Απάντηση στην κριτική του ΑΚΕΛ και στις αναφορές του Γενικού Γραμματέα του κόμματος στην Παγκύπρια συνδιάσκεψη, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «πολλά και σοβαρά αδιέξοδα, πολλά από τα οποία προκλήθηκαν από τη δεκαετή διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ», δίνει με ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός. 

Σε ανακοίνωσή αναφέρεται ότι «δεν ήταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η κυβέρνηση που φτωχοποίησαν την Κύπρο. Ήταν το ΑΚΕΛ. Δεν ήταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και η κυβέρνηση που γέμισαν την Κύπρο με κοινωνικά παντοπωλεία. Ήταν το ΑΚΕΛ», ενώ τίθεται το ερώτημα «λένε για επιστροφή στην προοδευτική αλλαγή αλλά τι εννοούν; Επιστροφή στην ανεργία και στις κλειστές επιχειρήσεις όπως τα ζήσαμε επί των ημερών τους;».

Παράλληλα κάνοντας αναφορά στην επιλογή Ανδρέα Μαυρογιάννη συνεχίζει ο ΔΗΣΥ: «Aλλά και στο εθνικό μας θέμα, εάν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θεωρεί ότι η κυβέρνηση έφερε το τέλμα, γιατί επέλεξαν ως υποψήφιό τον διαπραγματευτή και δεξί χέρι του Προέδρου της Δημοκρατίας; Κάποιον που δεν διαφώνησε ποτέ με τους χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη;».

«Τα όσα ο κ. Στεφάνου δηλώνει επιβεβαιώνουν ότι το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών είναι να παραμείνει η χώρα σε σταθερή πορεία. Όχι με λαϊκισμό αλλά με σοβαρότητα και αξιόπιστες πολιτικές που θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά. Για την Κύπρο του αύριο», σημειώνεται καταληκτικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, o oποίος ανέφερε ότι «εμείς ξέρουμε τι κουπί τραβήξαμε με μια αναξιόπιστη χώρα που μας παρέδωσαν στα βράχια της χρεωκοπίας το 2013». 

Συγκεκριμένα, σε σημερινές του δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε τα εξής για τις προεδρικές εκλογές.

«Το έχω πει τις τελευταίες μέρες και θέλω να το επαναλάβω. Οι επιλογές στις επόμενες προεδρικές εκλογές είναι δύο. Είτε η σταθερότητα της χώρας με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, είτε η ανατροπή από τη σημερινή αντιπολίτευση. Έχει δίκιο ο κ. Στεφάνου όταν αναφέρει πόσο σημαντική είναι η αξιοπιστία της χώρας. Εμείς ξέρουμε τι κουπί τραβήξαμε με μια αναξιόπιστη χώρα που μας παρέδωσαν στα βράχια της χρεωκοπίας το 2013. Και με τις θυσίες του λαού μας, την υπεύθυνη στάση της κυβέρνησης, με στυλοβάτη τον Δημοκρατικό Συναγερμό, επαναφέραμε την αξιοπιστία αλλά και ξανά χτίσαμε σε γερούς θεμελιούς την οικονομία. Οι παγκόσμιες προκλήσεις είναι ενώπιον μας. Ο κόσμος μπαίνει στη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει εδώ και πέντε δεκαετίες. Και επαφίεται στους Κύπριους πολίτες, να επιλέξουν αν θέλουν τη διαχείριση της χώρας να την έχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός ή το ΑΚΕΛ με τις δυνάμεις του κέντρου. Αυτές είναι οι επιλογές. Είτε Δημοκρατικός Συναγερμός για συνέχιση της σταθερότητας, είτε το ΑΚΕΛ μαζί με το κέντρο να κυβερνήσουν τη χώρα. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες είχαμε δέκα χρόνια Γλαύκο Κληρίδη με στυλοβάτη τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Έδιωξαν τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Δημοκρατικό Συναγερμό που έβαλε την Κύπρο στην Ευρώπη. Ήρθαν οι κυβερνήσεις του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, ξαναβγήκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός με τον Νίκο Αναστασιάδη. Ξαναχτίσαμε τη χώρα σε γερά θεμέλια, από την οικονομική χρεωκοπία και την αναξιοπιστία που μας παρέδωσαν. Το 2023 είτε συνεχίζουμε τη σταθερότητα της χώρας, αν δεν είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην εξουσία, ποιος θα είναι; Η αντιπολίτευση, δεν θα είναι οι εξωγήινοι». 

Σε ερώτηση για τα λεχθέντα του ΓΓ του ΑΚΕΛ ως προς την επιλογή Μαυρογιάννη, ο κ. Νεοφύτου σχολίασε ότι: «Ο κ. Στεφάνου κατηγορούσε την κυβέρνηση του Συναγερμού ότι ήταν οι νεκροθάφτες του κυπριακού. Προσέγγιση που εγώ δεν εγκρίνω αλλά την ίδια ώρα επιλέγει τον διαπραγματευτή της κυβέρνησης του Συναγερμού και του Νίκου Αναστασιάδη ως υποψήφιό του. Χωρίς περαιτέρω σχόλια».

Για τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού σχολίασε τα εξής:

«Ο Αρχιεπίσκοπος είναι συνάμα και πολίτης Κυπριακής Δημοκρατίας. Και ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει το κάθε δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του. Σημειώσαμε που αναφέρθηκε στις Μακαριακές μεθόδους, νοοτροπίες και πρακτικές. Μας παρέπεμψε σε εκείνη την περίοδο. Θέλω να σημειώσω κάτι. Ο λόγος που δημιουργήθηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι για να είναι απέναντι από τέτοιες νοοτροπίες και πρακτικές».