Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις επίσημες επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στην Κύπρο προκειμένου να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα. Ενέργειες που κινούνται στη λογική της ύπαρξης «δύο κρατών στο νησί». 

Η Άγκυρα προσπαθεί να ρίξει το ιδιαίτερο βάρος που έχει με ξένες κυβερνήσεις και ηγέτες προκειμένου να μπορέσει να υλοποιήσει αυτό τον στόχο. Κάτι που επιχείρησε και με τον ηγέτη των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο. 

Όπως ο ίδιος ο Ερσίν Τατάρ παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στο κανάλι Γκεντς (πηγή ΓΤΠ), κατά το πρόσφατο ταξίδι του Παλαιστίνιου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε ζητήσει από τον Αμπάς να μεταβεί και στα κατεχόμενα. Κάτι που τελικά δεν έγινε. Στην προκειμένη περίπτωση ο Τσαβούσογλου επιχείρησε να εκμεταλλευθεί την ειδική σχέση που έχει η Τουρκία με την παλαιστινιακή ηγεσία, προκειμένου να βοηθήσει το κατοχικό καθεστώς. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μη λειτουργική η ομοσπονδιακή λύση» σύμφωνα με τον Τατάρ

Στη συνέντευξή του στη Γκεντς, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε πως «η νέα πολιτική μας βρίσκεται πλέον στην ημερήσια διάταξη. Δεν μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε από την πολιτική, την οποία υποστηρίζει η Τουρκία. Στις συναντήσεις μας με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαιώθηκε αυτή η πολιτική», ανάφερε ο κ. Τατάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «Μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση δεν θα αποφέρει αποτελέσματα ούτως ή άλλως, ούτε είναι πλέον λειτουργική για εμάς. Το μοντέλο της συμφωνίας που βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα και τη συνεργασία των δύο ‘κρατών’ είναι το πιο συνεπές και ορθό». 

Επίσης ανέφερε πως χωρίς να διασφαλιστεί η ισότητα των Τουρκοκυπρίων δεν πιστεύει πως μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στο Κυπριακό. «Αυτή η ισότητα είναι δικαίωμα (των Τ/κ). Δεν υπάρχει υποχώρηση από αυτή την πολιτική. Όταν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το Κυπριακό. Ας δεχτούν την κυριαρχική ισότητα μας. Αν δεν έχεις κυρίαρχη ισότητα, αυτοί οι Ε/κ, με την πάροδο του χρόνου θα σε καταπιούν σαν χάπι. Δεν αποδέχονται (οι Ε/κ) την ισότητα μας επειδή οι προθέσεις τους είναι κακές», υποστήριξε.

Το θέμα των ΜΟΕ συνεχίζει να προκαλεί προστριβές στα κατεχόμενα ανάμεσα στην τουρκοκυπριακή ηγεσία και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα. Ο «βουλευτής» του ΡΤΚ, Φικρί Τορός, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόβαλε την άποψη ότι το Βαρώσι θα πρέπει να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες του «πριν είναι πολύ αργά», με βάση τα τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.