Οι αιτήσεις των Ελληνοκυπρίων στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» έχουν ξεπεράσει τις εφτά χιλιάδες. Πρόκειται ουσιαστικά για αιτήσεις ξεπουλήματος ελληνοκυπριακής γης προς το κατοχικό καθεστώς. Μέχρι στιγμής η «επιτροπή» έλαβε αποφάσεις για το ένα πέμπτο του συνόλου των 7.248 αιτήσεων, επιδικάζοντας αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 382 εκατομμύρια στερλίνες. Πρόθεση της τουρκικής πλευράς είναι να χρησιμοποιήσει την «επιτροπή» ως τον μηχανισμό επίλυσης του περιουσιακού και κατ’ επέκταση του εδαφικού στο Κυπριακό. Ωστόσο, παρά τα εκατομμύρια που πληρώθηκαν ως αποζημίωση, η «επιτροπή» αντιμετωπίζει ρευστότητας με αποτέλεσμα για πολλές αποφάσεις ενώ αποφασίστηκε αποζημίωση αυτή να μην έχει έως τώρα πληρωθεί.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Γενί Ντουζέν (πηγή ΓΤΠ) από τις συνολικές αιτήσεις, 1.449 κατέληξαν σε συναίνεση και 34 με «δίκη». Μέχρι σήμερα έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις 382.541.826 στερλινών για 1.233 αιτήσεις. Σε 4 αιτήσεις αποφασίστηκε επιστροφή, σε 2 περιπτώσεις αποφασίστηκε ανταλλαγή και αποζημίωση και για 8 αιτήσεις, επιστροφή και αποζημίωση.
Ο Τζενκ Μουτλούγιακαλι (που υπογράφει το σχετικό άρθρο) σημειώνει πως εάν προχωρήσουν τα πράγματα στον ίδιο ρυθμό τότε το εδαφικό θα μπορεί να επιλυθεί – μέσω αυτής της οδού – σε 3.000 χρόνια, σημειώνοντας ότι στο «βορρά» – όπως αναφέρονται τα κατεχόμενα – υπάρχουν 1.453.000 στρέμματα ε/κ περιουσιών που δεν αποτελούν ούτε το 5% του συνόλου αυτών για τις οποίες πήρε αποφάσεις η «επιτροπή». Σημειώνει δε ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2018 από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι τ/κ περιουσίες στον «νότο» είναι 455.000 στρέμματα.
Περαιτέρω αναφέρεται ότι τα 133 από τα 166 ξενοδοχεία στα κατεχόμενα σήμερα, βρίσκονται σε ε/κ γη, ενώ σε τ/κ γη βρίσκονται 33 ξενοδοχεία, ενώ ούτε η εικόνα για τα σχολεία σήμερα στα κατεχόμενα είναι διαφορετική. «Λέγεται ότι χρειάζονται τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια στερλίνες για επίλυση όλου του ‘περιουσιακού προβλήματος’, εκτός του Βαρωσιού».
Καθήκοντα της «επιτροπής» είναι να «μελετά αιτήσεις που γίνονται για επιστροφή, αποζημίωση και ανταλλαγή, σύμφωνα με τις πρόνοιες του νόμου 67/2005. Στις αξιολογήσεις που γίνονται προστατεύονται οι αρχές της διζωνικότητας και της δικοινοτικότητας που αποτελούν βασικό στοιχείο των συμφωνικών Υψηλού Επιπέδου 1977-79 και όλων των σχεδίων που ετοίμασαν μέχρι σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη για επίλυση του Κυπριακού. Η επιτροπή εργάζεται για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των ιδιοκτητών των περιουσιών κατά τρόπο που δεν θα πλήττονται τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας».
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δε ότι υπάρχει ο όρος ‘δικοινοτικότητα’ και οι αποφάσεις των ΗΕ, σχολιάζοντας ότι «δεν συνάδει με το Σύνταγμα το οποίο ‘εγγυήθηκε’ η Τουρκία η πολιτική δύο χωριστών κρατών που περιγράφεται ως ‘κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. Και καθόλου με τις διεθνείς πρακτικές! Ακόμα μάλιστα ούτε και με την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών!»
Η «πρόεδρος» της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας», Νοβμπέρ Φερίτ Βατζχί ανέφερε στον Τζενκ Μουτλούγιακαλι ότι εργάζονται εντατικά για κατάληξη των φακέλων που έχουν ενώπιον τους. «Είναι εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη της επιτροπής και χρειάζονται πόροι για να είναι βιώσιμη», δήλωσε λέγοντας ότι η οικονομική διάσταση του θέματος βρίσκεται εκτός της ευθύνης της «επιτροπής».
Η «επιτροπή», πρόσθεσε, συνεχίζει τις δραστηριότητές της για να μπορέσει να βρει μια δίκαιη, γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία για τις περιουσιακές απαιτήσεις και στόχος της είναι με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην συνολική επίλυση του κυπριακού.
Η υπόθεση Jasmine: Στο σχετικό δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην αίτηση της National Westminster Bank (Royal Bank of Scotland) και της Pharos Estate Ltd για να τους επιστραφεί η περιουσία τους στην Κερύνεια, εντός της οποίας βρίσκεται και το ξενοδοχείο Jasmine Court. Σύμφωνα με τον Μουτλούγιακαλι, στις 28 Νοεμβρίου 2017, η «επιτροπή» επιδίκασε ομόφωνα αποζημίωση 22.773.940 στερλινών για την εν λόγω περιουσία, όμως η απόφαση δεν εφαρμόζεται εδώ και 6 χρόνια με την δικαιολογία της «ανεπάρκειας πόρων».
Στις 2 Φεβρουαρίου 1996 είχε υπογραφεί για την διαχείριση του Jasmine Court μια συμφωνία ενοικίασης 49 χρόνων με ετήσιο ενοίκιο 100.000 δολαρίων ανάμεσα στο «υπουργείο οικονομικών» και την εταιρεία Ξενοδοχεία Ember Ltd που ανήκε στον Ομέρ Λουτφί Τοπάλ και στην οικογένειά του. Το ξενοδοχείο παραμένει κλειστό για μακρό χρονικό διάστημα, δεν προσφέρει υπηρεσίες και εξυπηρετεί μόνο «ειδικούς πελάτες», αναφέρει σημειώνοντας ότι η νέα εξέλιξη είναι ότι ακυρώνεται η συμφωνία διαχείρισης του ξενοδοχείου και αναζητείται «νέος πελάτης», ο οποίος θα πληρώσει την αποζημίωση των 22.773.940 στερλινών, «αλλιώς το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η ‘επιστροφή’».