Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ θα συναντηθούν στις 11 το πρωί, για πρώτη φορά. Μια συνάντηση γνωριμίας η οποία αποτελεί και ένα πρώτο τεστ προθέσεων στο Κυπριακό και προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης πάει στη συνάντηση με συγκεκριμένη ατζέντα που στοχεύει στην επανέναρξη των συνομιλιών μέσα και από τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη ο Ερσίν Τατάρ επιμένει στους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει εδώ και καιρό για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας, αλλά και προώθηση επαφών στη βάση της λογικής των «δύο γειτονικών κρατών».
Στη διάρκεια της συνάντησης του με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ ΟΗΕ, Κόλιν Στιούαρτ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως στη σημερινή συνάντηση θα ξεκαθαρίσει προς τον Ε. Τατάρ ότι το στάβους κβο δεν αποτελεί λύση και δεν ωφελεί καμία από τις δύο κοινότητες. Επίσης θα αναφερθεί στη σημασία του να εμπλακεί η ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και στο πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αμοιβαίου οφέλους τόσο για Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους όσο και για την Τουρκία.
Ο Ερσίν Τατάρ, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος δήλωσε χθες (πηγή τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης/ΓΤΠ) κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον εκλελεγμένο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη θα παρουσιάσει πρόταση για δικοινοτική συνεργασία σε ό,τι αφορά την μελλοντική αντιμετώπιση πιθανών σεισμών στην Κύπρο. Επανέλαβε τη θέση του ότι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μπορούν να αρχίσουν μόνο με την αποδοχή της «κυριαρχικής ισότητας» των Τ/κ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τατάρ σε Χριστοδουλίδη: Πρόταση για «διπλωματία σεισμών»
Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, η αυριανή συνάντηση αφορά τις μελλοντικές συνομιλίες στο Κυπριακό καθώς και τη μελλοντική συνεργασία των πλευρών. Προσθέτοντας ότι στην παρούσα στιγμή η προσοχή της τ/κ πλευράς είναι στραμμένη στους σεισμούς στη Τουρκία, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «δεν θέλω να πω τίποτα για την ουσία του κυπριακού ζητήματος σε αυτό το στάδιο. Ωστόσο έχω δηλώσει ότι μόνο με την αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Αυτό θα το επισημάνω και αύριο, γιατί αυτή είναι η ουσία του ζητήματος».
Ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε και στη σημασία των τεχνικών επιτροπών. «Τώρα που ήρθε στην ημερήσια διάταξη το θέμα του σεισμού, επεσήμανα στον Κόλιν Στιούαρτ σήμερα ότι θα πρέπει αύριο να συζητήσουμε και το ενδεχόμενο ενός σεισμού στην Κύπρο. Ελπίζω να μην συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά όλοι ξέρουμε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμική ζώνη. Στο παρελθόν υπήρξαν σεισμοί επηρέασαν την Πάφο, στην Αμμόχωστο και στη Σαλαμίνα. Δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι θα γίνει σεισμός στην Κύπρο στο άμεσο μέλλον. Αλλά υπάρχουν απόψεις εμπειρογνωμόνων ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει μεταφερθεί στην Αντιόχεια και ότι στο μέλλον σεισμός μπορεί να γίνει και εδώ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι» είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα «θέλω» και τα «μη» του Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Τατάρ επανέλαβε την γνωστή θέση του ότι «μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Κύπρο μόνο με τη συνεργασία των δύο κρατών και ότι το κράτος στο βορρά πρέπει να είναι κυρίαρχο, με ισότιμο διεθνές καθεστώς».