Οι πρακτικές σχετικά με την πιθανή εξαγωγή τεχνολογιών παρακολούθησης από την Κύπρο, καθώς και οι διασυνδέσεις μεταξύ εταιρειών και προσώπων στην Ελλάδα και την Κύπρο θα είναι μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να τεθούν από τους ευρωβουλευτές κατά τις επαφές τους στη Λευκωσία. Αυτό δήλωσε ο ευρωβουλευτής Γερούν Λενάερς, πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του Pegasus και αντίστοιχων λογισμικών παρακολούθησης (PEGA).
Η επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο έρευνας για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα, θα συνεχιστεί με σειρά συναντήσεων στην Αθήνα μέχρι αύριο.
Ο κ. Λενάερς δήλωσε ότι κατά την επίσκεψη στην Κύπρο η αντιπροσωπεία της PEGA θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στο νομικό πλαίσιο για την εξαγωγή spyware και σχετικών τεχνολογιών και λογισμικού και θα ζητήσει διευκρινίσεις για το κατά πόσο η εταιρεία NSO Group είχε εξαγάγει προϊόντα από τη χώρα.
Ο κ. Λενάερς ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζει περισσότερα για τα όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα για διασυνδέσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων εταιρειών που δραστηριοποιήθηκαν ή δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες, αλλά ότι η PEGA θα ζητήσει διευκρινίσεις.
Ο πρόεδρος της PEGA δήλωσε ακόμη, ότι χαίρεται που βλέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασχολείται με το θέμα των παρακολουθήσεων σε επίπεδο ΕΕ και ζήτησε να θεσπιστούν ελάχιστα πρότυπα για την ηλεκτρονική ασφάλεια σε ολόκληρη την ΕΕ, επισημαίνοντας επίσης την ανάγκη η Ευρώπη να καταστεί ηγέτης στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη ρύθμιση του τομέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξαγωγή λογισμικού παρακολούθησης από την Κύπρο
Ερωτηθείς για με την ατζέντα των συναντήσεων της αντιπροσωπείας στην Κύπρο, ο κ. Λενάερς επεσήμανε ότι η επίσκεψη συνδυάζει επαφές σε Ελλάδα και Κύπρο και διαρκεί περισσότερο από ό,τι συνηθίζεται, μετά από έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σημείωσε ότι η έρευνα εντάσσεται σε διαφορετικό πλαίσιο σε κάθε χώρα, καθώς στην Ελλάδα υπάρχουν αναφορές στα μέσα ενημέρωσης «για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον δημοσιογράφων και πολιτικών», ενώ στην Κύπρο το θέμα αφορά περισσότερο την έκδοση «αδειών εξαγωγής» και το πώς λειτουργεί η διαδικασία.
Κληθείς να απαντήσει αν την αντιπροσωπεία θα απασχολήσει και η υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν που δημοσιοποιήθηκε το 2019, ο κ. Λενάερς επεσήμανε ότι η υπόθεση αυτή «προηγείται κατά πολύ της εντολής για διερεύνηση του Pegasus» και ότι «δεν αφορά άμεσα την επιτροπή μας». Στο πρόγραμμα των βουλευτών περιλαμβάνονταν συναντήσεις με την υπουργό Εμπορίου Νατάσα Πηλείδου και τον υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο Κόκκινο. Ο κ. Λενάερς ανέφερε, πως οι συναντήσεις με τους δύο θα είναι το «πιο σημαντικό, πιο αποτελεσματικό μέρος της επίσκεψης».
Σχετικά με τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα που κάνουν λόγο για διασυνδέσεις πολιτικών προσώπων με τις εταιρείες που εμπλέκονται σε παρακολουθήσεις, ο κ. Λενάερς δήλωσε ότι έχει διαβάσει και πρόσθεσε ότι μπορεί μόνο να θέσει ερωτήματα σχετικά με αυτά, χωρίς να έχει πρόσθετα στοιχεία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η σιωπή κυβέρνησης-ΔΗΣΥ για παρακολουθήσεις δείχνει ενοχή»
Ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης διαβεβαίωσε πως η Κύπρος σέβεται πλήρως, μέσω του Συντάγματός της, την ιδιωτική επικοινωνία. Το μήνυμα αυτό θα μεταφέρει στα μέλη της ερευνητικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, με τα οποία θα συναντηθεί σήμερα στο γραφείο του.
Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται, πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα χθεσινό άρθρο της εφημερίδας «Πολίτης», που αναφέρει πως υπήρξε άρνηση της υπουργού για συνάντηση με την Επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου.