Ειρήνη Χαραλαμπίδου: Στόχος η διοργάνωση του συνεδρίου από την ημέρα ανάληψης του καθήκοντός μου ως ειδική εκπροσώπου για την πάταξη της διαφθοράς της Κ.Σ ΟΑΣΕ.

Την ερχόμενη βδομάδα 27-28/5 η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη διοργανώνει στην Κύπρο το Α΄Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Πάταξη της Διαφθοράς, θωράκιση της Δημοκρατίας», το οποίο φιλοξενείται από το Κυπριακό Κοινοβούλιο.

«Η διοργάνωση ενός συνεδρίου αποτελούσε στόχο για μένα από την μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα μου στην Συνέλευση ως Ειδική Εκπρόσωπος κατά της Διαφθοράς», αναφέρει η Αντιπροέδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ και ειδική εκπρόσωπος της συνέλευσης για θέματα πάταξης της διαφθοράς, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σε σχετική ανακοίνωση, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι «σε πρώτο στάδιο, προσπάθεια ήταν να κτιστούν γέφυρες με όλους τους διεθνείς οργανισμούς, που ειδικεύονται σε θέματα πάταξης της διαφθοράς, πράγμα που έγινε με μεγάλη επιτυχία, η οποία εκφράζεται μέσα από την άριστη συνεργασία που έχουμε. Ως αποτέλεσμα και η συμμετοχή τους στο Συνέδριο».

Πρόσθεσε ότι «περίπου 140 σύνεδροι από όλο τον κόσμο Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή έρχονται στο νησί μας για να στείλουμε μηνύματα αποφασιστικότητας, προκειμένου τα κοινοβούλια μέλη της ΚΣ ΟΑΣΕ να αναλάβουν πρωτοβουλίες και σε επίπεδο νομοθετικού έργου για να ενισχυθεί η διαφάνεια και η λογοδοσία». 

Επεσήμανε ακόμη ότι «οι κυρίως ομιλητές εκπροσωπούν τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς: Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΗΕ, Greco ( Εκτελεστική Γραμματέας), ΟΑΣΕ, Διεθνής Διαφάνεια, Δημοσιογράφοι εκπρόσωποι οργανισμών διερευνητικής δημοσιογραφίας, όλοι  θα μοιραστούν την εμπειρογνωμοσύνη τους, τις εμπειρίες τους και στη συνέχεια εμείς οι εκπρόσωποι των 57 κοινοβουλίων αυτές τις γνώσεις θα προσπαθήσουμε να τις αξιοποιήσουμε στις χώρες μας. Η πολιτική βούληση είναι υψίστης σημασίας για την πάταξη της διαφθοράς και αυτήν την αποφασιστικότητα θα αναδείξουμε μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου».

Εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Αννίτα Δημητρίου η οποία, όπως αναφέρει, μοιράζεται μαζί της την αγωνία για ισχυροποίηση ενός κράτους Δικαίου και διαφάνειας και έχει στηρίξει τις προσπάθειες της προς αυτήν την κατεύθυνση και σε σχέση με την διοργάνωση του Συνεδρίου.