Εκείνο το οποίο πρωτίστως θα ήθελε να ακούσει η Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, κατά το πρόσφατο ταξίδι της στο νησί ήταν το κατά πόσο υπάρχει πολιτική βούληση από πλευράς της νέας ηγεσίας της Κύπρου για επανέναρξη των προσπαθειών στο Κυπριακό. Και τα όσα άκουσε η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη φαίνεται πως απαντούν στο ερώτημα που είχε θέσει ο διεθνής παράγοντας, ότι δηλαδή η νέα κυπριακή ηγεσία στέλνει το μήνυμα ότι έχει την πολιτική βούληση για επανέναρξη των προσπαθειών στο Κυπριακό.

Αυτό ήταν το μήνυμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη συνάντηση με την αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο την περασμένη εβδομάδα. Κι αυτό το μήνυμα είναι που ο ΠτΔ θα δώσει σ’ όλους τους συνομιλητές του κατά τις επαφές που θα έχει το επόμενο τριήμερο στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Η πρωτοβουλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, αφαιρεί από το διεθνή παράγοντα την όποια δικαιολογία που μπορεί να είχε επικαλεστεί στο παρελθόν περί απουσίας βούλησης για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες είναι οι δύο κατευθύνσεις από τις οποίες η Λευκωσία θα αναμένει να γίνουν κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της αναβίωσης των προσπαθειών στο Κυπριακό. Κινήσεις οι οποίες ωστόσο, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, δεν αναμένεται να γίνουν πριν από τις εκλογές τη 14ης Μαΐου στην Τουρκία. Είναι κατανοητό απ’ όλους ότι για να γίνει κάποια κίνηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει η Άγκυρα να ανάψει πράσινο φως, κάτι που δεν αναμένεται ότι θα γίνει πριν από τις τουρκικές εκλογές και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης. Για την κυπριακή κυβέρνηση το επόμενο δίμηνο μέχρι και τις τουρκικές εκλογές, είναι μια κρίσιμη περίοδος με κύριο ζητούμενο την αποφυγή εντάσεων που θα καταστήσουν δύσκολη την προσπάθεια για επανέναρξη των προσπαθειών στο Κυπριακό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μίλησε με τον Α. Κόστα ενόψει Ευρ. Συμβουλίου ο Πρόεδρος

Όπως χαρακτηριστικά μάς αναφέρθηκε… «θα χρειαστεί να γίνει μια προσεκτική διαχείριση της περιόδου αυτής προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις». Στη Λευκωσία είναι αρκούντως ξεκάθαρο πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών μετά και το πάθημα της Γενεύης πριν από δύο χρόνια (Απρίλης 2021) θα είναι πολύ προσεκτικός στις επόμενες του κινήσεις και σίγουρα δεν θα βιαστεί να εξαγγείλει κάτι πριν διασφαλίσει ότι τα πράγματα δεν θα οδηγηθούν σε ένα νέο αδιέξοδο. Γι’ αυτό και η εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης είναι πως θα πρέπει να γίνουν παράλληλες κινήσεις στο μεσοδιάστημα προκειμένου σταλούν θετικά μηνύματα προς την κατεύθυνση του Αντόνιο Γκουτέρες.

Και είναι εδώ που, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, που έρχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο η στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και πόσο αποφασισμένη είναι να στηρίξει και να ενισχύσει την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πως θα συμπεριφερθεί η ΕΕ αναμένεται ότι θα υπάρξει μετά και τις επαφές Νίκου Χριστοδουλίδη στης Βρυξέλλες το τριήμερο 22-24 Μαρτίου. Και σ’ ότι αφορά τις κινήσεις της ΕΕ στο Κυπριακό δεν αναμένεται ότι θα γίνουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Είναι πάντως ξεκάθαρο πως υπάρχει περιθώριο δραστηριοποίησης της ΕΕ στο Κυπριακό και τις προσπάθειες αναβίωσης των συνομιλιών, και αυτό είναι που θέλει να εκμεταλλευθεί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατά τις επαφές του. Κλείδωσαν ραντεβού: Χθες έγινε γνωστό (πηγή ΚΥΠΕ) πως οι συναντήσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών θα πραγματοποιηθούν αύριο Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Έρικ Μαμέρ, ανέφερε η συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Η ακριβής ώρα δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί αργά το πρωί έως νωρίς το απόγευμα, μετά τη συνάντηση του Κολεγίου των Επιτρόπων Στις 1 το μεσημέρι της Τετάρτης ο ΠτΔ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο Πρόεδρος Μισέλ αναμένεται ότι θα παραθέσει γεύμα εργασίας προς τον Κύπριο Πρόεδρο. Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση στις 4:30 μμ, με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό του γραφείου της Ρομπέρτα Μέτσολα. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προγραμματίζει να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρωθυπουργό της Σουηδίας κ.ά.. Όσον αφορά την πιθανότητα συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται πως λόγω του πιεστικού προγράμματος που θα έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες, φαίνεται πως τελικά θα επιδιωχθεί ένας διάλογος ανάμεσα στους δύο στο πλαίσιο της συνόδου.