Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο ψήφισμά του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ υιοθετεί την λογική των άτυπων συνομιλιών στο Κυπριακό και ζητά από τα εμπλεκόμενα μέρη να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το διορισμό απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών «ο οποίος θα μπορούσε να παράσχει σημαντική υποστήριξη στην αναζήτηση κοινού εδάφους με στόχο την επάνοδο σε επίσημες διαπραγματεύσεις για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο».
Με το ψήφισμα 2764 το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για 12 μήνες, αντί 6 που ήταν η έως τώρα πρακτική που ακολουθούσε ο διεθνής οργανισμός. Στο θέμα των Βαρωσίων το ΣΑ ΟΗΕ εκφράζει «βαθιά λύπη για τη συνέχιση των μονομερών ενεργειών που αντιβαίνουν στα προηγούμενα ψηφίσματα και δηλώσεις τους για τα Βαρώσια» και ζητά «την άμεση ανατροπή αυτής της πορείας». Εκφράζει επίσης τη λύπη του για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και «προειδοποιεί για τυχόν περαιτέρω ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα του». Επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας προειδοποιεί ότι εάν υπάρξουν περαιτέρω μονομερείς ενέργειες τότε θα υπάρξει από μέρους του αντίδραση και «συνεχίζει να τονίζει την ανάγκη να αποφευχθούν τυχόν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την ένταση στο νησί και να υπονομεύσουν τις προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση».
Σε άλλο σημείο του ψηφίσματος το ΣΑ ΟΗΕ «εκφράζει ανησυχία για τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Επίσης το ΣΑ παραμένει πεπεισμένο «για τα πολλά σημαντικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, που θα προκύψουν για όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή» και τα οποία προκύψουν μέσα από μια συνολική και βιώσιμη λύση. Επίσης επαναλαμβάνει προηγούμενη έκκληση του Γενικού Γραμματέα για αποφυγή ενεργειών που οδηγούν σε κλιμάκωση της έντασης και καλεί «τους ηγέτες των δύο κυπριακών κοινοτήτων και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από κάθε ενέργεια και ρητορική που θα μπορούσε να βλάψει τη διαδικασία και να αυξήσει τις εντάσεις στο νησί».
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί τις δύο πλευρές και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν τους όρους εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες.
Τις υιοθέτησης του ψηφίσματος προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο. Ιδιαίτερα υποστηρικτές στις κυπριακές θέσεις ήταν η Γαλλία, η Μάλτα και ο Ισημερινός και συνέβαλαν στις αλλαγές που επεδίωξε η Λευκωσία στο λεκτικό του ψηφίσματος. Στο θέμα του διορισμού απεσταλμένου για το Κυπριακό την ενίσχυση του λεκτικού υποστήριξαν ΗΠΑ, Ελβετία, Μάλτα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Σ’ ότι αφορά τη στάση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (οι Ρ5) Γαλλία και ΗΠΑ ήταν υποστηρικτικές στις αναφορές που σχετίζονταν με τα ψηφίσματα για τις ενέργειες της Τουρκίας και είχαν να κάνουν με μονομερείς πράξεις σε Βαρώσια και κυπριακή ΑΟΖ, ενώ Ρωσία και Κίνα τοποθετήθηκαν υπέρ των ελληνοκυπριακών θέσεων.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανανέωση θητείας UNFICYP-Ικανοποίηση ΥΠΕΞ-Αντίδραση Τουρκίας
Ικανοποιημένη η Λευκωσία
Η Λευκωσία εμφανίστηκε ικανοποιημένη από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του εξέφρασε ικανοποίηση για την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ψηφίσματος με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για ακόμα 12 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι την 31ηΙανουαρίου 2024. Το ΥΠΕΞ σημειώνει πως το ΣΑ θα συνεχίζει να ενημερώνεται ανά εξάμηνο, τόσο για τις Καλές Υπηρεσίες όσο και για την Ειρηνευτική Δύναμη, μέσω και των σχετικών Εκθέσεων του ΓΓ ΟΗΕ.
Το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως το νέο ψήφισμα μαζί με το Ψήφισμα 186/1964 αποτελούν τον θεσμικό οδηγό για την παρουσία της UNFICYP στην Κύπρο, τα οποία αμφότερα αναφέρονται στις νομικά δεσμευτικές υποχρεώσεις των εμπλεκομένων μερών σε σχέση με το Κυπριακό.
Περαιτέρω σημειώνει πως «το ψήφισμα επαναβεβαιώνει τη συμφωνημένη βάσης λύσης του Κυπριακού που δεν είναι άλλη από τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του οργανισμού. Υπογραμμίζει τις διατάξεις του Ψηφίσματος 1251 το οποίο αναφέρεται σε ένα κράτος της Κύπρου με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα».
Επίσης η Λευκωσία θεωρεί ως «εξόχως σημαντικές διατάξεις» τις αναφορές στο θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, όπου το ΣΑ καλεί την Τουρκία να προχωρήσει στην αναστροφή των παράνομων ενεργειών και να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 καθώς και τις προεδρικές δηλώσεις του ΣΑ όταν το θέμα της Αμμοχώστου αποτέλεσε αντικείμενο ειδικών συνεδριών του Σώματος.
Αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωσή του μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ψηφίσματος με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο για ακόμα 12 μήνες, μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2024, καλεί το ΣΑ και τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος. Κατηγορεί, μάλιστα το ΣΑ ότι επιμένει σε δοκιμασμένα και αποτυχημένα μοντέλα λύσεων και ισχυρίζεται ότι τα Βαρώσια αποτελούν έδαφος του ψευδοκράτους.
Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι υποστηρίζει πλήρως τη δήλωση του «υπεξ» του ψευδοκράτους σχετικά με την εν λόγω απόφαση, προσθέτοντας ότι «αν και δεν περιλαμβάνεται στις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, φαίνεται ότι το Συμβούλιο, αποκομμένο από τις πραγματικότητες, αγνοεί τη βούληση της τδβκ για λύση δύο κρατών και επιμένει στα δοκιμασμένα και αποτυχημένα μοντέλα λύσεων».