Η πιθανότητα εξελίξεων και κινητικότητας στο Κυπριακό μετά τις τουρκικές εκλογές ης 14ης Μαΐου είναι κάτι που ακούγεται συνεχώς από διάφορες κατευθύνσεις και στους πλείστους διπλωματικούς διαδρόμους. Αυτό το μήνυμα λαμβάνει συνεχώς – επίσημα και ανεπίσημα – η Λευκωσία. Ούτε και η ίδια αποκλείει την ύπαρξη εξελίξεων που θα επηρεάσουν και το Κυπριακό, ωστόσο σε σχέση με το τι μπορεί να προκύψει από πλευράς Τουρκίας μετά τις εκλογές του Μάη, το καλάθι που κρατά η Λευκωσία είναι πολύ μικρό.
Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου (μιλώντας στο ΚΥΠΕ) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξελίξεων μέσα στο επόμενο διάστημα, φροντίζοντας την ίδια ώρα να καταδείξει μέχρι που μπορεί να φτάσουν τα πράγματα, ενώ υπέδειξε πως τα μηνύματα που έρχονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας: «Ενδεχομένως να βρεθούμε αντιμέτωποι το επόμενο διάστημα με εξελίξεις, οι οποίες να επιτρέψουν να τεθεί πιο ρεαλιστικά επί τάπητος, το ενδεχόμενο μιας αναζωογονημένης προσπάθειας που θα περιλαμβάνει και το Κυπριακό. Αυτή τη στιγμή οι ενδείξεις που έχουμε από τις επαφές με την τ/κ κοινότητα δεν είναι ενθαρρυντικές προς αύτη την κατεύθυνσή».
Για τη Λευκωσία είναι ξεκάθαρο πως για να υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό αυτή θα προκύψει από πλευράς Τουρκίας. Η ίδια διαμηνύει πως είναι έτοιμη και αναμένει την τουρκική πλευρά να επιστρέψει στις συνομιλίες. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, δήλωσε (στο ΡΙΚ) ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, σε περίπτωση άρνησης της Τουρκίας να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Λευκωσία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Από πλευράς του ο Μενέλαος Μενελάου υπέδειξε πως η κυπριακή κυβέρνηση θα πράξει ό,τι εξαρτάται από δικής της πλευράς ώστε «να υποβοηθήσουμε τα πράγματα, ώστε να βρεθούμε αντιμέτωποι με το θετικό σενάριο. Αντιμετωπίζουμε όμως την κατάσταση με πραγματισμό». Υπάρχουν, είπε, κάποια βήματα όσον αφορά το κλίμα μετά τους σεισμούς στην Τουρκία στις σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά κι ευρύτερες κινήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Υπάρχει, συνέχισε, η εκτίμηση ότι το γενικότερο γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου – καθώς και γενικότερα – θα μπορούσε να θέσει επί τάπητος στο επόμενο διάστημα, «την αναζήτηση με απτό τρόπο για να ξεπεράσουμε προβλήματα που συνεχίζουν ν’ αποτελούν πηγή αβεβαιότητας όπως και το Κυπριακό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Τατάρ – Τουρκία φρεσκάρουν κόκκινες γραμμές στο Κυπριακό
- Πρωτοβουλία της Ισπανίας για το Κυπριακό
- Τατάρ σε ΠτΔ: «Θα αποδεχτείτε την κυριαρχική ισότητα ή όχι;»
- Συνεχίζουν μαζί Κύπρος και Αίγυπτος
Στη συνέντευξή του στο ΡΙΚ ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει δέσμη κινήτρων στην Τουρκία για να δελεάσει ώστε να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος υπέδειξε πως τα όποια κίνητρα, θα πρέπει να παραχωρηθούν κλιμακωτά και αναλόγως της έκβασης των συνομιλιών. Επισήμανε πως δεν θα πρέπει να δοθούν όλα τα κίνητρα από την αρχή ή στο τέλος. Παράλληλα τόνισε ότι σε αυτή τη φάση, θα ήταν αντιπαραγωγικό να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας. Ωστόσο δεν απέκλεισε την πιθανότητα, ανάλογα με την πορεία των διαπραγματεύσεων, να εξεταστεί και το ενδεχόμενο παραχώρησης κινήτρων όσον αφορά στα ενεργειακά.
Όσον αφορά τα Ηνωμένα Έθνη ο Μενέλαος Μενελάου είπε ότι η εντολή που υπάρχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι ότι ο ΓΓ συνεχίζει να είναι διαθέσιμος για να υποβοηθήσει την προσπάθεια και οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση είναι συγκεκριμένες και απτές, λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων που ο ΟΗΕ κινείται και των ρεαλιστικών προοπτικών που υπάρχουν. Υπάρχει δυσκολία για να υλοποιηθεί η έκκληση του ΣΑ του ΟΗΕ και επιθυμία του ίδιου του ΓΓ για τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου, ανέφερε, αφού προσκρούει στην άρνηση της τουρκικής και τ/κ πλευράς. Αλλά, σημείωσε, στην Κύπρο ήρθαν ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Μίροσλαβ Γιέντζα και η Αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο, κι αυτές οι επισκέψεις «αποτελούν μια σαφή ένδειξη της βούλησης και θέλησης του ΓΓ να μην εγκαταλείψει την προσπάθεια. Και σταδιακά να προχωρεί προς την κατεύθυνση των βημάτων που είναι εφικτά, υπό τις δοσμένες συνθήκες, ώστε να φτάσουμε στο σημείο του διορισμού και επανέναρξη μιας διαδικασίας συνομιλιών για τις ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού».
Ο κίνδυνος της προσάρτησης
Στο κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, ο κ. Μενελάου δεν το αποκλείει και όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ «Είναι ένα από τα θέματα που είμαστε αντιμέτωποι αυτή την περίοδο κι όσο δυσκολευόμαστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση για προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, όπως και οκίνδυνος αφομοίωσης κι ενσωμάτωσης των Τ/κ».
Απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους, συνέχισε, όσες περισσότερες πρωτοβουλίες αναλαμβάνεις για να δίνεις το μήνυμα ότι ο δρόμος προς τα εμπρός για όλους τους Κυπρίους είναι μέσω της επανένωσης και του κοινού τους μέλλοντος στην ΕΕ.