Επιστολή προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Όπως δήλωσε στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στην επιστολή περιλαμβάνεται δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και άλλες συμφιλιωτικές αναφορές.

Στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος γιά να φθάσουμε και σε συζήτηση τού Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της συμφωνίας Αναστασιάδη-Ερογλου του 2014,  δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

Παρόμοιες επιστολές απευθύνονται και προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όπως και τις εγγυήτριες δυνάμεις. Σε αυτές τις επιστολές, πρώτο θέμα είναι αυτό των τουρκικών παραβιάσεων στην Αμμόχωστο.

Στην επιστολή προς Τατάρ που εστάλη μέσω του επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Κόλιν Στιούαρτ, διευκρινίζεται ότι η δέσμη των ΜΟΕ δεν είναι πάρτε το ή απορρίψετέ το, αλλά μπορεί να τύχει συζήτησης, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης. Εξήγησε δε ότι πρόκειται για το ίδιο πακέτο που είχε τεθεί στον Αντόνιο Γκουτέρες πριν τις συνομιλίες στη Γενεύη και δεν συζητήθηκε. Όσον αφορά στις συμφιλιωτικές αναφορές, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα σε δεσμεύσεις αυτονομίας των συστατικών κρατιδίων έναντι του ομοσπονδιακού κράτους.

Σημειώνεται ότι η επιστολή πρός τον Ερσίν Τατάρ είχε αποσταλεί πριν τη νεα τουρκική πρόκληση στην Αμμόχωστο.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ανησυχία του, αλλά και την πλήρη συμπαράσταση της Κύπρου έναντι της Ελλάδας.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα κάποια στιγμή η Τουρκία, όπως έκανε στροφή 180 μοιρών με άλλες χώρες στην περιοχή το ίδιο να πράξει και στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τέλος και όσον αφορά στις σχέσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο, το Ισραήλ αλλά και τη Σαουδική Αραβία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι οι σχέσεις αυτές είναι τόσο βαθιά ριζωμένες που δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις όποιες προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει τις δικές της σχέσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

ΡΙΚ