Με την εικόνα της κυβέρνησης εμφανώς τσαλακωμένη από μια σειρά άστοχες (παρά λανθασμένες) κινήσεις ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σπεύδει να διορθώσει τα πράγματα όσο γίνεται καλύτερα. Στο εσωτερικό είχε μια πρώτη ουσιαστική σύσκεψη με τους τρεις αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή του, και στο εξωτερικό είναι η επίσκεψη σε Γαλλία και Γερμανία στις οποίες επενδύει αρκετά όσον αφορά το Κυπριακό. Οι πρώτοι δύο μήνες διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη έχουν δώσει δύο παντελώς διαφορετικές εικόνες. Ο πρώτος μήνας, στον οποίο όλο σχεδόν το βάρος πήγε προς την κατεύθυνση του Κυπριακού τα πράγματα κύλησαν σχετικά καλά με θετικό πρόσημο. Ο Απρίλης, ήταν εντελώς διαφορετικός και έδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια πολύ πικρή γεύση των όσων θα ακολουθήσουν εάν δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Και όπως φαίνεται κάποια μηνύματα, έστω και κατά ανορθόδοξο τρόπο έχουν φτάσει προς τον Λόφο.
>> Στο Παρίσι των ταραχών: Την Τετάρτη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πραγματοποιήσει το πρώτο, ουσιαστικά σημαντικό ταξίδι του σε ευρωπαϊκή χώρα και αυτό είναι στη Γαλλία για συνάντηση με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Ένα ταξίδι ιδιαίτερης σημασίας για τον Κύπριο Πρόεδρο καθώς σ’ αυτό επενδύει πολλά σ’ ότι αφορά κινήσεις όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά και σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο. Η καλή σχέση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη και Εμανουέλ Μακρόν τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησαν θετικά και σ’ ότι αφορά τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Κάτι που φάνηκε από την πρώτη στιγμή όταν ακόμα, στις αρχές Μαρτίου, γίνονταν προσπάθειες για συνάντηση των δύο Προέδρων στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το μήνυμα ότι ο Πρόεδρος Μακρόν προσκαλεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη για να συζητήσουν σε έκταση την πρότασή του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό ήταν ό,τι καλύτερο για τον νέο Πρόεδρο της Κύπρου. Δεν ήταν τυχαίο που οι συνεργάτες του Προέδρου Χριστοδουλίδη έσπευσαν να ανακοινώσουν την πρόσκληση Μακρόν ενώ ακόμα ο ΠτΔ βρισκόταν στην Αθήνα πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό.
Όντας υπουργός Εξωτερικών του Ν. Αναστασιάδη έζησε από πρώτο χέρι τη σημασία που έχει η στήριξη της Γαλλίας προς την Κύπρο σε πολλά θέματα. Γι’ αυτό και με το επικείμενό του ταξίδι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέλει να δώσει μια συνέχεια στην κυπρο-γαλλική συμμαχία όχι μόνο στο θέμα του Κυπριακού αλλά και ευρύτερα. Τα τρία σημαντικά κεφάλαια τα οποία θα βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντηση Μακρόν-Χριστοδουλίδη είναι το Κυπριακό σε συνάρτηση με τα ευρωτουρκικά, η κατάσταση στην περιοχή (λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες εκλογές στην Τουρκία) και τα διμερή ζητήματα όπως η ενέργεια, η άμυνα κλπ.
Για την Λευκωσία η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι βαρόμετρο για το πως θα προχωρήσει η όλη προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό κυρίως εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν το Παρίσι κινηθεί υποστηρικτικά στην όλη προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη τότε και ο ίδιος θα πάει ενισχυμένος στο επόμενο του σημαντικό ταξίδι στα τέλη Μαΐου που είναι στο Βερολίνο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Νίκος Χριστοδουλίδης: Το στοίχημα και οι προκλήσεις
- Οι στόχοι και προτεραιότητες του Νίκου Χριστοδουλίδη
- Ο διεθνής Τύπος για την εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη
- Βγαίνει μπροστά ο Πρόεδρος – Οι προτεραιότητές του
Η επίσκεψη Νίκου Χριστοδουλίδη στο Παρίσι πραγματοποιείται σε μια όσο και τόσο ευχάριστη περίοδο για τον Γάλλο Πρόεδρο. Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα όταν συμφωνήθηκε η ημερομηνία επίσκεψη Χριστοδουλίδη η γαλλική πλευρά ζήτησε – σύμφωνα με πληροφορίες μας – να μην δημοσιοποιηθεί η ημερομηνία καθώς βρισκόταν υπό την αίρεση των εσωτερικών αναταραχών. Το ερώτημα που προκύπτει, στην προκειμένη περίπτωση, είναι το πόσο η κατάσταση στο εσωτερικό της Γαλλίας επιτρέπει στον Γάλλο Πρόεδρο να ασχοληθεί μια άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα που δεν βρίσκονται στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας. Γιατί πέραν από δημόσια στήριξη – που αναμένεται ότι θα εισπράξει ο Νίκος Χριστοδουλίδης στο Παρίσι – πολύ πιο σημαντικό για την κυπριακή πλευρά είναι η Γαλλία να κάνει ουσιαστικές κινήσεις εντός και εκτός Ευρώπης στην κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Γιατί μια εξέλιξη στο Κυπριακό αυτή την περίοδο θα δώσει και την πρώτη επιτυχία στον Νίκο Χριστοδουλίδη την οποία ψάχνει εναγωνίως μετά την ανάδειξη του στην ηγεσία του τόπου. Και το Κυπριακό ήταν πάντοτε ένα κεφάλαιο το οποίο λειτουργούσε υποβοηθητικά στην αλλαγή εικόνας ή στροφής της προσοχής μακριά από τα ζητήματα στο εσωτερικό.
>> Πίεση από νωρίς: Από τον περίγυρο του Νίκου Χριστοδουλίδη ακούγεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα περί άδικης εις βάρος του κριτικής καθώς μόλις δύο μήνες έχουν συμπληρωθεί από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης. Φαίνεται ωστόσο ότι συγχέουν κάποια πράγματα, γιατί η κριτική που ασκήθηκε έως τώρα στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη δεν είχε να κάνει με το όποιο κυβερνητικό έργο, αλλά με συγκεκριμένες αποφάσεις οι οποίες αφορούν πρωτίστως το Προεδρικό. Η πίεση που δέχθηκε από νωρίς ο Λόφος είχε να κάνει με πολύ συγκεκριμένες επιλογές που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δυστυχώς για τον ίδιο στην πορεία επιβεβαιώθηκαν όσοι για τον Α ή Β λόγο είχαν από νωρίς επιφυλάξεις.
Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του υφυπουργού Πολιτισμού η οποία από την αρχή έτυχε έντονης αμφισβήτησης και κριτικής. Στο δίμηνο της παρουσίας του ο Μιχάλης Χατζηγιάννης όχι μόνο δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει την εικόνα του, αλλά αντίθετα μέσα από το πρόσφατο ατόπημα της ανάρτησης της παρουσίας του στο πάρτι γενεθλίων του Νικόλα Παπαδόπουλου μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του υφυπουργείου έδωσε τροφή για μια νέα επίθεση αμφισβήτησης σε βάρος του.
Οι διορθωτικές κινήσεις δεν φαίνεται να πείθουν, όπως δεν έπειθε ούτε και η προσέγγιση του Προεδρικού περί μη υποχρέωσης από τον νόμο για δημοσιοποίηση αναλυτικά των εισφορών που δέχθηκε ο Νίκος Χριστοδουλίδης προεκλογικά. Κι αυτό παρά τα μηνύματα που είχαν σταλεί προς τους συνεργάτες του ότι υπήρχε υποχρέωση να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του υποψηφίου. Γι’ αυτό και μια εβδομάδα αργότερα, και υπό βάρος και της πίεσης που ασκήθηκε μέσω συγκεκριμένων δημοσιευμάτων, ο Πρόεδρος (ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μας ήταν εμφανώς εκνευρισμένος με την όλη εξέλιξη) έδωσε εντολή να δοθούν όλα τα ονόματα στη δημοσιότητα. Αυτό βεβαίως δεν μπορούσε να γίνει λαμβανομένων υπόψη και των προνοιών συγκεκριμένων προνοιών.
Άτομα που ήταν στο παρελθόν κοντά στον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον στήριξαν προεκλογικά εστιάζουν αυτά τα λάθη στην απουσία συνεργατών οι οποίοι να γνωρίζουν την πολιτική από την καλή και την ανάποδη και να μπορούν να καθοδηγήσουν σωστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζοντας πως η άσκηση εξουσίας είναι πρωτίστως πολιτική πράξη και ως τέτοια θα πρέπει προσεγγίζεται. Αντιλαμβανόμενος και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αυτό το κενό που δημιουργήθηκε αποφάσισε να διαφοροποιήσει τη σύνθεση των συσκέψεων του. Γι’ αυτό και άρχισε να υπάρχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα πολιτικών προσώπων στον Λόφο. Τα αποτελέσματα αυτών των κινήσεων θα φανούν σε βάθος χρόνου και όχι αμέσως.
Οι θετικές δράσεις του πρώτου διμήνου
Παρά τις αστοχίες και τις λάθος αποφάσεις η κυβέρνησης έχει ήδη να καταγράψει στο πρώτο δίμηνο της μια σειρά από θετικές δράσεις. Όσον αφορά κυρίως τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης στα συν της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη καταγράφεται πρωτίστως η αντιμετώπιση των προβλημάτων με τις πολυκατοικίες σε κυβερνητικούς οικισμούς. Στη γρήγορη και συντονισμένη προσπάθεια έπαιξε ρόλο και ο πρότερη υπουργική εμπειρία του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου.
Από τις πρώτες καυτές πατάτες που πήρε στα χέρια της η νέα κυβέρνηση ήταν το θέμα της ΑΤΑ για το οποίο ο νέος υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, ανέλαβε δράση και δεν φοβήθηκε να μπει στα βαθιά. Η πρωτοβουλία για τον ΦΠΑ και η προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στο ακριβό ρεύμα είναι επίσης στα συν της νέας κυβέρνηση.
Στο θέμα των κυρώσεων ιδιαίτερα σημαντική η προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου. Με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να το παίρνει πάνω του αποφασιστικά και να δείχνει πως δεν είναι διατεθειμένος να χαριστεί στον οποιονδήποτε.
Η επιτυχής κατάληξη της επιχείρησης απομάκρυνσης των Κυπρίων από το Σουδάν ήρθε να προσθέσει στα συν του υπουργού Εξωτερικών.
Ενισχύεται η πολιτική παρουσία στον Λόφο
Αντιλαμβανόμενος την απουσία πολιτικών προσώπων στον άμεσο περίγυρό του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κινήθηκε – σύμφωνα με πληροφορίες μας – προς δύο κατευθύνσεις προκειμένου να υπάρξει πολιτική ενίσχυση στις τακτικής συσκέψεις. Στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε ανέβηκαν στον Λόφο οι τρεις ηγέτες που στήριξη προεκλογικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νικόλας Παπαδόπουλος, Μάριος Καρογιάν και Μαρίνος Σιζόπουλος κάθισαν στο τραπέζι με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και προέβησαν σε εξέταση της έως τώρα πορείας των πραγμάτων. Παρ’ όλα όσα μπορεί να λέγονται και να γράφονται για τους τρεις κομματάρχες, η πολιτική τους εμπειρία καθίσταται ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο αυτή την περίοδο κυρίως για να βοηθηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκ των γεγονότων φάνηκε πως η προσπάθεια να κρατηθούν όσο γίνεται μακριά από τον Λόφο φαίνεται να μην ήταν και τόσο σοφή.

Φαίνεται παράλληλα πως έχει δημιουργηθεί, από νωρίς, ένα χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων, για το οποίο έχει ξεκινήσει ένας αγώνας να έρθουν αμφότερες οι πλευρές κοντά και να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία. Χαρακτηριστικό ότι στη Βουλή ακόμα τα συγκυβερνώντα κόμματα αναζητούν να μάθουν για τις θέσεις της κυβέρνησης επί συγκεκριμένων θεμάτων προκειμένου να κινηθούν υποστηρικτικά.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα πρέπει να κινηθεί πολύ πιο αποφασιστικά στο θέμα της συνεργασίας με τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητά του για να τα κρατήσει κοντά στην κυβέρνησή του. Από το φθινόπωρο και μετά μπαίνουμε σε μια νέα προεκλογική περίοδο και εάν δεν τα καταφέρει να κλείσει το χάσμα που φαίνεται σήμερα να υπάρχει τότε τα πράγματα θα καταστούν ακόμα πιο δύσκολα.
Πέραν όμως των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς στον Λόφο άρχισε να ανεβαίνει και να δίνει το παρών του στον πρωινό καφέ και ο Βασίλης Πάλμας, του οποίου η πολιτική οξυδέρκεια φαίνεται πως είναι κάτι που λείπει από την ομάδα του Προεδρικού. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος ζήτησε τη χείρα βοηθείας την οποία για ακόμη μια φορά ο Β. Πάλμας του την προσφέρει στηρίζοντας τον και πάλι στα δύσκολα.