Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης μπαίνει στα βαθιά της προεκλογικής εκστρατείας. Το επόμενο χρονικό διάστημα, μετακομίζει μαζί με την ομάδα του στο επιτελείο επί της λεωφόρου Γρίβα Διγενή. Την ίδια ώρα συνεχίζει τις επαφές του με τον κόσμο με επαφές και συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Κύπρο, αναλύοντας το όραμα του και τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να μπει στη μάχη των προεδρικών εκλογών ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά με βασικό μοχλό δυναμικής της υποψηφιότητας του, το ΑΚΕΛ.

Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως τον απόλυτο υποψήφιο λύσης και δηλώνει αποφασισμένος να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να ξεκλειδώσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Ξεκαθαρίζει πως δεν έχει μαγικές συνταγές, έχει όμως πολλή θέληση και αυτό είναι το σημείο που συναντώνται οι δρόμοι τους με το ΑΚΕΛ. Μιλά για τα όσα έγιναν στον Κραν Μοντάνα τις κρίσιμες εκείνες μέρες, για τις οποίες το ΑΚΕΛ άσκησε έντονη κριτική τότε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τους χειρισμούς του. Μιλά για το πρώτο κούρεμα και εξηγεί γιατί θεωρεί ότι μπορούσαν να ήταν καλύτερα τα πράγματα εάν το αποδεχόμασταν. 

Δηλώνει πως δεν θεωρεί τον εαυτό του, ούτε αριστερό ούτε δεξιό, αλλά έναν προοδευτικό άνθρωπο, παθιασμένο στον αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη.

– Μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας σας, μπαίνετε στα βαθιά. Πώς προχωράτε, πού βρίσκεται η στελέχωση του επιτελείου σας και με ποια άτομα; 

– Το επιτελείο οργανώνεται και στελεχώνεται με ταχείς ρυθμούς. Ονόματα και ρόλοι θα γίνουν γνωστά μέσα στις επόμενες ημέρες. Αρχές της επόμενης εβδομάδας το επιτελείο θα μπορεί να λειτουργήσει. Βεβαίως δεν θα είμαστε σε πλήρη σύνθεση από την πρώτη μέρα. 

– Να σας ρωτήσω για δύο ονόματα που έχουν ακουστεί. Της Άννας Θεολόγου και του Πανίκου Παπανικολάου. Επιβεβαιώνετε ότι θα έχουν κάποιο ρόλο; 

– Ο Πανίκος Παπανικολάου, με την τεράστια πείρα του και τη διακεκριμένη προσωπικότητά του, θα έχει το γενικό πρόσταγμα της εκστρατείας. Η Άννα Θεολόγου είναι ένα νέο πολιτικό πρόσωπο και έχει ήδη αποδείξει μεγάλες αρετές. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής και περήφανος για τη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης και θα είναι πολύ σπουδαίο να ταχθεί στην προσπάθειά μας. 

– Από τους βασικούς υποψήφιους ανακοινώσατε τελευταίος. Αυτό δεν σας ανησυχεί ότι χάσατε χρόνο ή ότι οι άλλοι υποψήφιοι έχουν κερδίσει ήδη κάποιο έδαφος; 

– Αυτή η εκστρατεία ξεκίνησε υπερβολικά νωρίς, ουσιαστικά διαρκεί έναν ολόκληρο χρόνο. Είναι πολύ μακρύς ο δρόμος μέχρι τις εκλογές. Όμως από τη στιγμή που βρισκόμαστε ήδη στη δίνη ορμητικού χειμάρρου, θα προσαρμοστούμε. Σίγουρα άλλοι υποψήφιοι ξεκίνησαν πολύ πιο νωρίς και εμφανίζονται ως πιο έτοιμοι, αλλά η διαφορά θα καλυφθεί πολύ σύντομα. 

– Ήδη διαμορφώνεται και μια συγκεκριμένη προεκλογική ατζέντα με συγκεκριμένη θεματολογία που καθορίζεται από υποψήφιους που ήδη τρέχουν εδώ και καιρό, όπως ο κ. Νεοφύτου. Αυτό πόσο θα επηρεάσει τον σχεδιασμό σας; 

– Προσπαθούν με επιθετικό τρόπο να φέρουν την εκστρατεία στα μέτρα τους. Όλα τα ζητήματα θα τύχουν συζήτησης αλλά δεν θα αφήσουμε τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, για παράδειγμα, να θέτει από μόνος του την ημερήσια διάταξη και τον ρυθμό. 

– Γιατί αναφέρατε ότι σας στοιχειώνει το πρώτο κούρεμα; 

– Προς Θεού δεν το υποστηρίζω. Ήταν σίγουρα σοκαριστικό, άδικο, παράνομο και αντίθετο με το πνεύμα αλληλεγγύης που πρέπει να διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που λέω είναι πως, από ορθολογικής απόψεως θα ήταν λιγότερο οδυνηρό, λιγότερο καταστροφικό από αυτό που έγινε τελικά. Συγκριτικά ομιλούντες θα πετυχαίναμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο και τους ανθρώπους μας. Πρώτον να μην κλείσουν οι τράπεζες και δεύτερον να μπορέσουμε μετά να το αμφισβητήσουμε με επιτυχία πετυχαίνοντας δικαιότερες ρυθμίσεις.

– Σας ρωτώ γιατί όπως και στο κεφάλαιο Κυπριακό/Κραν Μοντάνα και στο θέμα του πρώτου κουρέματος, το δικό σας αφήγημα δεν συναντά το αφήγημα του ΑΚΕΛ, είναι διαφορετικό. Κατανοητό ότι είστε ανεξάρτητος υποψήφιος και θέλετε να το τονίσετε. Αυτό όμως δεν δημιουργεί πρόβλημα, στις σχέσεις σας με το ΑΚΕΛ ή μια σύγχυση στον κόσμο προς τον οποίο απευθύνεται η υποψηφιότητά σας; 

– Δεν νομίζω. Το ΑΚΕΛ, ως μια σοβαρή αντιπολιτευτική δύναμη, έχει τη δική της ερμηνεία, ανάλυση και αξιολόγηση. Εγώ αξιολογώ πάντα τα πράγματα μέσα από τη δική μου εμπλοκή, τη δική μου ανάμιξη, τις δικές μου εμπειρίες, τη δική μου επισταμένη μελέτη, όπου μπορώ. Δεν υπήρξε ποτέ θέμα να αμφισβητηθεί, αν θέλετε, από το ΑΚΕΛ προς εμένα, η δική μου μαρτυρία. Από την άλλη γιατί πρέπει η αξιολόγηση και η ανάλυση να είναι ακριβώς η ίδια; Γιατί πρέπει να υπάρχει πρόβλημα;

– Αν το Κυπριακό δεν λύθηκε επειδή ο Αναστασιάδης δεν τήρησε την ανάλογη θέση είναι ένα και εάν δεν προέκυψε λύση επειδή η Τουρκία δεν ήταν πρόθυμη είναι άλλο…

– To ΑΚΕΛ εκτιμά πως δεν εξαντλήθηκαν όλες οι δυνατότητες για εξεύρεση λύσης. Αυτό είναι εκτίμηση. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, δεν είναι θεμιτή θέση; Και εγώ φτάνω σε παρόμοιο συμπέρασμα, ίσως με κάπως διαφορετικό συλλογισμό και διαφορετικό λογική. Σ’ ό,τι αφορά το Κραν Μοντάνα η μόνη μας διαφορά είναι ότι, το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η Τουρκία ήταν έτοιμη να αποδειχθεί την κατάργηση των εγγυήσεων κι εγώ λέω πως δεν το είδα να συμβαίνει. Συμφωνούμε επίσης στο τι δέον γενέσθαι και αυτό είναι το κρισιμότερο. 

– Κάποιοι, ωστόσο, χρησιμοποιούν αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις και θεωρούν πως «αθωώνετε τον Αναστασιάδη και δεν δικαιώνετε το ΑΚΕΛ που σας στηρίζει». Τι απαντάτε;

– Το ζητούμενο δεν είναι ούτε να δικαιώσω, ούτε να καταδικάσω. Συμμετείχα ενεργά και υπεύθυνα στη διαπραγμάτευση και στο Κραν Μοντάνα και ως μάρτυρας μπορώ να πω με ειλικρίνεια αυτά που έζησα. Θα ήταν ασυνέπεια και ανακολουθία να έχω σήμερα διαφορετικό αφήγημα απ’ ό,τι είχα χθες. Και θα ήταν ακόμα πιο παράδοξο εάν όσα έλεγα και λέω, άνοιγαν παράθυρο αμφισβήτησης της διαπραγματευτικής θέσης της δικής μας πλευράς. Ο διαπραγματευτής διατηρεί υποχρέωση εμπιστευτικότητας και τελεολογικής προσέγγισης. 

– Συμπληρώνουμε πέντε χρόνια από το Κραν Μοντάνα. Τι είναι αυτό που θα κάνατε εσείς εάν ήσασταν στη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη;

– Αυτό που έλειπε διαχρονικά, ίσως, από την πλευρά μας είναι η πλήρης συνειδητοποίηση της κρισιμότητας της στιγμής και η άρση στο ύψος των περιστάσεων. Όχι μόνο στο Κραν Μοντάνα αλλά και σε άλλες περιπτώσεις δεν μπορούμε να πούμε ότι εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα και κάθε ευκαιρία έστω και όταν δεν ήταν δική μας η κύρια ευθύνη. Έχουμε υποχρέωση αποτελέσματος. Και σε αυτό το σημείο συναντιόμαστε με το ΑΚΕΛ.

– Θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας υποψήφιο λύσης;

– Εκατό τοις εκατό. Υποψήφιος λύσης, περισσότερο παρά ποτέ. Αυτό είναι που κατ’ εξοχήν με κινητοποιεί σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Φοβούμαι πραγματικά πως εάν δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε διαφορετικές συνθήκες συζήτησης και διαπραγμάτευσης του Κυπριακού θα είναι πολύ σύντομα πολύ αργά. 

– Κυπριακό ή Οικονομία. Ποια θα είναι η προτεραιότητά σας;

– Και τα δύο. Είναι αλληλένδετα. Εγώ όπως θα έχετε δει κάνω συνεχώς αναφορά για τη δημιουργία των συνθηκών της ειρήνης που εμπεριέχουν και μια τεράστια οικονομική διάσταση και δεν πιστεύω πλέον ότι η λύση του Κυπριακού είναι μόνο θέμα αριστοτεχνικών διπλωματικών χειρισμών. Χρειάζονται και άλλα πράγματα. 

– Όπως; 

– Όπως να δημιουργήσουμε τις οργανικές συνθήκες της ειρήνης. Όπως να σκεφτούμε λίγο τι μπορεί να γίνει με το φυσικό αέριο. Δεν θα ήταν πολύ σημαντικό να υλοποιηθεί η ιδέα που λέω εδώ και δέκα χρόνια, για να φέρουμε το δικό μας φυσικό αέριο στον τόπο μας για τις δικές μας ανάγκες και να δίνουμε και στους Τουρκοκύπριους όσο χρειάζονται, στο ίδιο κόστος; Υπάρχουν και πάρα πολλά πράγματα που μπορεί να γίνουν και προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Πάρα πολλά πράγματα που μπορεί να γίνονται σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Βρισκόμαστε σε μια τραγική συγκυρία και δεν μπορούμε να αναμένουμε πως ξαφνικά θα υπάρξει επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος και η Τουρκία θα έρθει να αναιρέσει τις θέσεις της. Θέλει  δουλειά πολλή. Και είναι η συνειδητοποίηση αυτής της κρισιμότητας που με φέρνει εδώ αυτή τη στιγμή. Και προς Θεού, δεν είμαι ούτε από μηχανής Θεός ούτε έχω μαγικές συνταγές. Θεωρώ όμως χρέος μου να κάνω ό,τι μπορώ για τον τόπο μου. 

– Με αυτή την τ/κ ηγεσία μπορεί να υπάρξει ένας λογικός διάλογος;

– Αυτή η τουρκοκυπριακή ηγεσία είναι ίσως η πιο δύσκολη που είχαμε ποτέ. Αλλά πρέπει να βρούμε τους τρόπους, ούτως ώστε η τουρκοκυπριακή κοινότητα να μπορέσει τα ταχθεί με την πλευρά της λύσης και της επανένωσης. Πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα κάποια περιθώρια ή εν πάση περιπτώσει ότι μπορούμε και οφείλουμε να τα δημιουργήσουμε. 

Χωρίς λόγο η συζήτηση για ΝΑΤΟ

– Μπορεί η ΕΕ να μας εγγυηθεί την ασφάλειά μας είτε πριν είτε μετά τη διευθέτηση του Κυπριακού;

– Όχι με τον παραδοσιακό τρόπο που λέμε, γραπτές νομικές δεσμεύσεις, αλλά στην πράξη και εξ αντικειμένου. Η Κύπρος πρέπει να συμμετέχει πλήρως σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ και κυρίως να συμβάλει μαζί με τις άλλες χώρες που ενδιαφέρονται και στην προώθηση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Άμυνας. Είναι ο δρόμος που θα επιτρέψει να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας αυτού του τόπου. Και βεβαίως θα μπορούσε η ΕΕ κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, μέσα από κάποιες δράσεις στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών, να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

– Και να μη μας χρειαστεί το ΝΑΤΟ; 

– Το ΝΑΤΟ είναι μια συζήτηση που γίνεται εσωτερικά, άνευ αποχρώντος λόγου και με τρόπο κάπως αποπροσανατολιστικό. Εμείς κινδυνεύουμε από μια μεγάλη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και ακόμα και η Ελλάδα που επίσης είναι μέλος του ΝΑΤΟ κινδυνεύει από την ίδια χώρα. Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά ποιο είναι το αντικείμενο αυτής της συζήτησης, τη δεδομένη στιγμή. 

ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΝΗΚΑ ΣΕ ΚΟΜΜΑ

– Πόσο αριστερός είστε και πώς εννοείτε την προοδευτική αλλαγή; 

– Δεν ανήκα ποτέ σε κομματικούς χώρους. Θεωρώ τον εαυτό μου σε όλη την ενήλικη ζωή μου ως έναν άνθρωπο που έχει ένα προοδευτικό όραμα για την κοινωνία και τους ανθρώπους. Βασική προσέγγιση μου στη ζωή είναι ο ανθρωπισμός. Πιστεύω στις ανθρώπινες αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Θεωρώ ότι αυτά από μόνα τους μπορούν να αποτελέσουν το υπόβαθρο μιας προοδευτικής αλλαγής. Είμαι παθιασμένος στον αγώνα για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο και στον κόσμο.

Ο μεγάλος επιχειρηματίας είναι ξάδερφος μου…

– Λέγεται ότι είστε υποψήφιος που στηρίζεται από επιχειρηματία και ότι ήταν κι αυτός ένας από τους λόγους που το ΑΚΕΛ επέλεξε να στηρίξει τη δική σας υποψηφιότητα. Λέγεται μάλιστα ότι θα καλύψει μέρος της καμπάνιας της υποψηφιότητάς σας. Τι απαντάτε;

– Είναι απλώς ψέμα. Η αναφορά που γίνεται είναι εκ του πονηρού. Ο μεγάλος επιχειρηματίας για τον οποίο γίνεται αναφορά είναι πρώτος μου εξάδελφος, είμαστε σαν αδέλφια, μεγαλώσαμε μαζί και σ’ όλη μας τη ζωή έχουμε μια άριστη προσωπική σχέση,  η οποία είναι παντός καιρού. 

Είναι ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας, είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτόν, για το ήθος και την ανθρωπιά του. Εκπροσωπεί μεγάλες διεθνείς εταιρείες και ορθά θεωρεί ότι ακόμα και εκτός του πλαισίου της άμεσης επαγγελματικής δραστηριοποίησης του οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Δεν υπήρξε οτιδήποτε που να επιτρέπει στον οποιονδήποτε να κάνει τέτοιου είδους αναφορές. 

«Δεν ανησυχώ ότι θα γίνω ο νέος Μάικ Σπανός»

– Από τις πρώτες επαφές με τον κόσμο του ΑΚΕΛ στις συγκεντρώσεις τι είναι αυτό που έχετε αποκομίσει; 

– Νομίζω πως σε γενικές γραμμές υπάρχει μεγάλη αποδοχή. Αλλά βεβαίως είναι φυσικό, λογικό και θεμιτό να υπάρχουν και κάποια ερωτήματα στον κόσμο. «Ποιος είναι αυτός», «από που προέρχεται», «τι είναι αυτό που θα κάνει», «θα μπορέσει να κάνει μια προοδευτική αλλαγή;» 

Μέχρι τώρα ήταν πάρα πολύ καλός ο κόσμος, έχω εντυπωσιασθεί από το ενδιαφέρον του και την αστείρευτη διάθεση του να ακούσει, να μιλήσει, να συζητήσει και εν τέλει να αποδεχθεί αυτή τη υποψηφιότητα και να τη στηρίξει. Το αίσθημα μου, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, είναι πως υπάρχει μια πάρα πολύ μεγάλη κινητοποίηση. 

– Σας ανησύχησε κάποια στιγμή αυτή η επιφυλακτικότητα ότι μπορεί να είχατε την τύχη που είχε η περίπτωση Μάικ Σπανού κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές; 

– Όχι. Δεν με ανησύχησε και ούτε με ανησυχεί. Αντίθετα θα με ανησυχούσε μια μανιχαϊκή προσέγγιση ότι «είναι ο υποψήφιος μας, τον στηρίζουμε, τελεία». Είμαι ευτυχής οι πολίτες, οι ψηφοφόροι, να αμφισβητούν, να έχουν ερωτήσεις και με καλή πίστη και ανοικτό πνεύμα να προσπαθούν και να απαιτούν να πεισθούν. Αυτό σημαίνει προεκλογική. Νομίζω ότι πάμε καλά απ’ αυτή την άποψη. 

– Τι είναι αυτό που σας ρωτούν περισσότερο και θέλουν να μάθουν;

– Ο κόσμος θέλει να πειστεί ότι θα έχει σημαντική βελτίωση στη ζωή του. Αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, επιδεινώνεται η ακρίβεια και η φτωχοποίηση, υπάρχουν κοινωνικές δυσκολίες, υποφέρουν οι συνταξιούχοι, υποφέρουν οι λήπτες επιδομάτων, οι νέοι. 

Ο κόσμος έχει ανάγκη να πεισθεί, πέρα από συνθήματα και διακηρύξεις ότι θα πετύχεις  αυτά που λες και ότι μπορεί να σε εμπιστευθεί. Ιδιαίτερα στη δική μου περίπτωση που δεν ήμουν στην πολιτική. 

– Σε ποιο βαθμό υπάρχει συντονισμός με το ΑΚΕΛ και σε ποιο βαθμό θα υπάρξει εμπλουτισμός του προγράμματος διακυβέρνησής σας; 

– Ήδη υπάρχει συντονισμός, Μιλούμε σχεδόν επί καθημερινής βάσεως. Το ΑΚΕΛ έχει τις θέσεις του, έχει τη συνεισφορά του και συγκεκριμένες προτάσεις και ιδέες. Θα δούμε εάν στη συνέχεια θα συμπεριληφθούν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις κοινωνικοί φορείς και άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και προσωπικότητες σε αυτή την προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, μπαίνουμε σε μια περίοδο διαβούλευσης και επαφής με την ευρύτερη κοινωνία, είτε είναι απευθείας με τους πολίτες, είτε με κοινωνικά σύνολα, οργανώσεις και φορείς, με σκοπό να συζητήσουμε εισηγήσεις και απόψεις. Στόχος είναι μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου να διαμορφώσουμε το προεκλογικό πρόγραμμα. Στο οποίο βεβαίως και το ΑΚΕΛ θα έχει συνεισφορά αλλά το πρόγραμμα θα είναι του υποψήφιου Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

– Το κεφάλαιο Ευρώπη τι ρόλο θα παίξει στο πρόγραμμα; Ξέρουμε ότι πολλά μπορεί να θέλουμε και να επιδιώκουμε αλλά η συμμετοχή στην ΕΕ θέτει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινούμαστε. 

– Σε όλη μου τη ζωή ήμουν από τους ευρωπαϊστές του τόπου που πάντα υποστήριζα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εργάσθηκα με πάθος γι’αυτήν. Πιστεύω στην Ευρώπη, πιστεύω στην ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία. Θεωρώ ότι πραγματικά η ΕΕ- η οποία βεβαίως δεν είναι τέλεια- είναι ο χώρος και το πεδίο μέσα στο οποίο θα εξελίσσεται όλη μας η προσπάθεια για έναν καλύτερο κόσμο, σε πλήρη συνάφεια και συμμόρφωση με τον τρόπο λειτουργίας της Ένωσης. 

Δεν έχω ιδεολογικές αναστολές

– Γιατί με το ΑΚΕΛ; 

– Το ΑΚΕΛ είναι η μεγαλύτερη προοδευτική δύναμη του τόπου. Με τιμά η απόφασή του να με στηρίξει. Η συνεργασία μας προσφέρει τη μόνη ίσως ελπίδα και προοπτική να πάει ο τόπος καλύτερα μέσα από μια πραγματική προοδευτική αλλαγή. Είχαμε συνεργαστεί  και όταν διετέλεσα υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα για την Πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Με εμπιστεύθηκαν για να εκπληρώσουμε μαζί με όλο τον δημόσιο τομέα και την κινητοποίηση της κοινωνίας μας μια υψηλή αποστολή για τον τόπο, μου πρόσφεραν κάθε βοήθεια. Εκείνη την περίοδο η Κύπρος έδωσε τον καλύτερό της εαυτό. Δεν έχω ιδεολογικές αναστολές απέναντι στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μας. Δεν είμαι μέλος του ΑΚΕΛ και κανενός κόμματος. Θεωρώ τον εαυτό μου ως έναν άνθρωπο που ενδιαφέρεται για μια πραγματική προοδευτική αλλαγή. 

– Είχατε πει κάποια στιγμή ότι θα μπορούσατε να είστε υποψήφιος και με άλλο κόμμα. 

– Αν έρθουν κι άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να με υποστηρίξουν, βεβαίως θα είναι καλοδεχούμενες. Και είχα επίσης πει ότι η υποβολή της υποψηφιότητας μου ήταν υπο την αίρεση υποστήριξης μιας τουλάχιστον σημαντικής πολιτικής δύναμης, που φυσιολογικά δεν θα μπορούσε να είναι παρά του σημερινού αντιπολιτευτικού χώρου. 

– Θα μπορούσε να ήταν κάποια άλλη δύναμη εκτός από το ΑΚΕΛ;

– Είμαι ανεξάρτητος υποψήφιος. Με τιμά η στήριξη του ΑΚΕΛ και θέτει στους ώμους μου μεγάλη ευθύνη. Θα  μπορούσαν, και δεν αποκλείονται και άλλες προοδευτικές δυνάμεις. 

– Θα μπορούσε αυτή η άλλη δύναμη να ήταν για παράδειγμα ο Δημοκρατικός Συναγερμός;

– Θα ήταν σοβαρό να σκεφτόμαστε κάτι τέτοιο;

– Με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που δεν έχουν πάρει τις αποφάσεις τους θα συνεχίσετε τον διάλογο; 

– Ναι, θα συνεχίσω τον διάλογο. Προσπαθώ επίσης να έχω και διάλογο απευθείας με πολίτες και κοινωνικά σύνολα, με απόλυτο πάντα σεβασμό στις διαδικασίες κάθε πολιτικού κόμματος. Για συζήτηση θεμάτων και προγράμματος και όχι για  ανατολίτικο παζάρι. 

– Υπάρχει ενδεχόμενο το ΑΚΕΛ να είναι το μόνο κόμμα που θα στηρίξει την υποψηφιότητά σας. Αυτός σας προβληματίζει, σας ανησυχεί; 

– Δεν το ξέρω αυτή τη στιγμή. Αλλά το ΑΚΕΛ είναι μια μεγάλη πολιτική δύναμη και η στήριξή του κάνει την υποψηφιότητά μου αξιόπιστη και γι’ αυτό έχει εξαγγελθεί. Βεβαίως θα συνεχίσω να προσπαθώ για διεύρυνση της στήριξης.

– Θεωρείτε την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη διεφθαρμένη;

– Δεν είναι έκφραση την οποία χρησιμοποιώ. Εκείνο για το οποίο μπορώ να πως είναι πως ναί, υπάρχει μεγάλη έξαρση της διαφθοράς τα τελευταία χρόνια. 

– Η έξαρση αυτή οφείλεται στο ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι διεφθαρμένοι σ’ αυτό τον τόπο ή απλώς τα τελευταία χρόνια βγαίνουν στην επιφάνεια και περισσότερος κόσμος καταγγέλλει;

– Είναι όλα μαζί. Δεν είναι απλώς το ίδιο με πριν και απλώς καταγγέλλεται. Υπάρχει έξαρση αθέμιτων πρακτικών. Σε πολλές περιπτώσεις –και δεν είναι μόνο τα χρυσά διαβατήρια- η διοίκηση που πρέπει να είναι χρηστή και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, τελικά καταλήγει να εξυπηρετεί κάποια ιδιαίτερα συμφέροντα, η διαπλοκή είναι σαράκι που κατατρώει τους θεσμούς και τον κοινωνικό ιστό.

Συνέντευξη στους Ανδρέα Πιμπίσιη και Φρίξο Δαλίτη