«Ε, δεν είμαι διεφθαρμένος κύριε Δαμιανού!». Τα λόγια ανήκουν στον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη. Πρόκειται για μία εκ των απαντήσεών του σε σειρά ερωτημάτων που έθεσε χθες ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη τοποθέτηση φανερώνει και το κλίμα που επικρατούσε σε κάποια σημεία της χθεσινής συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, όπου συζητήθηκε το θέμα σε σχέση με τα λογισμικά παρακολούθησης στην Κύπρο.

Οι τόνοι ανέβηκαν σε αρκετές περιπτώσεις, ελέω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, χωρίς βέβαια η κατάσταση να εκτραχυνθεί. Ο δε Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, έδειξε ενοχλημένος που επαναφέρθηκε το θέμα της συνεργασίας του αδερφού του Μιχάλη Αγγελίδη (2011) με τον ελεγχόμενο για την υπόθεση του βαν παρακολουθήσεων, Αβραάμ Σαχάκ Άβνι (ο εν λόγω επιχειρηματίας δεν διώχθηκε ποινικά για το θέμα).

Και είναι γι’ αυτό το ζήτημα που εκφράστηκε με έντονο τρόπο. Να σημειωθεί πως ο κ. Άβνι ελεγχόταν για την υπόθεση του βαν παρακολουθήσεων από τον Σάββα Αγγελίδη. Ο κ. Δαμιανού στις τοποθετήσεις του έθεσε θέμα ασυμβίβαστου και σύγκρουσης συμφερόντων. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή ο βουλευτής επικαλέστηκε το γνωμικό με τον Καίσαρα και τη σύζυγό του, θέλοντας να πει πως ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, όφειλε να ξεκαθαρίσει έγκαιρα τη θέση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υιοθετήθηκαν τα ντοκουμέντα του «Φ» από την PEGA

Επί της ουσίας, ο δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος της Νομικής Υπηρεσίας, απαντώντας στα εγειρόμενα ζητήματα, αναφέρθηκε στο ιστορικό της συνεργασίας του αδερφού του και εξήγησε ότι ο τελευταίος το 2011 ίδρυσε εταιρεία με τον κ. Άβνι. Πρόβαλε τη θέση πως το εν λόγω εγχείρημα ναυάγησε εν τη γενέσει του. Υπενθύμισε ότι δεν είχε υπόψη του αυτή τη συνεργασία και ότι πληροφορήθηκε από τον γράφοντα το ζήτημα στις 17/9/2021, στο πλαίσιο δημοσιογραφικού ελέγχου. Επικαλέστηκε και τη δήλωση που μας έκανε τότε ο ίδιος, αλλά και ο αδερφός του Μιχάλης. Ο τελευταίος είχε υποστηρίξει ότι ούτε τα λογότυπα του μαγαζιού που επρόκειτο να ανοίξει με τον κ. Άβνι δεν χρησιμοποιήθηκαν.

Ο Σάββας Αγγελίδης παρέπεμψε αρκετές φορές στη γραπτή θέση που είχε δημοσιοποιήσει στις 10/8/2022 και για το βαν παρακολουθήσεων αλλά και για τη συνεργασία του αδερφού του με τον κ. Άβνι. «Οι απαντήσεις είναι εκεί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις ο κ. Σάββας Αγγελίδης επανέλαβε τη φράση «δεν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος». Πρόσθεσε πως δεν είχαν καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα ο αδερφός του και ο κ. Άβνι. Κι αφού πρώτα ανέβασε τόνους λέγοντας πως δεν είναι διεφθαρμένος, τόνισε: «Εγώ αποφάσισα για τις διώξεις για το βαν, αλλά μέσα από μηχανισμούς της Νομικής Υπηρεσίας». Πρόσθεσε πως δεν παρενέβη ποτέ στο ανακριτικό έργο: «Δεν άλλαξα το σημείωμα κανενός». Ήθελε να πει πως σε σχέση με τη διαδικασία με τις διώξεις για το βαν, υπήρξε ανάμειξη αρκετών μελών της Νομικής Υπηρεσίας και κατ’ επέκταση οι διαδικασίες ήταν διαφανείς. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή επικαλέστηκε τον νομικό κ. Αριστείδη, που είχε χειριστεί την υπόθεση του βαν για λογαριασμό της Γενικής Εισαγγελίας.

Πάντως, ένταση είχε παρατηρηθεί και στο ξεκίνημα των απαντήσεων του κ. Αγγελίδη. «Εκτός από τον θεσμό, υπάρχουν κι άνθρωποι πίσω, υπάρχουν αξιοπρέπειες. Άρα στο τέλος της ημέρας να μην αφήνουμε ατάκες και μετά να κλείνουμε για λόγους εθνικής ασφάλειας», είπε ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας απευθυνόμενος προς τον κ. Δαμιανού. Ο τελευταίος, έθεσε θέμα διαδικασίας και είπε: «Δεν επιτρέπεται σε προσκεκλημένους, να επιτίθενται σε βουλευτές. Δεν δικαιούνται να τοποθετούνται με αυτό τον τρόπο και με υπονοούμενα». Ακολούθησαν παραινέσεις. Πέραν από τις εντάσεις κι αυτό το αρχικό επεισόδιο, βέβαια, δεν υπήρξαν στιγμές ασέβειας μεταξύ των διαφωνούντων. 

Νωρίτερα, ο Σάββας Αγγελίδης, είχε αναλύσει με τεχνικές λεπτομέρειες την υπόθεση του βαν παρακολουθήσεων και το θέμα με την τοποθέτηση κεραιών στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Πρόβαλε τις γνωστές θέσεις ότι παρά τις εξετάσεις εμπειρογνωμόνων, δεν αποδείχθηκε η κακόβουλη χρήση του λογισμικού και των δεδομένων που συλλέγονταν. Επικαλέστηκε και έρευνα εμπειρογνωμόνων της Europol που συνέδραμαν στις έρευνες. Χαρακτήρισε, μάλιστα, πρωτοφανές το συνολικό πρόστιμο του ενός εκατομμυρίου ευρώ στην ιδιοκτήτρια του βαν WS Wispear (925.000 από την Επίτροπο Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και 76.000 από το Κακουργιοδικείο Λάρνακας).

Άγνοια αρχηγού Αστυνομίας για πελατειακές σχέσεις

Το άλλο ενδιαφέρον σημείο στη χθεσινή κοινοβουλευτική συνεδρία είχε να κάνει με τις θέσεις του κ. Δαμιανού και τις σχετικές τοποθετήσεις του αρχηγού Αστυνομίας Στέλιου Παπαθεοδώρου. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είχε θίξει θέμα στη βάση πληροφοριών που θέλουν την Αστυνομία να αγόρασε υπηρεσίες από τους Ταλ Ντίλιαν και Αβραάμ Σαχάκ Άβνι (δηλώνουν ιδρυτής και συνιδρυτής της Intellexa αντίστοιχα). «Εμείς δεν έχουμε κάνει αγορά υπηρεσιών από τα πρόσωπα αυτά», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου. Ο κ. Δαμιανού παρενέβη αναφέροντας πως έχει στοιχεία που δείχνουν το αντίθετο. Ο αρχηγός της Αστυνομίας, ωστόσο, επέμεινε: «Αν έχετε στοιχεία και κάτι που θα μας βοηθήσει, να μου τα δώσετε κ. Δαμιανού. Κατά τη δική μου θητεία, όχι δεν υπήρξε συνεργασία. Ανέτρεξα και πριν αλλά δεν βρήκα κάτι». Πάντως, όπως έγραψε και ο «Φ» στις 14/8/2022, στη βάση διαβαθμισμένου εσωτερικού σημειώματος της Αστυνομίας (ημ. 12/9/2016) που έχουμε στην κατοχή μας, στο πελατολόγιο εταιρείας του κ. Άβνι (NCIS) παρουσιάζονταν σε τρεις περιπτώσεις τμήματα του Σώματος. Μάλιστα, καταγραφόταν ότι η εν λόγω εταιρεία είχε κάνει και εκπαίδευση σε μέλη υπηρεσίας της Αστυνομίας.

Ο υφυπουργός Καινοτομίας και Έρευνας, Κυριάκος Κόκκινος, εξήγησε πως οι εγγεγραμμένες στην Κύπρο εταιρείες που ασχολούνται με λογισμικά παρακολουθήσεων είναι 30 και πως απ’ αυτές μόνο οι εννέα είναι ενεργές. «Με αυτές», όπως ανέφερε, «το υφυπουργείο είναι σε συνεχή επαφή και τις εποπτεύει μέσα σε ένα πλαίσιο που πρέπει να ισχυροποιηθεί».

Αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα που τέθηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ για τις σχέσεις μεταξύ εταιρειών Ντίλιαν και Άβνι και του κυβερνώντος κόμματος. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με έγγραφα, η NCIS του κ. Άβνι είχε συνεργασία με τον ΔΗΣΥ (το κόμμα είχε διευκρινίσει πως αφορούσε εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας). Η δε WS Wispear (κατηγορούμενη για το βαν) του κ. Ντίλιαν φέρεται να ζήτησε μεσολάβηση από άτομο που εργάζεται στο εν λόγω κόμμα, προκειμένου να βοηθήσει για την υλοποίηση συμφωνίας της εταιρείας με υπηρεσία πληροφοριών της Ολλανδίας. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Νίκος Τορναρίτης, πάντως, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, είπε πως κανείς δεν πρέπει να θυσιάζει την αποστολή της Επιτροπής στην προεκλογική σκοπιμότητα και πως κανείς δεν πρέπει να εμπλέκει τη χώρα μας σε ένα κυνήγι μαγισσών.

Η συζήτηση διεξήχθη μετά από αίτημα των βουλευτών του ΑΚΕΛ Α. Δαμιανού, Α. Πασιουρτίδη και Γ. Κουκουμά. Ο κ. Δαμιανού ανέγνωσε σημείωμα έκτασης επτά σελίδων. Χωριζόταν σε τρεις πυλώνες που αφορούσαν (1) το βαν, (2) την παραγωγή λογισμικών «διπλής χρήσης» στην Κ.Δ., και (3) την πολιτική διαπλοκή. Υπέβαλε διψήφιο αριθμό ερωτημάτων. Το θέμα είχε εγγραφεί τον προπερασμένο μήνα, αλλά αναβλήθηκε λόγω της καθόδου της εξεταστικής Επιτροπής της Ευρωβουλής. 

Βασικό αίτημα από πλευράς ΑΚΕΛ ήταν να δοθεί το πόρισμα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή Ηλία Στεφάνου, σε σχέση με την υπόθεση του μαύρου βαν. Γι’ αυτό το θέμα ο κ. Τορναρίτης είπε πως θα αναμένουν γνωμάτευση και ακολούθως θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις. Επανέλαβε πως η υπόθεση δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

ΑΥΤΟΠΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ

Περί ελέγχου…

Η ένταση που υπήρξε χθες στην αίθουσα «Αμμόχωστος» της Βουλής, δεν πρέπει να προσεγγίζεται με αρνητικό οπτικό πρίσμα. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος υπαγορεύει να υποβάλλονται ερωτήματα που ενοχλούν. Είναι λογικό, λοιπόν, να ανεβαίνουν οι τόνοι. Άλλωστε, το ζητούμενο είναι να δίδονται στους πολίτες πειστικές απαντήσεις από αξιωματούχους. Από την άλλη, θα ήταν πολύ καλύτερα αν αυτά τα ζητήματα εγείρονταν σε άλλη χρονική στιγμή. Άλλωστε τα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις άρχισαν από το 2017. Τέλος, εκκρεμεί να απαντηθούν και κάποια άλλα καυτά ερωτήματα που έχουν διατυπωθεί πολλάκις…