Η Ισπανία θα αναλάβει πρωτοβουλία για να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεζ, ο οποίος είχε συνάντηση χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Ισπανός Πρωθυπουργός τόνισε, επίσης, ότι η χώρα του στηρίζει σθεναρά την αναζήτηση μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, μιας λύσης που να είναι μόνιμη, δίκαιη, που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Μια αναφορά η οποία ασφαλώς έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από πλευράς Λευκωσίας, καθώς η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη βρίσκει ανταπόκριση ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ. «Σε συνέχεια και της ενημέρωσης που είχα κάνει στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συζητήσαμε για την πρόθεση, για την επιθυμία μας για μια πιο ενισχυμένη και πρωταγωνιστική εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν. Ο ρόλος της προεδρίας του Συμβουλίου είναι σημαντικός σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και υπό αυτό το πρίσμα, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η Ισπανία διατηρεί εξαίρετες σχέσεις με την Τουρκία, θεωρούμε ότι μπορεί να βοηθήσει και αυτή την προσπάθεια μας για πιο ενεργό, πιο αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου. Συμφωνήσαμε να είμαστε σε στενό συντονισμό και συνεννόηση ώστε να πετύχουμε αυτό τον στόχο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής επίσκεψης κρίνεται ως ιδιαίτερα θετικό ενόψει και της ισπανικής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του μεταναστευτικού και τη σημασία που έχει το γεγονός ότι η Ισπανία είναι μία χώρα πρώτης γραμμής για την ΕΕ.  «Ήρθε επιτέλους η ώρα να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με το Σύμφωνο για το άσυλο για τη μετανάστευση. Είναι ένα θέμα που ως ΕΕ δεν καταφέραμε ακόμα να αντιμετωπίσουμε και θεωρώ ότι υπό την καθοδήγηση της Ισπανίας που είναι χώρα πρώτης γραμμής, και αντιλαμβάνεται πολύ καλά τις προκλήσεις μέσα από το μεταναστευτικό, θα έχουμε εξελίξεις», σημείωσε, εκφράζοντας ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ισπανική Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις της ΕΕ με τα κράτη της Νότιας Γειτονίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας είχε ο ΠτΔ

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Σάντσεζ, δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει σθεναρά την αναζήτηση μιας λύσης μόνιμης, δίκαιης που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, βασισμένη στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να διασφαλίζει την ασφάλεια, την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών. 

«Θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της προεδρίας μας, με τη βοήθεια της Κύπρου. Και η Κύπρος μπορεί να βασιστεί σε εμάς. Θα αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για να ξαναξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των μερών», δήλωσε. 

Ο Πρωθυπουργός Σάντσεζ είπε ακόμη ότι «θελήσαμε να μάθουμε ποια είναι η άποψη της Κύπρου για θέματα ημερήσιας διάταξης της ΕΕ που θα μας απασχολήσουν». 

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο κ. Σάντσεζ είπε ότι «ζούμε τις συνέπειες ενός άδικου πολέμου. Για αυτή την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα πρέπει να διατηρηθεί η ενότητα στην ΕΕ η οποία να δηλώνει συνεχώς αποφασιστικότητα για μια δίκαιη και μόνιμη λύση που θα εξασφαλίζει την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».