Στην Πινδάρου είναι εδώ και μέρες στραμμένα τα βλέμματα του ενδιαφέροντος, με τη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ να αναμένεται με ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Tρία είναι τα ζητήματα που συζητούνται:

>> Ποιοι και εάν θα αμφισβητήσουν τον Αβέρωφ Νεοφύτου;

>> Θα υπάρξει κοινή γραμμή αμφισβήτησης ή θα υπάρξει κατακερματισμός;

>> Αν θα τεθεί θέμα αλλαγής της ημερομηνίας των εσωκομματικών εκλογών και αν αυτές θα αφορούν μόνο εκλογή προέδρου ή αν θα είναι για όλες τις θέσεις της ηγετικής πυραμίδας

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ. Δημήτρης Δημητρίου φαίνεται, όπως όλα δείχνουν, να σέρνει πρώτος τον χορό των δελφίνων. Η παρέμβαση του την προηγούμενη Παρασκευή ήταν η πρώτη κίνηση, με την οποία ουσιαστικά, μπορούσε να ερμηνευθεί ως αποκάλυψη προθέσεων. Χθες στο ΩΜΕΓΑ, ήταν ακόμα πιο αποκαλυπτικός, δηλώνοντας ότι σκέφτεται σοβαρά να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Σήμερα δεν προτίθεται να προβεί σε σχετική ανακοίνωση, καθώς όπως ανέφερε «σήμερα δεν είναι η ώρα των ανακοινώσεων, αλλά της ειλικρινούς, της ρεαλιστικής ανάλυσης των δεδομένων». Εκτιμάται, όμως, ότι μέσα από τη σημερινή τοποθέτηση του στο Πολιτικό Γραφείο, θα θελήσει να δώσει στίγμα.

>> Ο Χάρης Γεωργιάδης δεν έχει ακόμα εκφράσεις τις προθέσεις του, με τις πληροφορίες ωστόσο να αναφέρουν ότι βρίσκεται σε φάση έντονου προβληματισμού και διαβουλεύσεων. Θεωρείται από πολλούς, δεδομένο ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, αμφισβητώντας ανοικτά τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Παρέμεινε μακριά από τις έντονες αντιπαραθέσεις της προηγούμενης βδομάδας, δεν πήρε θέση ανοικτά υπέρ κανενός εκ των δύο υποψηφίων του β’ γύρου. Στην τοποθέτηση του στο Πολιτικό Γραφείο την περασμένη Τρίτη, μίλησε για να ανάγκη αυτοκριτικής και άφησε αιχμές για το «δημιούργημα» του φαινομένου Νίκου Χριστοδουλίδη. Σχολιάζοντας τοποθετήσεις ότι είναι άγνωστες οι θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, στο Κυπριακό, είπε ότι «αργήσαμε να το καταλάβουμε», τονίζοντας ότι πριν πέντε χρόνια αναλάμβανε το Υπουργείο Εξωτερικών, με την συναίνεση πολλών. «Όχι όλων, αλλά πολλών», όπως είπε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αρχίζουν τα όργανα στον Δημοκρατικό Συναγερμό

>> Το όνομα του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, ακούγεται έντονα ως εκ των πιθανών διεκδικητών της θέσης του προέδρου του κόμματος. Ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του. Η παρέμβαση του την προηγούμενη βδομάδα, για να σταματήσουν κομματικά στελέχη να τοποθετούνται υπέρ της υποψηφιότητας  Ανδρέα Μαυρογιάννη, σεβόμενοι την απόφαση για κατά συνείδηση ψήφο, ερμηνεύθηκε και ως μία έμμεση στήριξη της υποψηφιότητας Νίκου Χριστοδουλίδη. Την ημέρα, που έκανε τη συγκεκριμένη δήλωση, βρισκόταν στις Βρυξέλλες, στις οποίες ήταν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, καθώς επίσης και ο Υπουργός Εργασίας, Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος επίσης πήρε θέση υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη. Το γεγονός ότι και οι δύο υπουργοί ήταν μαζί με τον Πρόεδρο, έδωσε λαβή διαφόρων ερμηνειών.

>> Η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, θεωρείται από πολλούς, ως ένα από τα άτομα που μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις στην Πινδάρου. Η ίδια δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της, καθώς φαίνεται ότι στη ζυγαριά της απόφασης θα μπουν διάφορα ζητήματα. Θεωρείται όμως δεδομένο ότι θα διεκδικήσει θέση στην ηγετική πυραμίδα, το ερωτηματικό όμως είναι ποια θα είναι αυτή. Εκτιμάται όμως ότι δεν πρόκειται να σταθεί απέναντι από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και δεν είναι πρόθεση της να τον αμφισβητήσει.

>> Τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ θα διεκδικήσει ο Ευθύμιος Δίπλαρος, ο οποίος παραδέχθηκε φιλοξενούμενος στον ACTIVE ότι η παράταξη δεν στάθμισε σωστά τα δεδομένα, προτού εισέλθει στην προεκλογική εκστρατεία.

Επιπρόσθετα συμπλήρωσε, «έγινε λανθασμένη επικοινωνιακή τακτική ως προς το που θα μπορούσαμε να στοχεύσουμε και να αντλήσουμε ψήφους και δεν πετύχαμε καθόλου συνεργασίες με άλλο κόμμα ή πολιτική ομάδα, που θα στήριζε την υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου».

>> Πολλών σχολίων έτυχε και η ανάρτηση του πρώην Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, ο οποίος εξάπέλυσε σφοδρό «κατηγορώ» κατά της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, υποδεικνύοντας πως για την ιστορική κρίση στην οποία περιήλθε η κεντροδεξιά, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες πρέπει να αποδοθούν αφού μάλλον δεν θα αναληφθούν.