Η Λευκωσία επιχειρεί να βάλει πίεση στην πλευρά των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να διορθωθούν επίμαχες αναφορές και προσεγγίσεις όπως αυτές είχαν καταγραφεί στις δύο εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Τόσο σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών όσο και στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη καταγράφεται μεγάλη κινητοποίηση από όλους τους ενδιαφερόμενους.
Ο Κόλιν Στιούαρτ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και την ερχόμενη Τρίτη θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στην Κύπρο τόσο και σε σχέση με το Κυπριακό όσο και σ’ ό,τι αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ήταν παρών κατά την τακτική συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας με τις χώρες που συμμετέχουν με στρατεύματα στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο.
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν θέλει να αφήσει τον Κ. Στιούαρτ να κινείται ανεξέλεγκτα γι’ αυτό και φρόντισε να βρίσκεται στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Μενέλαος Μενελάου, ο οποίος πραγματοποιεί τις δικές του συναντήσεις.
Οι διαβουλεύσεις των κρατών μελών για το ψήφισμα αναμένεται να διαρκέσουν μια με δύο εβδομάδες και η υιοθέτησή του αναμένεται να γίνει στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συζητήσεις περιστρέφονται στο θέμα της βάσης λύσης του Κυπριακού αλλά και στα θέματα των παραβιάσεων από την πλευρά της Τουρκίας σε μια περίοδο εντάσεων και επιθετικών ενεργειών.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ήταν και χθες έντονος στις αναφορές του για την προσέγγιση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών. Σε δηλώσεις στο περιθώριο εκδήλωσης στο ΥΠΕΞ, ο Ι. Κασουλίδης μίλησε για υποκειμενικές απόψεις «που επιτρέπουν όχι στον Γενικό Γραμματέα, αλλά αυτούς που συμβουλεύουν τον Γενικό Γραμματέα, να μας βάζουν στην ίδια μοίρα όσον αφορά τη ρητορική μεταξύ των ιθυνόντων του ψευδοκράτους και της Άγκυρας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΥΠΕΞ: Υποκειμενικές απόψεις στις εκθέσεις του ΟΗΕ
«Τη θεωρώ απαράδεκτη (την προσέγγιση) και απαράδεκτο και τον λόγο για τον οποίο κρίνουν ότι υπάρχει χάσμα εξαιτίας της ρητορικής, όπως λένε, εκατέρωθεν», ανέφερε ο ΥΠΕΞ. Υπέδειξε για μια ακόμα φορά το αποτέλεσμα των τοπικών «εκλογών» στα κατεχόμενα όπου ο κόσμος δεν έδειξε με το αποτέλεσμα ότι συμφωνεί με την πολιτική των δύο κρατών και της διχοτόμησης της τ/κ ηγεσίας και της Άγκυρας, αλλά μάλλον επιθυμεί την προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με στόχο την ενοποίηση της Κύπρου και όχι τη διχοτόμησή της.
Στα κατεχόμενα το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» ζητά και τα ρέστα σ’ ό,τι αφορά τις εκθέσεις του ΓΓ. Σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως ήρθε ο καιρός να αναθεωρήσουν τα προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό. Το κατοχικό καθεστώς υποστηρίζει πως «τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία δεν μπορούν να αναφέρουν με σαφήνεια τους ξεπερασμένους περιορισμούς για τους Τουρκοκύπριους, οι οποίοι είναι ισότιμοι ιδιοκτήτες του νησιού, απέχουν πολύ από την τρέχουσα πραγματικότητα στο νησί. Ως λύσεις στους περιορισμούς που υφίσταται ο τουρκοκυπριακός λαός, επισημαίνονται παραπλανητικές συνταγές όπως το “ενδονησιωτικό εμπόριο”, που εξυπηρετούν τις ελληνοκυπριακές πολιτικές και εμποδίζουν τον τουρκοκυπριακό λαό να συναλλάσσεται απευθείας με το εξωτερικό».
Με αναφορά τις νέες συμφωνίες της Κύπρου στο πεδίο της άμυνας και με τον ισχυρισμό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί μονάχα την ε/κ πλευρά, το «υπεξ» αναφέρει ακόμη ότι «τα Ηνωμένα Έθνη έχουν γίνει μέρος του προβλήματος στο νησί. Πλέον, οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στις εκθέσεις, η αναφορά σε μια πλευρά ως “κράτος” και στην άλλη ως “κοινότητα”, είναι απαράδεκτες για εμάς».