Τις κόκκινες γραμμές της τουρκικής πλευράς θέλησε να φρεσκάρει ο Ερσίν Τατάρ ενόψει και της επίσκεψης, την ερχόμενη εβδομάδα της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο. Οι τοποθετήσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων αποσκοπούν στο να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα προς την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών ότι δηλαδή δεν τίθεται μετακίνησης από την αξίωση αναγνώρισης της κυριαρχικής ισότητας.
Για την τουρκική πλευρά όπως και δημόσια έτσι και κατ’ ιδίαν στη συνάντηση με την Βοηθό Γενική Γραμματέα του ΟΗΕ θα επαναλάβει τη θέση οι στην Κύπρο «υπάρχουν δύο χωριστά κράτη» και «δύο χωριστοί λαοί» που ζουν δίπλα ο ένας στον άλλο. Παράλληλα θα επαναλάβει και την πρόταση του για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Πρόταση η οποία στοχεύει σε ένα διάλογο ανάμεσα σε δύο γειτονικά κράτη.
Η συνάντηση του Ερσίν Τατάρ με την Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, μετά τη συνάντηση που θα έχει η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη. Αύριο θα συναντηθεί με τους δύο ηγέτες ο ειδικό αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ. Οι συναντήσεις αυτές είναι προπαρασκευαστικές για την επίσκεψη ΝτιΚάρλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μέσα Μαρτίου η συνάντηση ΠτΔ-ΝτιΚάρλο – Βλέπει και Στιούαρτ
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδα «Κίπρις Πόστασι» ο Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε (πηγή ΓΤΠ) το ψευδοκράτος ως «κλειδί σταθερότητας στην περιοχή». Μιλώντας σε μαθητές του λυκείου «Μπουλέντ Ετζεβίτ» και του τουρκικού κολεγίου της κατεχόμενης Λευκωσίας, ο Τατάρ υπενθύμισε ότι ο Ετζεβίτ ήταν ο Πρωθυπουργός που διέταξε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και πρόσθεσε:
«Η θέση του στην καρδιά μας είναι ξεχωριστή. Αν δεν έκαναν απόβαση τα Μεχμετσίκ στο νησί, το μέρος τούτο θα ήταν αναμφίβολα ένα ελληνικό νησί. Η Κύπρος είναι ένα σημαντικό νησί που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο τουρκοκυπριακός λαός μπόρεσε να σταθεί στα δικά του πόδια, μπόρεσε να αντισταθεί και σήμερα έγινε ιδιοκτήτης ενός κράτους. Αυτά είναι η μεγαλύτερη αρετή που νοσταλγεί και στοχεύει ένας λαός στον κόσμο.
Ο στόχος της άλλης πλευράς είναι να μας μετατρέψει σε κομμάτι της ελληνοκυπριακής δημοκρατίας. Στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστά κράτη. Αν θα υπάρξει μια συμφωνία, αυτή θα είναι με συνεργασία των δύο κρατών. Αν θα συνεχίσουμε την ύπαρξή μας σε αυτά τα χώματα ανεξάρτητοι και ελεύθεροι με τις δικές μας αξίες και πεποιθήσεις, αυτό θα γίνει κάτω από την στέγη του δικού μας κράτους. Δεν θα αποδεχθούμε απολύτως καμία συμφωνία που θα ρίξει τον τουρκοκυπριακό λαό σε κατάσταση μειονότητας. […] Η ΤΔΒΚ είναι το κλειδί της σταθερότητας σε αυτή την γεωγραφική περιοχή».
Υποστηρίζοντας ότι το «κράτος» τους θα ζήσει για πάντα, ο Τατάρ επανέλαβε ότι λόγω περιορισμών και εμπάργκο οι Τουρκοκύπριοι νέοι δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να γίνει ποτέ αποδεχτή αυτή η «ντροπή για την ανθρωπότητα» και ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας τους για τα παιδιά τους.
«Η μεγαλύτερή μας τύχη είναι το κράτος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος και ήταν πάντα στο πλευρό των Τούρκων της Κύπρου σε όλες τις συνθήκες», ισχυρίστηκε.
Πηγαινοέρχονται από Τουρκία
Τις 100.0000 πλησιάζουν οι είσοδοι και έξοδοι Τούρκων πολιτών στα κατεχόμενα εξαιτίας του σεισμού στην Τουρκία, δήλωσε ο «υπουργός εσωτερικών», Ζίγια Όζτουρκλερ, σε ομιλία του σε συνεδρία της «βουλής».
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι ο κ. Όζτουρκλερ είπε επίσης ότι ο αριθμός των σεισμόπληκτων αυξήθηκε και ότι ανέρχεται πλέον σε 1.600 άτομα. «Στις 8 Φεβρουαρίου εκδώσαμε μια εγκύκλιο για το θέμα. Από τις 8 Φεβρουαρίου αρχίσαμε να κρατάμε στοιχεία και τα μοιραστήκαμε με το Κέντρο Συντονισμού και Καταστροφών της Πρωθυπουργίας», είπε.
Πρόσθεσε ότι «ακόμη, δεν υπάρχουν αιτήσεις μόνιμης διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. 16 άτομα που ήρθαν εδώ έκαναν αίτηση για μόνιμη διαμονή μαζί με την οικογένειά τους. Είναι ακόμη αρκετά νωρίς, θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα των στοιχείων σε μερικές εβδομάδες, μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος βίζας 90 ημερών».