Σε σημαντικά βήματα συνεργασίας σε διμερές επίπεδο αλλά και συντονισμό των ενεργειών τους στο ευρωπαϊκό χώρο και το διεθνές πεδίο προχωρούν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας. Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν σε ένα οδικό χάρτη για την προώθηση κοινών επιδιώξεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράλληλα συμφώνησαν στη σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας.

Διπλωματικές πηγές υπογράμμισαν στον «Φ» τη σημασία που έχει η σύσταση του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας καθώς πρόκειται για πολύ σημαντικό βήμα που θα συμβάλει στην ουσιαστική πρόοδο σε διάφορους τομείς όπως η ναυτιλία και η ενέργεια, αλλά και ευρύτερα στην επίτευξη κοινών επιδιώξεων. Λαμβανομένου υπόψη ότι κατά τακτά χρονικά διαστήματα θα πραγματοποιούνται συσκέψεις σε υπουργικό επίπεδο στην παρουσία του Προέδρου της Κύπρου και του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρος έχει επιτύχει ανάλογη συνεργασία με την Αίγυπτο ενώ η Ελλάδα με αρκετές χώρες της βαλκανικής. 

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές κατά τις συνομιλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη αντιλλάγησαν απόψεις επί θεμάτων που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Υπήρξε επίσης συντονισμός ενόψει του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που επεσήμανε και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι πως πέραν του εθνικού θέματος να υπάρχει ισχυρή παρουσία της Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με παρεμβάσεις.  Αναφέρθηκε επίσης πως η συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ομάδα του ΕΛΚ, στην οποία συμμετέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέχει τη δυνατότητα περαιτέρω συνεργασιών και συμβάλλει στην προώθηση κοινών στόχων.

Για την ενέργεια στις συνομιλίες σημειώθηκε πως η εντατικοποίηση των προσπαθειών για απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό ΦΑ δημιουργεί ευκαιρίες για περαιτέρω ενεργειακή συνεργασία Κύπρου και Ελλάδος για ανάδειξη του εναλλακτικού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ. Σε σχέση με τους τριμερείς μηχανισμούς τονίστηκε πως αυτοί αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνων σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ασταθή περιοχή. Εξάλλου, οι δυο πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή και περιφερειακά ζητήματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Αθήνας-Λευκωσίας

Για το Κυπριακό οι ίδιες πηγές επανέλαβαν πως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ ώστε να μεταβληθεί η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, να εξέλθουμε του αδιεξόδου και να επανεκκινήσει η διαδικασία επίλυσης, πάντοτε εντός πλαισίου ΟΗΕ.

>> Οι δηλώσεις των δύο ηγετών: Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του πως «ξεκινάμε μια νέα σελίδα συνεργασίας και συντονισμού και οι νέες προκλήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στη γειτονιά μας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απαιτούν και εγρήγορση και συνεργασία με όλους τους εταίρους και όλους τους συμμάχους μας». Είπε πως μια πρώτη πολύ θετική έκφραση αυτού του νέου ξεκινήματος είναι η θεσμοθέτηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Σημείωσε επίσης πως αυτή είναι μια οργανωμένη διαδικασία διακυβερνητικού διαλόγου που ενδεχομένως θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί εδώ και αρκετό καιρό και ανακοινώνεται επίσημα τώρα. Εξέφρασε την πεποίθηση πως στην πρώτη τους συνεδρίαση θα μπορούν να συζητήσουν πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, η προστασία του περιβάλλοντος και να θέτουν κοινούς στόχους και κοινά χρονοδιαγράμματα με συγκεκριμένα ορόσημα για το πως η συνεργασία μεταξύ των δυο κρατών μπορεί να γίνει ακόμα πιο στενή. Για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ύστερα από μια μακρά πορεία απαράδεκτων προκλήσεων, μια μακρά περίοδο επιθετικής συμπεριφοράς βιώνουμε σήμερα και στη συνέχεια των φονικών σεισμών που ανθρώπινα έφεραν τους λαούς των δυο χωρών πιο κοντά μια αποκλιμάκωση και μια πιο θετική συμπεριφορά. «Και στη στάση αυτή εμείς ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε ό,τι αποσκοπεί στη μείωση της έντασης και στον διάλογο», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Oι στόχοι κι οι επιδιώξεις του Ανωτ. Συμβουλίου Συνεργασίας

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα δεν είναι απλά συμβολικής σημασίας αλλά έχει ιδιαίτερη και ουσιαστική σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τις κοινές προκλήσεις που οι δυο χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν καθώς και τις κοινές τους επιδιώξεις σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο αλλά και εντός της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας. Ο ΠτΔ είπε πως κατά τη συζήτηση για το Κυπριακό ενημέρωσε λεπτομερώς τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ «στην προσπάθεια για να  σπάσουμε το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

«Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως τα δεδομένα δεν είναι εύκολα, γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά την ίδια στιγμή έχουμε την έντονη πεποίθηση ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή», σημείωσε. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλιδης σημείωσε πως «τα περιφερειακά ζητήματα και ειδικότερα οι εξελίξεις στη γειτονιά μας ήταν επίσης ένα σημαντικό μέρος των συζητήσεων που είχαμε σήμερα». Ανέφερε πως «εμείς επικεντρωνόμαστε στην κατάλληλη διαχείριση των προκλήσεων όσο και στη βέλτιστη αξιοποίηση των ευκαιριών που υπάρχουν»,  σημειώνοντας πως σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν τις κοινές περιφερειακές δράσεις που αποδεικνύουν στην πράξη την προσπάθεια της Ελλάδας και της Κύπρου να είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

«Η παρούσα κατάσταση δεν είναι το μέλλον του λαού»

«Συμβολίζετε ένα ελπιδοφόρο, νέο ξεκίνημα για τις προσπάθειες επίλυσης του πολύπαθου προβλήματος του Κυπριακού», είπε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη κατά την υποδοχή του στη Βουλή των Ελλήνων.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Τασούλας σημείωσε ότι η εμπειρία και ο ρεαλισμός του κ. Χριστοδουλίδη είναι σύμμαχοι απέναντι στις δυσκολίες και εξέφρασε την πίστη ότι η Κύπρος μπορεί να οδηγηθεί στην ποθούμενη λύση του Κυπριακού, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και με διασφαλισμένο το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τόνισε, παράλληλα, ότι η Βουλή των Ελλήνων αγκαλιάζει διαχρονικά το Κυπριακό και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για λύση όπως ποθεί ο κυπριακός και ελληνικός λαός.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αφού μετέφερε τα συλλυπητήρια ολόκληρου του ελληνικού λαού για το δυστύχημα στα Τέμπη τόνισε ότι αυτή θυμίζει σε όλους όσους βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας πώς πρέπει να κινούνται έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες τραγωδίες.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε, επίσης, ότι υπήρξε καταλυτικός ο ρόλος της Βουλής των Ελλήνων στην μεγαλύτερη επιτυχία της κυπριακής εξωτερικής πολιτικής, την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004 και τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επενδύει στην ευρωπαϊκή οικογένεια για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού. «Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα δεδομένα αλλά η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να είναι αποδεκτή και δεν μπορεί να είναι τοι μέλλον του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών και Αρμενίων» τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου.

Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι, σε συντονισμό με την Ελλάδα και άλλα κράτη στην ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα κινηθεί για την άρση του αδιεξόδου καθώς η πάροδος του χρόνου δημιουργεί συνεχώς αρνητικά τετελεσμένα. «Εμείς θα πράξουμε οτιδήποτε περνά από το χέρι μας για την λύση του Κυπριακού, εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού πλαισίου», κατέληξε.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο κ. Χριστοδουλίδης τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα με τον Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Η πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τιμητική εκδήλωση για τους Ομνύσαντες τον Όρκο των Αθηνών της 7ης Μαρτίου του 1953 που πραγματοποιήθηκε στο πολεμικό μουσείο Αθηνών. 

Ελλάδα – Κύπρος πυλώνες σταθερότητας

Η Αθήνα υποδέχθηκε με κάθε επισημότητα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος πραγματοποίησε χθες το πρώτο επίσημο του ταξίδι στο εξωτερικό. Ιδιαίτερου συμβολισμού η υποδοχή που έτυχε από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Κατά τη συνάντησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ελλάδα, τα ευρωπαϊκά θέματα, περιφερειακά ζητήματα και τα τριμερή σχήματα συνεργασίας καθώς και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό, συζητήθηκε η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, πάντα υπό την αιγίδα των ΗΕ, με στόχο το σπάσιμο του αδιεξόδου, και η επικείμενη επίσκεψη της βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, ενώ υπήρξε ενημέρωση για τις διμερείς επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμη συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαίρετων διμερών σχέσεων Κύπρου – Ελλάδας, ενώ σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά ζητήματα και τις τριμερείς συνεργασίες συζητήθηκε ο ρόλος των δυο χωρών στην περιοχή και η αναβάθμισή του. Επίσης συζητήθηκαν ο ενεργός ρόλος που πρέπει να έχουν οι δύο χώρες στα ευρωπαϊκά ζητήματα, το μεταναστευτικό και οι εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία.

Η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είπε, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό είναι διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας», σημειώνοντας ότι εγγύηση της αποτελεσματικότητας των προσπαθειών αυτών είναι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός σε διμερές, πολυμερές και περιφερειακό επίπεδο, κάτι που έχει καταστήσει την Ελλάδα και την Κύπρο πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου τόνισε ότι κοινός στόχος των δύο χωρών είναι η επίτευξη συμφωνημένης λύσης, στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ, λύση που θα διασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του δικαιώματος επέμβασης στις κυπριακές υποθέσεις, καθώς και για την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, αλλά και την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την Κύπρο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, μεταξύ άλλων, μετέφερε εκ μέρους κυπριακού λαού θερμά συλλυπητήρια για το τραγικό δυστύχημα κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τόσοι νέοι άνθρωποι μεταξύ των οποίων και δύο Κύπριοι, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες πενθούν.

Τόνισε ότι «η ευθύνη όλων εμάς που βρισκόμαστε σε θέσεις εξουσίας είναι μέσα από τις ενέργειες μας, τις πράξεις μας, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν ξανά» τέτοια τραγικά συμβάντα. 

Μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τελετή παρασημοφόρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση σε πλέον εξέχουσες προσωπικότητες ξένης ιθαγένειας που απονέμει η Ελληνική Δημοκρατία.  Λαμβάνοντας τη τιμητική διάκριση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διαβεβαίωσε ότι θα δώσει το άπαν των δυνάμενων του για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, και για να φανεί αντάξιος της τιμητικής διάκρισης που έλαβε από την Ελληνική Δημοκρατία. 

Η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη ξεκίνησε από την Πλατεία Συντάγματος όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στην Πλατεία Συντάγματος. Ακολούθως μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου ενώ άγημα Ευζώνων απέδωσε τιμές. 

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε η σύζυγος του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη και τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας παρακάθησαν το μεσημέρι της Δευτέρας σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Πρόεδρος της Ελλάδας.