Στιγμές έντασης με δυνατές εκφράσεις περιλάμβανε η χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών. Αιτία, η συζήτηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για επαναδιορισμό της Μαρίας Στυλιανού – Λοττίδη στη θέση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για ακόμη έξι χρόνια. Απόφαση, η οποία θα τεθεί προς έγκριση στην σημερινή Ολομέλεια της Βουλής, πριν υλοποιηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε συζήτηση, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας, ο Γενικός Ελεγκτής, και η Επίτροπος, είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τις θέσεις τους για το θέμα. Ο πρώτος έθεσε ζήτημα διαδικασιών για την επιλογή της, λέγοντας πως ο διορισμός του κατάλληλου προσώπου έπρεπε να γίνει κατόπιν μεσολάβησης γνωμοδοτικού συμβουλίου κι όχι με αδιαφανείς διαδικασίες, και την κ. Στυλιανού – Λοττίδη από τη δική της πλευρά, να του καταλογίζει εμμέσως εμπάθεια, σεξιστικές αναφορές σε βάρος της, χρεώνοντάς του κακόβουλα μηνύματα στο twitter. 

Αυτό το τελευταίο, αμφισβητήθηκε από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη από την πρώτη στιγμή, στη συνεδρία της επιτροπής Θεσμών. Αργότερα εντός της ημέρας η υπηρεσία της οποίας προΐσταται, εξέδωσε ανακοίνωση διαψεύδοντας ότι υπήρξε οποιοδήποτε σχετικό μήνυμα στο twitter. Μάλιστα, ο Γενικός Ελεγκτής σχολίασε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τον συγκεκριμένο ισχυρισμό της Επιτρόπου με τη φράση «ντροπή της!».

 

 

 

Βέβαια, αυτό ήταν μόνο ένα από τα σημεία που χαρακτήρισαν τη συνεδρία. Σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε ένταση μεταξύ τουλάχιστον δύο βουλευτών-μελών της επιτροπής, ενώ ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 14/3 και η οποία περιλάμβανε θέσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αλλά και καταγγελία που έγινε για άτομο που ήταν υποψήφιο για τη θέση Επιτρόπου, ποτέ δεν προωθήθηκε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου πριν πάρουν την επίμαχη απόφαση. 

Να σημειωθεί ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Μαρτίου μετά από αξιολόγηση των 20 υποψηφιοτήτων για τη θέση Επιτρόπου Διοικήσεως, κατέληξε στον επαναδιορισμό της κ. Στυλιανού- Λοττίδη. Βάσει του Περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμου, ο/η επίτροπος διορίζεται από τον Πρόεδρο, ύστερα από την εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου και με προηγούμενη σύμφωνο απόφαση της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πρόκειται για τον μόνο ανεξάρτητο θεσμό του οποίου ο διορισμός χρειάζεται το πράσινο φως της Βουλής. Το νομοθετικό σώμα θα αποφασίσει σήμερα στην Ολομέλεια και αν εγκρίνει τον επαναδιορισμό τότε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναμένεται να συγκατανεύσει.

Το θέμα, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών. Μετά από πρόταση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, ζητήθηκε η παρουσία του Γενικού Ελεγκτή στη συνεδρίαση και συνεπακόλουθα προσκλήθηκε και το έτερο ενδιαφερόμενο μέρος, η Επίτροπος Διοικήσεως. Όπως ξεκαθάρισε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής, Δημήτρης Δημητρίου, η παρουσία των δύο αξιωματούχων, ήταν «εκτός διαδικασίας». Κατά συνέπεια δόθηκε η ευκαιρία σε Μιχαηλίδη και Στυλιανού- Λοττίδη να εκφράσουν τις θέσεις τους, ακολούθως απεχώρησαν, ενώ η συνεδρία συνεχίστηκε με συζήτηση μεταξύ των βουλευτών, την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου και τη γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Πηνελόπη Παπαβασιλείου. 

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρέδωσε σημείωμα στους βουλευτές -μέλη της επιτροπής για τον τρόπο που κατά τη γνώμη του έπρεπε να τύχει χειρισμού ο διορισμός. Στη συνέχεια ανέπτυξε τις θέσεις του στη βάση των όσων κατέγραφε. Εν ολίγοις, μίλησε για τις αρχές της Βενετίας και των Παρισίων που διέπουν τον θεσμό του Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανέφερε ότι ο διορισμός πρέπει να γίνεται μέσω μιας ανοιχτής πρόσκλησης και διάφανους, αξιοκρατικής και αντικειμενικής διαδικασίας (σ.σ. δεν είναι γνωστό ποιοι ήταν οι υποψήφιοι και με ποια μεθοδολογία αξιολογήθηκαν). Αναφέρθηκε στον περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμο, που τον χαρακτήρισε ανεπαρκή, ενώ κατέληξε λέγοντας πως έπρεπε η διαδικασία διορισμού να αποφασιστεί μέσω γνωμοδοτικού συμβουλίου και στη βάση προεκλογικής εξαγγελίας του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Μάλιστα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος ενήργησε βεβιασμένα και θα μπορούσε να μείνει η θέση χωρίς κάλυψη για ένα διάστημα, μέχρι τη σύσταση του γνωμοδοτικού συμβουλίου. Επικαλέστηκε παράδειγμα μετά την αποχώρηση της Ηλιάνας Νικολάου από τη θέση της Επιτρόπου, η οποία δεν αντικαταστάθηκε άμεσα.

Όταν πήρε τον λόγο η κ. Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, ανέφερε πως όλα όσα έθεσε ο κ. Μιχαηλίδης έχουν απασχολήσει στο παρελθόν κι έχουν ξεκαθαριστεί. Μάλιστα, αναφέρθηκε στο έργο της ίδιας και του σώματός της λέγοντας πως αυτό αξιολογήθηκε επιτυχώς από αρμόδιο τμήμα των Ηνωμένων Εθνών (NHRI) και αναβαθμίστηκε στην κλάση «Α». Πρόσθεσε πως πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις διορισμού της και ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση των θέσεων του Γενικού Ελεγκτή, θα ήταν σαν «να κάνουμε βήμα πίσω». «Τι θα πούμε στα Ηνωμένα Έθνη;» διερωτήθηκε η κ. Στυλιανού-Λοττίδη. Μίλησε για ανώνυμες επιστολές σε βάρος της, λέγοντας πως η ίδια τίθεται στο στόχαστρο λόγω του συζύγου της. Αναφερόταν στην ιδιότητα του τελευταίου, ο οποίος είναι εκ των εκδοτών της «Καθημερινής» Κύπρου. «Κατακλύζομαι το τελευταίο διάστημα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο καθένας εκφράζει τη γνώμη του, στοχεύοντας ότι είμαι η σύζυγος συγκεκριμένου συζύγου, στοχεύοντας στις θρησκευτικές μου πεποιθήσεις, στοχεύοντας σε ανώνυμες επιστολές δειλών ανθρώπων χωρίς να μου δοθεί η ευκαιρία να μιλήσω αν ήταν αυτό επιθυμητό». Είπε πως αντί να κρίνεται για το έργο της είναι αντιμέτωπη με σεξισμό («η σύζυγος του συζύγου»), ενώ είπε πως σήμερα βιώνει την κορύφωση. Έστρεψε τα πυρά της κατά του Γενικού Ελεγκτή και ισχυρίστηκε ότι την χλεύαζε όταν ήταν στη Νομική Υπηρεσία και την χλευάζει μέσω μηνυμάτων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

ΕΓΙΝΕ ΚΙ ΑΥΤΟ

Στιγμές έντασης

Ένταση υπήρξε μεταξύ των βουλευτών Ανδρέα Θεμιστοκλέους (ανεξάρτητος) και Αλεξάνδρας Ατταλίδου (Οικολόγοι). Ο κ. Θεμιστοκλέους σχολιάζοντας θέσεις που εκφράστηκαν κατά του επαναδιορισμού είπε πως «αλλού τους τρώει κι αλλού ξύνονται». Αντέδρασε έντονα η κ. Ατταλίδου κτυπώντας το χέρι στο έδρανο. Σηκώθηκε για να αποχωρήσει, όμως, επανήλθε μετά από επέμβαση ψυχραιμότερων. Ο κ. Θεμιστοκλέους χαρακτήρισε την απόφαση επαναδιορισμού ως «πολιτική επιλογή», ενώ η Ατταλίδου βάσει των όσων είπε θεωρεί πως ακολουθήθηκαν αδιαφανείς διαδικασίες, θέτοντας σειρά ερωτημάτων στην γραμματέα του Υπουργικού.

Η επιστολή της Ελεγκτικής προς τον Χριστοδουλίδη

Η Ελεγκτική Υπηρεσία στην διαβαθμισμένη επιστολή της (14/3) προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, που διαβιβάστηκε στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής με την ένδειξη «εμπιστευτική», καταλογίζει διάφορα προς την Επίτροπο. Όπως πληροφορούμαστε, θέτει θέμα παραγωγικότητας, ζήτημα με αξιολόγηση παραπόνων που γίνονται προς την Επίτροπο, ασυνέπεια στην υποβολή των ετήσιων εκθέσεων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από πλευράς της και άρνηση συνεργασίας με την Ελεγκτική Υπηρεσία. Γενικότερα δίνει την εικόνα πως η κ. Λοττίδου δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της. Πρόκειται για την επιστολή που όπως υποστήριξε η Ελεγκτική Υπηρεσία, ουδέποτε προωθήθηκε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, πριν αυτά λάβουν απόφαση επαναδιορισμού της κ. Λοττίδου.

⦁    Η υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, είπε ανάμεσα σ’ άλλα ότι ο ΟΗΕ επαναξιολόγησε τη διαδικασία διορισμού στην Κύπρο και έδωσε διαπίστευση με καθεστώς Α. Πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αξιολόγησε τις ενώπιόν του αιτήσεις και επέλεξε ως καταλληλότερη την κ. Λοττίδη με βάση τα προσόντα και την πείρα της. Αναφέρθηκε στο βιογραφικό της και κατέληξε λέγοντας πως τα προσόντα της αποτελούν «εχέγγυο για εκτέλεση των καθηκόντων της».

⦁    Η γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Πηνελόπη Παπαβασιλείου εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, σημειώνοντας ότι η νέα διαδικασία υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2022. Η προκήρυξη της θέσης δημοσιεύτηκε σε δύο εφημερίδες στις 20 Φεβρουαρίου και η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων έληγε στις 13 Μαρτίου. Λήφθηκαν 20 αιτήσεις και καταρτίστηκε κατάλογος, αφού αξιολογήθηκαν όλοι οι αιτούντες ως κατάλληλοι σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμους και της διαδικασίες. Ο κατάλογος παρουσιάστηκε προς το Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με σχετικό σημείωμα, όπου λήφθηκε η απόφαση για τον διορισμό της κ. Λοττίδη.