Την ημέρα των 46ων γενεθλίων του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη, των ηγετικών στελεχών του κόμματος και απλών μελών, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, παρουσίασε το πρόγραμμα διακυβέρνησής του. Σε ένα χρονικό σημείο αρκετά νωρίτερα από τους υπόλοιπους υποψηφίους, θέλοντας να στείλει το μήνυμα της ετοιμότητας του ιδίου να αναλάβει τα ηνία και του ΔΗΣΥ για να συνεχίσει να κυβερνά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πιθανότητες για ντιμπέιτ σε μορφή σίριαλ

Η χθεσινή εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας είχε έντονο προεκλογικό χρώμα, με έντονες αναφορές στον ιδρυτή του κόμματος Γλαύκο Κληρίδη, αλλά και τον σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανεβαίνοντας στο βήμα αναφέρθηκε στο χθες και στο σήμερα του Δημοκρατικού Συναγερμού και των όσων έχουν επιτευχθεί, καλώντας σε κοινό αγώνα για το αύριο. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας παρουσίασε τους άξονες πολιτικής του, οι οποίοι είναι το αποτέλεσμα του ανοικτού διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών τους προηγούμενους δέκα μήνες.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσίασε το Σχέδιο της Επόμενης Μέρας μέσα από το οποίο τίθενται, όπως είπε, οι βάσεις για την Επόμενη Μέρα της Κύπρου. 

«Πρώτο, για μια Κύπρο ελεύθερη και ενωμένη. Που δεν συμβιβάζεται με την κατοχή. Για μια χώρα εξωστρεφή και ασφαλή, που επιδιώκει την περιφερειακή, ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία και εκμεταλλεύεται τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της θέση. 

Δεύτερο, για μια Κύπρο ανθεκτική και βιώσιμη. Που αντιμετωπίζει και τη νέα κρίση. Για μια χώρα ελκυστική για επενδύσεις, με οικονομία γερά θεμελιωμένη και ανταγωνιστική, μέσα από ένα δυναμικό και αειφόρο αναπτυξιακό μοντέλο. 

Τρίτο, για μια Κύπρο σύγχρονη και ψηφιακή. Που οι δομές της ανταποκρίνονται στις ανάγκες της νέας εποχής. Για μια χώρα που διευκολύνει καθημερινά τον πολίτη και κτίζει ένα νέο περιφερειακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας στην περιοχή. 

Τέταρτο, για μια Κύπρο πράσινη. Που να καταστεί διεθνές πρότυπο πράσινης μετάβασης. Για μια χώρα των έξυπνων πόλεων, των έξυπνων μεταφορών και της έξυπνης ενέργειας, που εκμεταλλεύεται τις μοναδικές φυσικές ιδιότητες και τον πλούτο της πατρίδας μας για το καλό των ανθρώπων της και του πλανήτη.

Πέμπτο, για μια Κύπρο υψηλής ποιότητας ζωής. Που καθιερώνει πόλεις σύγχρονες, πράσινες, ασφαλείς και αναπτύσσει τη ζωή στην ύπαιθρο. Για μια χώρα που προστατεύει το περιβάλλον και αναδεικνύει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό της.

Έκτο, για μια Κύπρο της αλληλεγγύης. Που εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την αξιοπρεπή διαβίωση για όλους. Για μια χώρα με τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας, που στηρίζει την οικογένεια και παρέχει ισχυρό δίχτυ προστασίας.

Έβδομο, για μια Κύπρο της γνώσης και της απασχόλησης. Που αντιμετωπίζει τις εκπαιδευτικές, επαγγελματικές και κοινωνικές προκλήσεις του μέλλοντος. Για μια χώρα που δημιουργεί ευκαιρίες για όλους τους πολίτες της και ειδικά τους νέους της.

Και όγδοο, για μια Κύπρο δίκαιη. Που επιβάλλει τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και το κράτος δικαίου. Για μια χώρα όπου ο κάθε πολίτης αισθάνεται ότι συμπεριλαμβάνεται και απολαμβάνει ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες», ανέφερε. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ πρόταξε την ανάγκη ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και τα μέτρα οικονομικής στήριξης για αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσα από φορολογικές ελαφρύνσεις. Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα στήριξης των προσφύγων και άρση της αδικίας για όσους δεν έχουν λάβει τίτλο ιδιοκτησίας. Τόνισε επίσης τις προτάσεις οικογενειακής πολιτικής μέσα από τις οποίες ξεχωρίζει η δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού σε κάθε χώρο εργασίας και την επέκταση του ολοήμερου σχολείου.

«Οι 100 άξονες πολιτικής σήμερα είναι ένα κομμάτι της γέφυρας που μας ενώνει με το μέλλον. Και το μέλλον θα είναι και πάλι δικό μας», κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Έσβησαν τα κεράκια της τούρτας

Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Αναστασιάδης έσβησαν μαζί τα κεράκια της τούρτας για τα 46 χρόνια του Δημοκρατικού Συναγερμού. Η τούρτα ήταν στα χρώματα του λευκού και του μπλε, όπως και τα χρώματα της παράταξης. Με το κόψιμο της τούρτας έκλεισε και το τελετουργικό μέρος της χθεσινής εκδήλωσης στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ ακολούθησε δεξίωση.

Νέο μήνυμα στήριξης από Αναστασιάδη

Ισχυρά μηνύματα στήριξης στην υποψηφιότητα Αβέρωφ Νεοφύτου, έστειλε από το βήμα της ψεσινής εκδήλωσης του ΔΗΣΥ ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Κάλεσε επίσης σε ενότητα της παράταξης και αποτροπή της διάσπασης,

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, χαριτολογώντας, ανεβαίνοντας στο αναλόγιο για τον χαιρετισμό του, είπε ότι «γίνατε μάρτυρες της προσπάθειας δύο μελών της προεδρικής φρουράς να με υποβαστάξουν. Ούτε εγώ ούτε ο ΔΗΣΥ χρειαζόμαστε δεκανίκια».

Ανεβαίνοντας στο βήμα καταχειροκροτούμενος και ανταποδίδοντας με τη σειρά του το χειροκρότημα, δήλωσε ακόμα πως η παράταξη του ΔΗΣΥ έχει αρχές που ακολουθεί και δεν μεταλλάσσεται αναλόγως των καιρών ή αναλόγως των επικρατουσών συνθηκών. «Μια παράταξη που σεβάστηκε την εντολή του λαού. Μια παράταξη που ενδεχόμενα θα κυβερνούσε πολύ περισσότερα χρόνια αν δεν υπήρχε το σαράκι της διχόνοιας, αν κάποιοι δεν καλλιεργούσαν υπέρμετρες φιλοδοξίες σε κάποιους άλλους ενθαρρύνοντας τους ότι τάχα έφθασε η ώρα να κυβερνήσουν», δήλωσε και συνέχισε λέγοντας πως είναι δικαίωμα του καθενός να έχει φιλοδοξίες, είναι δικαίωμα του καθενός να επιδιώκει να δει πόσο πολιτικά ανελίσσεται. «Είναι, όμως, και υποχρέωση του οποιουδήποτε από μας – από την ώρα που ανήκει σε μια πολιτική παράταξη, όχι να λέγεται ότι ανήκει – να την τιμά διά έργων». 

Επανέλαβε επίσης την έκκληση για ενότητα. «Ένα θέλω από όλους σας. Να συστρατευτείτε όπως πράτταμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, να σταθείτε και να αναγνωρίσετε ότι αν καταγράψαμε επιτυχίες ήταν διότι η παράταξη μας ήταν ισχυρή στο Κοινοβούλιο. Και δεν ήταν μόνο ισχυρή στο Κοινοβούλιο, είχε και έναν ισχυρό ηγέτη που καθοδηγούσε, που δημιουργούσε τις προοπτικές συνεργασίας», δήλωσε, προσθέτοντας πως πρόσφατα συνομιλούσε με τον Εμανουέλ Μακρόν και στον οποίο είπε ότι για μια δεκαετία κυβερνά χωρίς να διαθέτει πλειοψηφία. «Και παρά ταύτα το έργο που έχουμε παράξει είναι καταγεγραμμένο ωσάν να είχαμε πλειοψηφία από την πρώτη μέρα. Και αν έγινε κατορθωτό –και το επαναλαμβάνω και το υπογραμμίζω και πρέπει όλοι να το έχετε κατά νου– να πετύχουμε τα όσα θα καταγραφούν με το τέλος της δεκαετίας, ήταν διότι υπήρχε ένας ηγέτης του ΔΗΣΥ στη Βουλή που πετύχαινε να δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις και την πλειοψηφία, για να μπορούμε να περνούμε μεταρρυθμίσεις, να μπορούμε να δημιουργούμε προοπτικές, να έχουμε κυριολεκτικά αλλάξει την πορεία αυτού του κράτους».