Μια μακρά διαδικασία φτάνει στο τέλος της και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης αναμένεται να λάβει πανηγυρικά και επίσημα τη στήριξη για να γίνει ο υποψήφιος με τον οποίο το ΑΚΕΛ θα μπει στην κούρσα της προεκλογικής με σύνθημα την Αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

Ο διάλογος στις κομματικές ομάδες βάσης έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με τη διαδικασία να βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Το αποτέλεσμα, όπως τουλάχιστον αναφέρουν κομματικές πηγές, είναι πανηγυρικό για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη με ποσοστά που αγγίζουν το 75%-80%, με την Εζεκία Παπαϊωάννου να τρίβει τα χέρια. Η ικανοποίηση της ηγεσίας έγκειται και στο μεγάλο ποσοστό αποδοχής αλλά κυρίως στο γεγονός ότι ξεπεράστηκαν σύντομα και ανώδυνα οι αρχικές αντιδράσεις που είχαν εκφραστεί στο άκουσμα της απόφασης αρχικά του Πολιτικού Γραφείου και εν συνεχεία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για το όνομα του τέως διαπραγματευτή. Εξέλιξη η οποία, όπως τη χαρακτηρίζουν, είναι ιδιαίτερα θετική και ενδεικτική της ευρύτερης αποδοχής που τυγχάνει η υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Κύκλοι του κόμματος σημειώνουν μάλιστα πως εάν δεν υπήρχε η πίεση του χρόνου και ο διάλογος ξεκινούσε λίγες μέρες αργότερα, όταν ο κόσμος του ΑΚΕΛ θα είχε κάποιο χρόνο να ακούσει καλύτερα το σκεπτικό της απόφασης, τότε το ποσοστό αποδοχής του Ανδρέα Μαυρογιάννη στις κομματικές ομάδες βάσης θα έφτανε σε ακόμα ψηλότερα επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόωρος προεκλογικός πυρετός – Επιχειρούν πόλωση από νωρίς

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας είναι προγραμματισμένη η συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής, η τελευταία πριν από την Παγκύπρια συνδιάσκεψη του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουνίου. Η Κεντρική Επιτροπή, αφού αξιολογήσει τα αποτελέσματα του διαλόγου στις κομματικές ομάδες βάσης, θα συνοψίσει την τελική πρόταση της προς την παγκύπρια συνδιάσκεψη. Στην πρόταση θα περιλαμβάνεται, πέραν από το όνομα του Ανδρέα Μαυρογιάννη ως το όνομα του υποψηφίου που θα στηρίξει το κόμμα της Αριστεράς και το σκεπτικό της απόφασης αλλά και η πρόταση πολιτικής για την ανάγκη αλλαγής στη διακυβέρνηση του τόπου. Κομματικές πηγές σημείωνα ότι η πρόταση για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, αποτελεί μια εναλλακτική, προοδευτική επιλογή για τον Κύπριο ψηφοφόρο για απαλλαγή από τη διακυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Αυτή η πρόταση, όπως σημειώνουν κομματικές πηγές, αποτελεί και νέα πρόσκληση προς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που συμμερίζονται την ανάγκη για αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου, να στηρίξουν και αυτοί την υπερκομματική, όπως τη χαρακτηρίζουν, υποψηφιότητα του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο ίδιος ο εν δυνάμει υποψήφιος του κόμματος της Αριστεράς ξεκίνησε ήδη τις επαφές με οργανωμένα σύνολα, προετοιμάζοντας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, τις προτάσεις για το πρόγραμμα διακυβέρνησης του. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει και την πρώτη επίσημη συνάντηση με κοινοβουλευτικά κόμματα, βλέποντας τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο. 

Την ίδια ώρα στην Εζεκία Παπαϊωάννου ανεβάζουν τους τόνους και χτυπούν προς Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει πλέον και η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη. Χθες το ΑΚΕΛ επανήλθε στο θέμα της ακρίβειας και με μία χαρακτηριστική φράση από την εξαγγελία του Νίκου Χριστοδουλίδη, στην οποία έγινε ιδιαίτερη αναφορά λόγω του ότι ήταν μία από τις κοινές ατάκες που χρησιμοποίησε ο Ιωάννης Κασουλίδης το 2008. «Είναι το φράγμα των τιμών και της ακρίβειας που έσπασε, αλλά ο Συναγερμός επιβεβαιώνει ότι ζει αλλού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς. «Η κυβέρνηση και ο Συναγερμός, αντί να απαντούν στο ΑΚΕΛ, να απαντήσουν στον κυπριακό λαό που ζει στο πετσί του την ακρίβεια. Να απαντήσουν γιατί δεν αποδέχονται τις Προτάσεις Νόμου που καταθέσαμε για μείωση της διπλής φορολογίας και για πλαφόν στα καύσιμα. Να απαντήσουν τι θέση έχουν για την ΑΤΑ: να αποκατασταθεί πλήρως και να επεκταθεί σε κάθε εργαζόμενο; Ναι ή όχι; Να τοποθετηθούν για το καθολικό αίτημα της κοινωνίας να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και στο ρεύμα», υπέδειξε.

Στο θέμα της ακρίβειας παρενέβη χθες και η ΕΔΕΚ, η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει: 

«Τα δεδομένα που καταγράφει η Eurostat γύρω από τις αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών, καθώς και το ότι στην Κύπρο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε με πέντε φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από τον μέσο όρο της ΕΕ, επιβεβαιώνουν την τρομακτική αύξηση των τιμών αλλά και τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλούν στο βαλάντιο των νοικοκυριών και  των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», σημειώνει η ΕΔΕΚ η οποία προτείνει τη λήψη σειράς μέτρων κατά διάρκεια της σημερινής σύσκεψης στο Προεδρικό.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ: «ΧΤΥΠΑ» ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗ – ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης σε άρθρο του με τίτλο: «Γιατί η επίλυση του Κυπριακού είναι καθοριστική για το μέλλον μας», επιτίθεται τόσο στον Νίκο Χριστοδουλίδη όσο και στον Ανδρέα Μαυρογιάννη. «Ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε δημόσια πως «στο Κραντ Μοντάνα φτάσαμε στο παρά πέντε της λύσης» και ο Α. Μαυρογιάννης ότι φτάσαμε «στο παρά τρίχα της λύσης». Σήμερα είμαστε στο «παρά πέντε της διχοτόμησης». Ποιοι έχουν την ευθύνη για αυτό; Ο υπουργός Εξωτερικών και ο Διαπραγματευτής δεν ήταν υπάλληλοι ή απλώς βοηθοί. Ήταν συνδιαμορφωτές μιας πορείας που μας έφερε εδώ. Δεν γνώριζαν ότι ο Αναστασιάδης αντί του Πλαισίου του ΓΓ, συζητούσε πίσω από κλειστές πόρτες με διάφορους (μεταξύ άλλων με τον Τσαβούσουγλου) τη λύση δύο κρατών και έκανε μετά «ιδεοθύελλα» στη Λευκωσία; Εάν κάποιος από τους δύο διαφωνούσε, έπρεπε να το πει τουλάχιστον δημόσια. Το να λες πέντε χρόνια μετά ότι δήθεν δεν συμφωνούσες δεν σημαίνει απολύτως τίποτε», αναφέρει μεταξύ άλλων. 

ΚΑΡΟΓΙΑΝ: Δύο σενάρια για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής

Για δύο σενάρια εφαρμογής της πρότασης για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής έκανε λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν. «Τις τελευταίες μέρες είχα διακριτικές επαφές με τους προέδρους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ενώ πριν καιρό είχα επαφές με τον κ. Στεφάνου», ανέφερε σε δηλώσεις του στο «Σίγμα» χθες, προσθέτοντας πως υπήρχαν δύο σενάρια. «Το πρώτο σενάριο για κυβέρνηση εθνικής αποδοχής ήταν ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-Οικολόγοι και ΔΗΠΑ με υποψήφιο που δεν θα ήταν αρχηγός κόμματος ούτε στέλεχος». Όσον αφορά το δεύτερο σενάριο, ανέφερε ότι αφορά τη σημερινή πρότασή τους. «Κυβέρνηση εθνικής αποδοχής αποτελούμενη από ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ με υποψήφιο εκτός του Αβέρωφ Νεοφύτου».