Τα όσα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκστόμισε εναντίον της Ελλάδας, εν μέσω στρατιωτικών ασκήσεων, ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν ένταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ούτε η Αθήνα αλλά ούτε και η Λευκωσία εμφανίζονται διατεθειμένες να παίξουν τον παιχνίδι του Τούρκου ηγεμόνα, ο οποίος πριν ακόμα καθαρίσει το στρατιωτικό του καπέλο από τη σκόνη της άσκησης «Εφές 2022» έσπευσε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2023. 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δενδιας, διαμήνυσε πως η χώρα του δεν πρόκειται να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Σημειώνοντας πως  το μεγάλο δίδαγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά.

Κληθείς να σχολιάσει την όξυνση της τουρκικής ρητορικής, κατά το τελευταίο διάστημα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συμβάλει με «υβριστικές δηλώσεις, με παράτυπες, παράνομες, παράλογες διεκδικήσεις, με ισχυρισμούς πέραν των ορίων του Διεθνούς Δικαίου σε μια διαρκή κλιμάκωση με τη γείτονα Τουρκία».

«Εμείς πάντοτε προσβλέπουμε στην επίλυση όλων των διαφορών μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με σαφή προτεραιότητα την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών», σημείωσε ο ίδιος. Όπως είπε, «αυτό που έχει σημασία για την Ευρώπη, για τον κόσμο, είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι αναθεωρητισμοί δεν οδηγούν πουθενά».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, αυτός ο αδιέξοδος χαρακτήρας των αναθεωρητισμών είναι το μεγάλο δίδαγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που αναδεικνύει την ανάγκη της συνεννόησης των κρατών επί της πραγματικής βάσης των προβλημάτων, καθώς και της δημιουργίας ευμάρειας και συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς.

«Επαναλαμβάνω, η Ελλάδα δεν πρόκειται με διαρκείς δηλώσεις να τροφοδοτήσει την κλιμάκωση αυτή της έντασης. Κινούμαστε σε μία άλλη αντίληψη και σε μία άλλη λογική», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Ευρύτερα ως προς την ατζέντα της Συνόδου, τόνισε ότι αυτή περιλαμβάνει την ευρωπαϊκή προοπτική, τις ευρωπαϊκές αξίες, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη.

Στη Λευκωσία, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Δημητρίου, με τις δηλώσεις του έδειξε ότι υπάρχει σύμπλευση με την Αθήνα. Μιλώντας στον Άλφα ο Δ. Δημητρίου έκανε λόγο για ακόμα μια έξαρση της ρητορικής παραφροσύνης από πλευράς Τουρκίας, προσθέτοντας πως η υβριδική συμπεριφορά βρίσκεται πια στο απόγειο. 

«Δεν θα ακολουθήσουμε όμως την Τουρκία σε αυτό τον δρόμο που διάλεξε, αλλά θα παραμείνουμε στον δρόμο του ορθολογισμού και του διεθνούς δικαίου και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εδράζονται και οι δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των κρατών», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την επιστολή του στον Ερσίν Τατάρ καταγράφει τρόπους για επανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης και τη δημιουργία καλύτερου κλίματος. Δυστυχώς είπε η ρητορική του Ερντογάν στρέφεται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Απάντησε πως είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποια ανησυχία στο ευρύ κοινό, ωστόσο, είπε, χρειάζεται ψυχραιμία αφού η ρητορική αυτή δύναται να είναι σκόπιμη με σκοπό την ανάδειξη ζητημάτων που ακούγονται εύηχα στ’ αυτιά του τουρκικού λαού. Ερωτηθείς κατά πόσο μπορούν αυτά που λέει ο Ερντογάν να μετατραπούν σε πράξεις, παρέπεμψε στο παράδειγμα της Αμμοχώστου ο εποικισμός της οποίας προαναγγέλθηκε και εν τέλει είναι σε εξέλιξη. «Αναλύουμε, παρακολουθούμε και αναδεικνύουμε εκεί που πρέπει για να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση σε αυτή τη ρητορική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημιούργησε το κατάλληλο κλίμα για εξαγγελία 

Μέσα από ένα καλοστημένο σόου και με φόντο τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την απόφασή του να διεκδικήσει την Προεδρία της Τουρκίας στις εκλογές του 2023. Το κλίμα έντασης με την Ελλάδα και οι απειλές που εκστόμισε κατά της Αθήνας αλλά και της Κύπρου κρίθηκε ως το καταλληλότερο για να ανακοινώσει την απόφασή του. 

Είχαν προηγηθεί η στρατιωτική άσκηση «Εφές 2022» με βασικό αντικείμενο την πραγματοποίηση «στρατιωτικής εισβολής» εντός εφτά λεπτών. Κάτι που δείχνει ότι ο στόχος του Ερντογάν και της Τουρκίας παραμένει η εισβολή σε ελληνικά νησιά. Ακολούθησε η προειδοποίηση προς την Ελλάδα και η ανάλογη ανάρτηση στην ελληνική γλώσσα. 

Σε ανάρτησή του στα ελληνικά, ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε την Ελλάδα γράφοντας ότι: «Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και το δίκαιο κανενός, δεν επιτρέπει όμως ούτε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου της από κανέναν». 

Αναφορικά με την ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, η ανάρτηση του Τούρκου Προέδρου αναφέρει (πηγή ΓΤΠ) ότι αφήνει στην κρίση της διεθνούς κοινότητας τη σημασία της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40.000 χλμ2  για το Καστελόριζο, που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Τουρκία, ενώ απέχει πάνω από 600 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα.