Όταν λίγο μετά το μεσημέρι της Τρίτης 21ης Φεβρουαρίου, η Αννίτα Δημητρίου έφτανε στα γραφεία της Πινδάρου για να υποβάλει την υποψηφιότητα της για την προεδρία του κόμματος, πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν πώς ο επόμενος πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήταν ήδη γνωστός. Στήριζαν την άποψη της, στη μεγάλη δημοφιλία της ανάμεσα στον συναγερμικό κόσμο γενικότερα αλλά και στα κομματικά μέλη ειδικότερα. Το μόνο που έμενε να γίνει γνωστό θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα και η διαφορά με την οποία θα κέρδιζε τις εσωκομματικές εκλογές.
Αυτό ήταν και για την ίδια το πρώτο μεγάλο της στοίχημα, για αυτό και προσερχόμενη χθες στο εκλογικό κέντρο για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, ζήτησε ισχυρή εντολή με επίκληση την ενότητα του κόμματος. Το τελικό ποσοστό 69.18% που έλαβε έναντι 30,82% του ανθυποψηφίου της, της δίνει το δικαίωμα να μιλά για ισχυρή εντολή που έλαβε από τα μέλη του ΔΗΣΥ για να οδηγήσει το κόμμα στην επόμενη μέρα.
Η Αννίτα Δημητρίου είναι από το βράδυ του Σαββάτου η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Γαλάζιας Παράταξης και η τρίτη πρόεδρος κόμματος στην Κύπρο, μετά την Ιωάννα Παναγιώτου η οποία διετέλεσε για μία θητεία στην ηγεσία των Οικολόγων και την Ελένη Θεοχάρους της Αλληλεγγύης.
Η Αννίτα Δημητρίου ως άτομο, διέθετε εκείνα τα χαρακτηριστικά που αναζητούσε ο ψηφοφόρος του Δημοκρατικού Συναγερμού αυτή την περίοδο. Χαμηλών τόνων, με απήχηση σε όλα τα στρώματα και σε όλες τις τάσεις του κόμματος, και διαθέτοντας την εικόνα ανανέωσης που ζητούσαν οι συναγερμικοί. Νεαρής ηλικίας, ήδη Πρόεδρος της Βουλής και γυναίκα. Όλα αυτά, ήταν από μόνο τους ισχυρά όπλα στην υποψηφιότητα της για την προεδρία του κόμματος. Αυτό όμως ήταν το εύκολο κομμάτι αυτής της διαδικασίας για την εκ Τρούλλων ορμώμενη νέα πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Τα δύσκολα ουσιαστικά αρχίζουν ήδη από σήμερα και έχουν να κάνουν με τους εξής σταθμούς της προεδρίας μέχρι το 2028:
>> Η ενότητα στον ΔΗΣΥ: Το ζητούμενο για ολόκληρο το οικοδόμημα της Πινδάρου είναι η επόμενη μέρα και η ενότητα της παράταξης, η οποία βέβαια δεν εξαρτάται μόνο από την Αννίτα Δημητρίου. Η ίδια ως προσωπικότητα έχει δείξει ότι μπορεί να λειτουργεί συνενωτικά, δεν είναι συγκρουσιακή και μπορεί να βρίσκει λύσεις. Αυτή την περίοδο όμως, η προεδρία του ΔΗΣΥ μοιάζει λίγο με τον «λάκκο των λεόντων». Από την άλλη όμως, η οποιαδήποτε άλλη εκλογική αποτυχία, ή ακόμα και το ενδεχόμενο διάσπασης με τη δημιουργία νέου κομματικού χώρου, θα έχει αντίκτυπο σε όλο το οικοδόμηση του ΔΗΣΥ και δεν θα περιοριστεί μόνο στην νέα πρόεδρο. Συνεπώς το βάρος για την ενότητα είναι συλλογικό και όλοι καλούνται να δουλέψουν για νέες επιτυχίες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αννίτα Δημητρίου: Ένας είναι ο νικητής ο ΔΗΣΥ
>> Η υπόλοιπη ηγεσία: Το αποτέλεσμα των εκλογών για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγετικής πυραμίδας έχει ιδιαίτερη σημασία. Η Αννίτα Δημητρίου από μόνη της ως πρόεδρος δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του μεγαλύτερου κόμματος στην Κύπρο, εάν δεν έχει τη στήριξη και της υπόλοιπης ηγεσίας. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος θα πρέπει να είναι μία στιβαρή προσωπικότητα που να μπορεί να κρατά τις ισορροπίες και να λειτουργεί και ως κυματοθραύστης για την ίδια. Η οποία έχει ήδη αυξημένα καθήκοντα ως Πρόεδρος της Βουλής και συνεπώς χρειάζεται στήριξη από τους υπολοίπους. Για τη θέση του αναπληρωτή, εξήγγειλαν ήδη ο Μιχάλης Σοφοκλέους, ο Φαίδωνας Φαίδωνος, ενώ δεδομένη θεωρείται και η εξαγγελία υποψηφιότητας από τον αντιπρόεδρο Ευθύμιο Δίπλαρο. Έντονα ακούγεται και το όνομα του Γιάννη Καρούσου.
>> Ξεκάθαρα, υπεύθυνη αντιπολίτευση: Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα είναι μία υπεύθυνη αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Αυτό αποτελεί κοινή θέση όλων των στελεχών του κόμματος, σεβόμενοι, όπως αναφέρουν στις δηλώσεις τους, την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Γνωρίζουν βέβαια όλοι ότι απαιτούνται λεπτές ισορροπίες στη διαχείριση του θέματος και στο πώς θα πολιτεύεται ο ΔΗΣΥ. Μέχρι στιγμής, στο μικρό δείγμα γραφής των πρώτων ημερών της νέας διακυβέρνησης, στην Πινδάρου έδειξαν ότι δεν έχουν διάθεση να μπουν με την πρώτη επιθετικά και να οδηγήσουν στα πράγματα από νωρίς σε μετωπική σύγκρουση.
>> Πρώτος σταθμός οι ευρωεκλογές-Δημαρχιακές: Πρώτο μεγάλο «crash test» για τη νέα ηγεσία του κόμματος, θα είναι οι ευρωεκλογές και οι εκλογές για την Τοπικής Αυτοδιοίκηση που θα γίνουν τον Μάιο του 2024 και για πρώτη φορά θα διεξαχθούν μαζί. Παραδοσιακά οι ευρωεκλογές είναι μια εκλογική αναμέτρηση στην οποία ο ΔΗΣΥ κατέγραφε άνετη πρωτιά και εξέλεγε δύο ευρωβουλευτές. Είναι όμως και μία εκλογική αναμέτρηση «χαμηλού βαθμού ενδιαφέροντος» για το εκλογικό σώμα, για την οποία καταγράφεται χαμηλή συμμετοχή. Η πραγματοποίηση τους για πρώτη φορά μαζί με τις εκλογές για την Τ.Α στη νέα της μορφή, είναι ένα ερωτηματικό για το βαθμό συμμετοχής και κατά πόσο ο κόσμος του ΔΗΣΥ θα ανταποκριθεί στο πρώτο κάλεσμα για να στείλει μήνυμα ενότητας και ανάκαμψης.
>> Το ορόσημο των βουλευτικών εκλογών: Σημείο αναφοράς στην προεδρία της Αννίτας Δημητρίου, θα είναι ασφαλώς οι επόμενες βουλευτικές εκλογές το 2026. Θα είναι ουσιαστικά και το πιο καθοριστικό δείγμα της προσπάθειας που θα καταβληθεί για ανάκαμψη του κόμματος. Η νέα πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού καλείται να οδηγήσει το κόμμα όχι μόνο σε μία νέα εκλογική νίκη αλλά και αποφυγή νέας απώλειας εκλογικών ποσοστών. Το ιδανικό θα ήταν ο ΔΗΣΥ να καταγράψει και νέα άνοδο ποσοστών. Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, θεωρείται δεδομένο ότι θα προδιαγράψει και τις κινήσεις της Πινδάρου για τις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2028. Κάποιοι ήδη συζητούν πώς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ήδη αντίπαλο…