκάδες χιλιάδες Συναγερμικούς, που ακολούθησαν τον δύσκολο δρόμο, που πήραν την καμπάνια στα χέρια τους και έφεραν στο κόμμα, τη φωνή της κοινωνίας!», είπε, αλλά και «για όλες εκείνες τις χιλιάδες των πολιτών από άλλους ιδεολογικούς χώρους που πίστεψαν σε εμάς και μάτωσαν και έκλαψαν για εμάς»
Σημείωσε ότι έχει αναλάβει πλήρως την πολιτική του ευθύνη «παρά το γεγονός ότι – για να τα λέμε όλα – συνέβησαν πράγματα και θάματα για να χάσουμε».
«Να θυμίσω απλώς ότι ήταν η δεύτερη φορά σε 20 χρόνια που το κόμμα μας πληγώθηκε από διασπαστική κίνηση στην οποία προχώρησε Συναγερμικό στέλεχος», είπε.

Αναφέροντας ότι το κόμμα πρέπει να κοιτάξει τώρα μπροστά, είπε ότι η εκλογική ήττα είναι σαν το λίπασμα, «μυρίζει άσκημα, αλλά κάνει καλό».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η Κύπρος δεν αντέχει άλλο ένα κύκλο χαμένων ευκαιριών.
«Δε φτάνει, ποτέ δεν έφτανε, να λες ‘θέλω λύση’. Ούτε αρκεί να απευθύνεσαι στον διεθνή παράγοντα, πόσο μάλλον, στην Ευρώπη, με ευχολόγια. Και διατυπώσεις του τύπου ‘σας παρακαλούμε να είστε πιο ενεργοί…’.Οφείλουμε εμείς, πρώτοι απ’ όλους, να βγούμε μπροστά. Να περιγράψουμε, να δείξουμε έμπρακτα ποια λύση επιδιώκουμε», είπε.
Σημείωσε επίσης ότι οι καιροί είναι κρίσιμοι και το ερχόμενο Φθινόπωρο ίσως υπάρξει σοβαρή κινητικότητα και σίγουρα δεν σηκώνει απλά μια επικοινωνιακή διαχείριση.
Ο κ. Νεοφύτου ευχήθηκε η δική του αποχώρηση από την Προεδρία να γίνει αφορμή για μεγαλύτερη ενότητα και η νέα Πρόεδρος να πετύχει εκεί που δεν πέτυχε ο ίδιος.
Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν έκανε καμιά ονομαστική αναφορά προς τον Νίκο Αναστασιάδη.
Μηνύματα συμφιλίωσης από Αναστασιάδη
Μηνύματα συμφιλίωσης απέστειλε από το βήμα του 17ου Συνεδρίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επιχειρώντας να βάλει φρένο στα όσα του καταλογίζονται περί σύγκρουσης με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο, οι οποίες το τελευταίο διάστημα δεν ήταν και οι καλύτερες. Ο ίδιος μάλιστα, απευθύνθηκε προς τον Αβέρωφ, ονομάζοντάς τον ως φίλο και αδελφό.
Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε επίσης να αναλύσει την στάση που τήρησε κατά την προεκλογική εκστρατεία, σημειώνοντας ότι στήριξε τον Αβέρωφ Νεοφύτου, έναντι του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο ίδιος, είπε, δεν έμεινε αδρανής, μετά την απόφαση καθόδου του Αβέρωφ Νεοφύτου και την εκδήλωση ενδιαφέροντος του Νίκου Χριστοδουλίδη, πραγματοποιώντας κοινή συνάντηση των τριών τον Δεκέμβρη του 2021, στοχεύοντας στην έντιμη έξοδο από το απευκταίο σενάριο.

Μάλιστα, όπως είπε, αποδέχτηκε την πρόταση Αβέρωφ να αναλάβει ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία τόσο ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Πέτρος Δημητρίου, όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι υπέγραψαν κείμενο το οποίο ανέφερε πως δεν θα συμμετείχαν με κανέναν τρόπο σε ενδεχόμενη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη.
«Σε όλες μου τις παρεμβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης ήμουν ξεκάθαρος. Αν ήμουν αντίθετος με την υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου, θα επέτρεπα σε υπουργό να εμπλακεί ή θα χρησιμοποιούσε τη δικαιολογία πως ο θεσμικός μας ρόλος είναι να μείνουμε μακριά της προεκλογικής. Αυτό που θέλω είναι σεβασμό στον τέως Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και στήριξη στη νέα Πρόεδρο. Δεν μας χωρίζει τίποτα με τον Αβέρωφ, αντίθετα μας ενώνουν αγώνες 30 χρόνων»

Σε ότι αφορά τα όσα μεσολάβησαν του πρώτου και δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, ο Νίκος Αναστασιάδης, έτεινε κλάδον ελαίας προς όλους, καλώντας σε συστράτευση στο πλευρό της προέδρου της παράταξης και της νέας ηγεσίας.
Καταλήγοντας, ο επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη ο ΔΗΣΥ να παραμείνει σε θέση πρωταγωνιστή χωρίς αντιπαραθέσεις ή επικρίσεις προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τη διακυβέρνησή του.