Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ετοιμάζεται να μπει πλέον και επίσημα στην μάχη των προεδρικών εκλογών. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, ο τέως διαπραγματευτής για το Κυπριακό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση και τυπικά της διαδικασίας επικύρωσης της πρότασης για στήριξη της υποψηφιότητας του από την παγκύπρια συνδιάσκεψη του ΑΚΕΛ στις 5 Ιουνίου, θα προχωρήσει και επίσημα στην εξαγγελία της υποψηφιότητα τους για τις προεδρικές εκλογές.

Η εξαγγελία θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις 7 Ιουνίου με μία δήλωση, όπως πληροφορούμαστε, ήπιου πολιτικού λόγου και χωρίς σκηνοθετικές πινελιές και ηχηρά μηνύματα. Θα είναι μία απλή δήλωση στην οποία ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα αναφέρεται στην απόφαση του να μπει στην μάχη των προεδρικών εκλογών ως ανεξάρτητος υποψήφιος, εξηγώντας ότι έχει ικανοποιηθεί η κύρια προϋπόθεση που έθετε ο ίδιος όλο το προηγούμενο διάστημα όταν καλείτο να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσο τον ενδιέφεραν οι προεδρικές εκλογές. Αυτό δηλαδή της αξιόπιστης προοπτικής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βγήκαν στο σεργιάνι κόμματα και υποψήφιοι για τις Προεδρικές

Αυτή η προοπτική σήμερα υπάρχει με την στήριξη προς την υποψηφιότητα του,  του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης. Από τη στιγμή που αυτή η προϋπόθεση ικανοποιείται, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, όπως αναφέρουν κύκλοι του περιβάλλοντος του, είναι έτοιμος να δώσει τη μάχη, ως μέρος ο ίδιος, μιας συλλογικής προσπάθειας για ουσιαστική πολιτική αλλαγή. 

Οι ίδιες πηγές από το περιβάλλον του τέως διαπραγματευτή, διευκρινίζουν παράλληλα πώς θα πρόκειται για μία “απολύτως ανεξάρτητη υποψηφιότητα” με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να έχει την απόλυτη πρωτοβουλία κινήσεων και τον πρώτο λόγο στην προσπάθεια συνδιαμόρφωσης μίας πολιτικής πρότασης για αλλαγή η οποία θα είναι το τελικό αποτέλεσμα του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών και οργανωμένα σύνολα. 

«Είναι κοινός τόπος το να πω πως κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά μπορεί να είναι εν δυνάμει υποψήφιος, νοουμένου ότι συντρέχουν ορισμένες συνθήκες που καθιστούν την ενδεχόμενη επιδίωξή του ανταγωνιστική και αξιόπιστη, εκτός βεβαίως όταν πρόκειται για υποψηφιότητα που αποσκοπεί όχι σε εκλογή αλλά  στην προβολή κάποιων θέσεων και ευαισθητοποίηση του κοινού για συγκεκριμένα θέματα. Θα με ενδιέφερε αν  υπήρχε πραγματική προοπτική και αν μπορούσε να δημιουργηθεί τέτοια δυναμική που να την καθιστούσε αξιόπιστη και ρεύμα που να μπορούσε να οδηγήσει  σε εκλογή. Έτι σημαντικότερο κριτήριο όμως, είναι η  δυνατότητα πραγμάτωσης του οράματος που δεν μπορεί να είναι η απλή εναλλαγή στη διαχείριση της εξουσίας, αλλά καλύτερες μέρες για τον τόπο μας, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία, μια αριστοτελική τελεολογική προσέγγιση ενός καλύτερου, ηθικότερου, δικαιότερου  κόσμου, με περισσότερο σεβασμό και ευαισθησία για όλους», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στη συνέντευξή του στον «Φ» στις 28 περασμένου Νοεμβρίου.

Σε αυτή την φιλοσοφία θα κινείται και η εξαγγελία της υποψηφιότητας του αλλά και τα επόμενα βήματα του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος, όπως πληροφορούμαστε έχει ήδη αρχίσει τις επαφές και συναντήσεις με οργανωμένα σύνολα, κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες και απλούς πολίτες στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκινά με την κοινωνία των πολιτών. Από αύριο ξεκινά και επαφές με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΕΛΑΜ. Η αρχή θα γίνει με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, πρόεδρο της ΕΔΕΚ, ενώ τις επόμενες μέρες θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ Μάριο Καρογιάν και αντιπροσωπεία των Οικολόγων. Το πρόγραμμα των συναντήσεων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί.

Τις μέρες που θα ακολουθήσουν την εξαγγελία της υποψηφιότητας του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης θα ξεκινήσει σε τακτική βάση πλέον και τις δημόσιες παρεμβάσεις του ως προεδρικός υποψήφιος, γνωστοποιώντας σε πρώτη φάση, τη βασική φιλοσοφία της πρότασης του προς τους πολίτες. Κύκλοι του περιβάλλοντος του Ανδρέα Μαυρογιάννη σημείωναν στον «Φ» πώς θα πρόκειται περί μίας «ανθρώπινης και ειλικρινούς πρότασης». Στοιχεία τα οποία εκφράζουν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τα οποία  θέλει χρησιμοποιήσει για να προσεγγίσει την κοινωνία και τους πολίτες. Στόχος αυτής της προσέγγισης, η ανάδειξη αφενός των προβλημάτων της καθημερινότητας των ανθρώπων και αφετέρου η κατάθεση εισηγήσεων για άμεσες και πρακτικές λύσεις.

«Θα είναι μια πρόταση πολιτικής η οποία θα έχει προσανατολισμό τον άνθρωπο», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι θα πρέπει το κράτος να αλλάξει προς το καλύτερο, στοχεύοντας ουσιαστικά σε τέσσερις άξονες:

>> Πάταξη της Διαφθοράς

>> Κοινωνικό κράτος

>> Χρηστή Διοίκηση

>> Αποτελεσματικότητα

Στο πλαίσιο αυτό θα συσταθεί και ομάδα ειδικών για ετοιμασία προτάσεων για κάθε τομέα. Αυτό το οποίο υπογραμμίζεται από το περιβάλλον του Ανδρέα Μαυρογιάννη είναι πώς το τελικό πρόγραμμα θα είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής διαβούλευσης του υποψηφίους με τους πολίτες, την ομάδα  ειδικών, αλλά και των κομμάτων και άλλων αργανωμένων φορέων που θα στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Θα είναι έτοιμο για να κατατεθεί ως πρόταση προς την κοινωνία, μετά το καλοκαίρια

Όσον αφορά το Κυπριακό, θα υπάρξει μία ξεκάθαρη αναφορά στις βασικές αρχές, για το πλαίσιο της ΔΔΟ, τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Σε προτεραιότητα επίσης η θέση για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η βαθιά γνώση του Ανδρέα Μαυρογιάννη σε ο,τι αφορά το Κυπριακό θεωρείται ότι θα είναι πλεονέκτημα για τον ίδιο, ενώ όσον αφορά κάποιες διαφορές στις οποίες αναφέρονται κάποιοι μεταξύ Μαυρογιάννη και ΑΚΕΛ, δεν θεωρούνται ούτε από το ένα μέρος ούτε από το άλλο ως απαγορευτικές για την μεταξύ τους συνεργασία. Αυτό το οποίο προβάλλεται μάλιστα είναι ότι θα ήταν παράλογο να υπάρχει απόλυτη ταύτιση θέσεων με ένα υποψήφιο που δεν είναι κομματικό στέλεχος αλλά ανεξάρτητος. Πηγές από την Εζεκία Παπαϊωάννου σημείωναν μάλιστα πώς προϋπόθεση στην επιλογή υποψηφίου ήταν η σύγκλιση απόψεων και όχι η ταύτιση, υποδεικνύοντας πώς είναι ξεκάθαρη η σύγκλιση θέσεων με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Αυτό οποίο διαπιστώνεται βεβαία ως συμπέρασμα είναι ότι το Κυπριακό δεν θα είναι το πρώτο θέμα της προεκλογικής ατζέντας του ΑΚΕΛ, με την Εζεκία Παπαϊωάννου να δίνει προτεραιότητα στα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, επιχειρώντας να «μιλήσει» για τα καθημερινά προβλήματα όπως είναι το ζήτημα της ακρίβειας και της ανάγκης μέτρων κοινωνικής στήριξης. Γίνεται επίσης αντιληπτό ότι η νέα ηγεσία του ΑΚΕΛ διατηρεί έντονη και επικριτική στάση έναντι της Κυβέρνησης στο Κυπριακό, με διαφορετικό ωστόσο λεκτικό και προσέγγιση σε σχέση με προηγουμένως. Στοιχείο το οποίο επίσης δείχνει μια αλλαγή του τρόπου ανάδειξης κάποιων θεμάτων από μέρους της Εζεκίας Παπαϊωάννου. 

Στον δρόμο για τον τελικό…

Το πρώτο στοίχημα για την ηγεσία του ΑΚΕΛ ήταν η διαχείριση των αρχικών αντιδράσεων από τη βάση του κόμματος στο πρώτο άκουσμα του ονόματος του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Παρά τις  έντονες φωνές που ακούστηκαν και ακούγονται ακόμα, φαίνεται σε μεγάλο βαθμό ότι η ηγεσία κέρδισε το στοίχημα καταφέρνοντας να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις και να ξεπεραστεί το πρώτο μούδιασμα. Το σκεπτικό της ηγεσίας μεταφέρθηκε και φαίνεται να έγινε αποδεχτό από την πλειοψηφία της βάσης του κόμματος, με την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής να τυγχάνει αποδοχής στις κομματικές ομάδες βάσης με ποσοστό πέραν του 75%, όπως υποστηρίζουν κομματικές πηγές.

Το δεύτερο και μεγαλύτερο στοίχημα της Εζεκίας Παπαϊωάννου είναι να περάσει το μήνυμα ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι μια εναλλακτική, ανεξάρτητη υποψηφιότητα, η οποία είναι και η μόνη η οποία μπορεί να αποκτήσει δυναμική για να επιτύχει τον στόχο της αλλαγής για να φύγει η διακυβέρνηση ΔΗΣΥ. «Αβέρωφ και Χριστοδουλίδης είναι οι δύο όψεις τους ίδιου συναγερμικού νομίσματος», επαναλαμβάνουν διαρκώς κομματικά στελέχη το τελευταίο διάστημα, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα πώς ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είναι η άλλη επιλογή. Στελέχη της Εζεκίας Παπαϊωάννου εκφράζουν βεβαιότητα ότι η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη θα έχει απήχηση και σε πολιτικούς χώρους πέραν του ΑΚΕΛ ως μία σοβαρή και μετριοπαθής πρόταση,. Ως μια υποψηφιότητα με εμφανή ποιοτικά χαρακτηριστικά, σοβαρή, καθαρή και έντιμη. Ως εκ τούτου θεωρούν δεδομένο ότι θα κερδίσουν και το δεύτερο μεγάλο στοίχημα που είναι η πρόκριση του υποψηφίου θα στηρίξουν στο δεύτερο γύρο, μεταφέροντας παράλληλα την πίεση προς την Πινδάρου…

Ο ΔΗΣΥ περνά στην αντεπίθεση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν ευρύτερα οι κινήσεις των κομμάτων και των επιτελείων των υποψηφίων το τελευταίο διάστημα μετά την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Η εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη, τον έχρισε αυτόματα και ως ένα βασικό αντίπαλο πλέον για την Πινδάρου ενόψει προεδρικών εκλογών. Αυτό ουσιαστικά συνέτεινε στο να αναδειχθούν και να ξεκαθαρίσουν κάποια δεδομένα, τα οποία η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού θέλει να αξιοποιήσει προς όφελος της, αναδεικνύοντας πλέον το γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν είναι ο υποψηφίος του ΔΗΣΥ αλλά είναι απέναντι από τον υποψήφιο της Παράταξη του.  Αυτό θεωρούν ότι θα βοηθήσει στο να σπάσει ο δεσμός τον οποίο νιώθει μερίδα συναγερμικών ψηφοφόρων με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Δεν μπορεί να λέει ότι είναι του ΔΗΣΥ και ταυτόχρονα να δηλώνει ανεξάρτητος υποψήφιος, ο οποίος να είναι την ίδια ώρα και ο υποψήφιος που θα στηρίζει ο Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος», ανέφερε συναγερμικό στέλεχος, υποδεικνύοντας πώς σε αυτό το σημείο κλωνίζεται και η ταύτιση που δείχνει το συναγερμικό ακροατήριο με τον τέως ΥΠΕΞ. Εκτιμούν επίσης ότι με το πέρασμα του χρόνου και όσο η προεκλογική μπαίνει στα βαθιά με πιο πολιτικούς όρους, θα αυξάνεται η πίεση προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο οποίος υποψήφιος, στην Πινδάρου θεωρούν ότι με την εξαγγελία της υποψηφιότητας του, σημείωσε και το πρώτο αυτογκόλ με την λογοκλοπή, όπως χαρακτηρίζουν, τη χρήση κοινών σημείων με ομιλίες του Ιωάννη Κασουλίδη στην προεκλογική του 2008. Ένα θέμα το οποίο φροντίζουν να κρατούν με διάφορους τρόπους στην επικαιρότητα.