«Οκύβος ερρίφθην. Από αύριο με σηκωμένα τα μανίκια, όλοι στη δουλειά όπως ξέρουμε να κάνουμε». Με αυτή την φράση, ο γγ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου έκλεισε την παγκύπρια συνδιάσκεψη για τις προεδρικές εκλογές και έδωσε το σύνθημα: «Όλοι μαζί για την αλλαγή». Από χθες και επίσημα το ΑΚΕΛ μπαίνει στο ρινγκ της προεκλογικής, στηρίζοντας την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Ο τελευταίος, εξασφάλισε σχεδόν το απόλυτο, λαμβάνοντας 891 ψήφους από τους 999 σύνεδρους που ήταν παρόντες και συμμετείχαν στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη χθες. Εννιά επέλεξαν να ρίξουν λευκό και 90 ψήφισαν κατά της στήριξης της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη. Υπό αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας ποσοστό 90% των ψήφων, η παγκύπρια συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ άναψε πανηγυρικά το πράσινο φως στην υποψηφιότητα του τέως διαπραγματευτή. Απομένει τις επόμενες ώρες, η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη ως ανεξάρτητου υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Με φουλ επίθεση κατά της Κυβέρνησης τόσο στην εισαγωγική του, όσο και στην καταληκτική του ομιλία, ο Στέφανος Στεφάνου κάλεσε τον κόσμο της Αριστεράς να ενώσει δυνάμεις γύρω από την υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη για να επιτύχουν την προοδευτική αλλαγή και έριξε το σύνθημα για την έναρξη της μάχης της προεκλογικής για τις προεδρικές εκλογές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απάντηση ΑΚΕΛ: Απέναντι από τον Μακάριο ήταν η ΕΟΚΑ Β’

Ο Στέφανος Στεφάνου, τόνισε πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι μία υποψηφιότητα που μπορεί να εκφράσει την προοδευτική αλλαγή, στέλλοντας εμφαντικά το μήνυμα πρωτίστως προς τους ακελικούς ψηφοφόρους και δευτερευόντως ευρύτερα προς την κοινωνία, πως ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι μια νικηφόρα επιλογή. Αξίζει πάντως ιδιαίτερης αναφοράς και η ανάδειξη του Στέφανου Στεφανου του διλήμματος των εκλογών, καλώντας τον κόσμο να αποφασίσει εάν θέλει μία Κύπρο που θα συνεχίσει να βολεύει τους σημερινούς κυβερνώντες, ή μια πατρίδα γι’ αυτούς που δεν βολεύονται με τα κουτσουρεμένα όνειρα. Τόνισε ιδιαίτερα μάλιστα πώς οι Προεδρικές δεν είναι εκλογές προσώπων αλλά επιλογές πολιτικών. Μία αναφορά η οποία θέλει να αναδείξει πως Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης είναι εκφραστές της ίδια πολιτικής και συνεχιστές της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Παράλληλα όμως, διαμήνυσε πως η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι και νικηφόρα, θέλοντας τρόπον τινά, να «κόψει» ροή προς άλλες επιλογές υποψηφίων που δεν έχουν κομματική δυναμική και  διαρροές προς αυτούς θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την επιλογή του κόμματος.

Ο Στέφανος Στεφάνου, στην εισαγωγική ομιλία του, καθόρισε τους πυλώνες της προοδευτικής αλλαγής για το ΑΚΕΛ, δηλώνοντας πώς η προοδευτική αλλαγή δεν είναι ένα κενό σύνθημα, άνευ περιεχομένου, αλλά εμπεριέχει το όραμα και τις προκλήσεις της νέας εποχής που είναι δύσκολη, αντιφατική, απαιτητική. Οι πυλώνες αυτοί είναι, όπως ανέφερε ο Στέφανος Στεφάνου, οι εξής:

Κυπριακό:  «Η προοδευτική αλλαγή έχει στον πυρήνα της την προώθηση της λύσης του Κυπριακού. Μια λύση η οποία να τερματίζει την τουρκική κατοχή, να απαλλάσσει από τα διχοτομικά συρματοπλέγματα και να επανενώνει τον τόπο και τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.»

Οικονομία: «Η προοδευτική αλλαγή περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο θα διασφαλίζει σταθερότητα και βιωσιμότητα στην οικονομία του τόπου και θα παράγει ποιοτικές θέσεις εργασίας.»

Κοινωνικό κράτος: «Η προοδευτική αλλαγή περιλαμβάνει την ενίσχυση και την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους ώστε αυτό να μπορεί να καλύπτει με επάρκεια και ποιότητα τις βασικές ανάγκες της κοινωνίας.»

Εργασία με δικαιώματα: «Η προοδευτική αλλαγή προωθεί ρυθμίσεις που βάζουν φραγμό στα φαινόμενα της φτηνής και χωρίς δικαιώματα εργασίας και στις αρρύθμιστες μορφές εργασίας. Θεσμικά διασφαλίζει την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων. Κατοχυρώνει αξιοπρεπείς μισθούς και βασικά δικαιώματα.» 

Δημόσια Υγεία: «Η προοδευτική αλλαγή προωθεί και στηρίζει τη δημόσια Υγεία η οποία πρέπει να παρέχεται καθολικά, ισότιμα και ποιοτικά από το ΓεΣΥ. Το ΓεΣΥ αποτελεί μεγάλη κοινωνική κατάκτηση.» 

Ποιοτική Παιδεία: «Σημαντικότατο πυλώνα της προοδευτικής αλλαγής αποτελεί η ύπαρξη σύγχρονης, δημοκρατικής και ανθρώπινης Παιδείας η οποία να κάνει τα παιδιά μας ευτυχισμένα, να χαίρονται τη ζωή και να έχουν θέληση να δημιουργήσουν. Μια παιδεία η οποία δεν θα φορτώνει τα παιδιά μας με άγχος και πίεση, θύματα ενός εξετασιοκεντρικού συστήματος και της παραπαιδείας.»

Κράτος δικαίου: «Η προοδευτική αλλαγή περιλαμβάνει την αναστήλωση του κράτους δικαίου για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών, την ίση μεταχείριση των πολιτών χωρίς διακρίσεις, την απρόσκοπτη πρόσβαση στη δικαιοσύνη, το σεβασμό στους ανεξάρτητους θεσμούς και την ανεξαρτησία τους από πολιτικές παρεμβάσεις.»

Περιβάλλον: «Η προοδευτική αλλαγή περιλαμβάνει την προστασία και την ανάπτυξη του περιβάλλοντος. Για να γίνει αυτό είναι ανάγκη να τερματιστούν οι πολιτικές που θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό των μεγάλων συμφερόντων, των άναρχων και άνευ σχεδιασμού αναπτύξεων», κατέληξε ο Στέφανος Στεφάνου.

Σε πρώτο πλάνο ιστορικά στελέχη και Νέες Δυνάμεις

Στην πρώτη γραμμή των καθισμάτων μπροστά από τη Γραμματεία του κόμματος και σε πρώτο πλάνο για τηλεοπτικές και φωτογραφικές κάμερες, κάθισαν βουλευτές του κόμματος νυν και πρώην, μέλη των νέων Δυνάμεων  και ιστορικά μέλη του κόμματος. Παρουσίες που είχαν ιδιαίτερα επικοινωνιακή σημασία, με την ηγεσία του κόμματος να θέλει και μέσω αυτών να στείλει μηνύματα συλλογικότητας και ενότητας για τις κομματικές αποφάσεις. Άντρος Κυπριανού, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Σταύρος Μαλάς, Χάρης Χαραλάμπους, Κίκης Καζαμίας, Σκεύη Κουκουμά, ήταν μόνο μερικές από τις παρουσίες με ιδιαίτερο συμβολισμό που εντοπίσαμε.

Έπλεξε το εγκώμιο του υποψηφίου

Ο Στέφανος Στεφάνου στην εισαγωγική του τοποθέτηση ανέδειξε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Ανδρέα Μαυρογιάννη, στα οποία η ηγεσία του κόμματος, συζητώντας και με τη βάση του κόμματος, κατέληξε στη συγκεκριμένη επιλογή. Κατά τον Στέφανο Στεφάνου, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι:

– Ένα καταξιωμένος διπλωμάτης που υπηρετεί για χρόνια την Κύπρο από διάφορα πόστα

– Πληροί τις προδιαγραφές που το ΑΚΕΛ έχει θέσει για τον υποψήφιο

– Μπορεί να ηγηθεί και να εκφράσει την προσπάθεια για να επιτευχθεί η προοδευτική αλλαγή.

– Αποτελεί νικηφόρα επιλογή.

– Στο πρόσωπό του η χώρα μας μπορεί ξανά να πορευτεί με σιγουριά προς το μέλλον.

Στην καταληκτική του ομιλία επίσης ο Στέφανος Στεφάνους συμπλήρωσε για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη πως είναι έντιμος, έμπειρος και αποφασισμένος να ανεβάσει την Κύπρο ψηλά.

«Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε ενωμένοι»

Ο Στέφανος Στεφάνου επέλεξε και στην καταληκτική του ομιλία να αναδείξει το δίλημμα, κατά το ΑΚΕΛ, των εκλογών, τονίζοντας ότι η επιλογή στήριξης του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι μια πράξη πολιτικής ευθύνης. Από τη μια, όπως είπε, είναι ο δρόμος των δύο κυβερνητικών υποψηφίων και της μίας πολιτικής. «Είναι ο δρόμος των συνεχιστών της διακυβέρνησης Αναστασιάδη με ό,τι αυτό εξυπακούεται: θεσμική διαφθορά, διαπλοκή, κοινωνία πολλαπλών ταχυτήτων», σημείωσε, για να προσθέσει πως από την άλλη, είναι ο δρόμος που οδηγεί σε μια άλλη φιλοσοφία για τη διακυβέρνηση του τόπου. «Είναι ο δρόμος ενός δίκαιου κράτους με κοινωνικό πρόσημο, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο των πολιτικών του τον απλό πολίτη. Αυτός είναι ο δρόμος του Ανδρέα Μαυρογιάννη και εκεί ως ΑΚΕΛ συναντιόμαστε μαζί του», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας τους βασικούς πυλώνες της προοδευτικής αλλαγής. 

Ο Στέφανος Στεφάνου έστειλε πρόσκληση συνεργασίας και στήριξης της υποψηφιότητας Ανδρέα Μαυρογιάννη κάνοντας λόγο για πολιτικές υπερβάσεις και όχι κομματικές περιχαρακώσεις. Τόνισε ιδιαίτερα, πώς στόχος του ΑΚΕΛ είναι να φτάσει το μήνυμα της προοδευτικής αλλαγής σε κάθε γωνιά, με σκληρή δουλειά που θα πρέπει να γίνει αυτούς τους οκτώ μήνες μέχρι τις προεδρικές εκλογές. «Απευθυνόμαστε στην κοινωνία ανεξάρτητα από τα ιδεολογικά πιστεύω και τις κομματικές καταβολές του καθενός. Σε αυτή την προσπάθεια, εξάλλου, πεποίθησή μας είναι ότι δεν περισσεύει κανείς. Μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας. Μας εμπνέει το καλύτερο αύριο που χρωστάμε στα παιδιά μας», τόνισε, για να καταλήξει πως το ΑΚΕΛ κοιτάει μόνο μπροστά. «Αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε ενωμένοι και με ενθουσιασμό και θα την κερδίσουμε. Για την Κύπρο μας. Για τον λαό μας. Μαζί για την αλλαγή»