Μια εβδομάδα γεμάτη για όλα τα στρατόπεδα της προεκλογικής αρχίζει ουσιαστικά από αύριο, με τους υποψήφιους να ανεβάζουν ρυθμούς μπαίνοντας πλέον στα βαθιά.

Η προηγούμενη βδομάδα λόγω του θανάτου της υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου, έβαλε μία άνω τελεία στους σχεδιασμούς και το πρόγραμμα όλων των υποψηφίων, οι οποίοι επανέρχονται και πάλι σε δυναμικούς ρυθμούς, με τις εξελίξεις των επόμενων ημερών να κρίνονται καθοριστικές για τη συνέχεια της προεκλογικής.

Από τη μια, έχουμε την κορύφωση σε αυτό το στάδιο της προεκλογικής της Πινδάρου με ένα πανηγυρικό και βαρύνουσας σημειολογικής σημασίας ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο στο τέλος της εβδομάδας. Από την άλλη, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εξαγγέλλει και επίσημα την υποψηφιότητα του αύριο και μπαίνει πλέον τυπικά και επίσημα στη μάχη της προεκλογικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θερινή επίθεση κομμάτων-Κινητοποίηση σε όλα τα μέτωπα

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης από την πλευρά του, συνεχίζει τις επαφές του με κόμματα και κοινωνικούς φορές στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου διαλόγου του με τους πολίτες, ενώ αξιολογείται με ικανοποίηση νέα δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του επιτελείου του υποψήφιου. Όλα αυτά εν αναμονή και των τελικών αποφάσεων των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές με τις οποίες θα ολοκληρωθεί πλήρως το σκηνικό.

>> Αβέρωφ με Μητσοτάκη και Αναστασιάδη

Την ερχόμενη Παρασκευή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φτάνει στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Αβέρωφ Νεοφύτου, για να παραστεί στο ιδεολογικοπολιτικό συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί σε δύο μέρες στο στάδιο «Ελευθερία- Τάσσος Παπαδόπουλος». Το παρόν του στο συνέδριο θα δώσει και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, με τους ηγέτες να απευθύνουν χαιρετισμό και όπως αναμένεται θα εκφράσουν και την πλήρη στήριξη τους προς την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο συνέδριο αναμένεται να βρίσκεται και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καθώς και άλλες σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες.

Πέραν των συμβολισμών, στόχος του συνεδρίου είναι, όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, να αναδείξει το γεγονός ότι η παράταξη είναι έτοιμη και απόλυτα προετοιμασμένη για την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης της.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου, θα είναι αφιερωμένη στον διάλογο, με όλα τα μέλη που θα το ζητήσουν, να πάρουν το λόγο και να εκφράσουν τις θέσεις και ανησυχίες τους, καθώς επίσης και τις προστάσεις τους. Μέσα από την ολοκλήρωση του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί και θα ψηφιστεί η πολιτική διακήρυξη του κόμματος ως αποτέλεσμα του προσυνεδριακού διαλόγου καθώς επίσης και οι 100 προτάσεις διακυβέρνησης της επόμενης μέρας του ΔΗΣΥ. Προτάσεις που θα καλύπτουν όλα τα κεφάλαια διακυβέρνησης, θέλοντας να δώσουν την εικόνα της παράταξης που είναι πολύ πιο μπροστά από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, καθώς επίσης και από άλλες υποψηφιότητες.

>> Μαυρογιάννης: Δισέλιδη εξαγγελία

Μετά την αναβολή της περασμένης βδομάδα λόγω του θανάτου της Ζέτας Αιμιλιανίδου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εξαγγέλλει αύριο την υποψηφιότητα του και επίσημα για τις προεδρικές εκλογές. Η εξαγγελία, όπως πληροφορούμαστε, θα γίνει μέσω μία δισέλιδης δήλωσης που θα σταλεί το πρωί σε όλα τα ΜΜΕ.

Στη δήλωση του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναφέρεται στην απόφαση του να μπει στη μάχη των προεδρικών εκλογών ως ανεξάρτητος υποψήφιος, εξηγώντας ότι έχει ικανοποιηθεί η κύρια προϋπόθεση που έθετε ο ίδιος όλο το προηγούμενο διάστημα όταν καλείτο να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο τον ενδιέφεραν οι προεδρικές εκλογές. Αυτό δηλαδή της αξιόπιστης προοπτικής. 

Όπως αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του υποψήφιου, το περιεχόμενο της δήλωσης θα είναι μια παρουσίαση της λογικής που διέπει την κάθοδο του στις εκλογές και τους βασικούς προσανατολισμούς της προσπάθειας αυτής. 

Στη δήλωση επίσης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα τονίζεται πώς πρόκειται για μία «απολύτως ανεξάρτητη υποψηφιότητα» με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να έχει την απόλυτη πρωτοβουλία κινήσεων και τον πρώτο λόγο στην προσπάθεια συνδιαμόρφωσης μίας πολιτικής πρότασης για αλλαγή η οποία θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών και οργανωμένα σύνολα. Παράλληλα με την εξαγγελία ξεκινά και μια σειρά ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών παρεμβάσεων του Ανδρέα Μαυρογιάννη για παρουσίαση των θέσεων του.

>> Χριστοδουλίδης: Καθαρό προβάδισμα

Στο επιτελείο του Νίκου Χριστουδουλίδη έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό τους και η οποία, όπως αναφέρουν πηγές από το επιτελείο, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά το σταθερό και μεγάλο προβάδισμα που έχει ο τέως υπουργός Εξωτερικών έναντι των δύο άλλων βασικών ανθυποψηφίων του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δημοσκόπηση έδειξε τον Νίκο Χριστοδουλίδη να λαμβάνει ποσοστό 40,4% έναντι 18,4% του Αβέρωφ Νεοφύτου και 15,1% του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αποτέλεσμα το οποίο εκτιμούν ότι στο πέρασμα του χρόνου εδραιώνει μία εικόνα δυναμικής για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε εξέλιξη επίσης βρίσκεται και ο δεύτερος γύρος διαλόγου του υποψηφίου με κόμματα και κοινωνικούς φορείς. Αύριο ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Μάριο Καρογιάν στα γραφεία της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα την προηγούμενη βδομάδα συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. Συνάντηση επίσης θα πραγματοποιηθεί και με το ΚΕΒΕ.

Την ίδια ώρα, στο επιτελείο του Νίκου Χριστοδουλίδη ξεκινά και οργανωτική δουλειά, με τον υποψήφιο να έχει επαφές και συναντήσεις σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Υπάρχουν επίσης «πυρήνες» σε όλες τις πόλεις οι οποίοι αρχίζουν δουλειά σιγά-σιγά. 

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να ανοίξουν γραφεία σε όλες τις επαρχίες, τα οποία θα στελεχωθούν με αριθμό εθελοντών.