Υπουργική Σύνοδο για την εξωτερική διάσταση του Μεταναστευτικού, με έμφαση στο θέμα της Συρίας, πρόκειται να φιλοξενήσει στις 17 Μαΐου η Κύπρος, με πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Μαργαρίτα Κυριάκου, πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας δια του Υπουργού Εσωτερικών, μετά και τις πρόσφατες επαφές που είχε σε διμερές επίπεδο σε Δανία, Τσεχία και Ελλάδα.

Σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί χώρες οι οποίες έχουν ήδη εκφράσει, είτε κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών, είτε σε επίπεδο Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, την ταύτισή τους με τη θέση της Κύπρου για προώθηση της επαναξιολόγησης του καθεστώτος της Συρίας, σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό.

Επί της ουσίας, όπως εξήγησε, στη Σύνοδο θα συζητηθεί το Μεταναστευτικό στην εξωτερική του διάσταση, με έμφαση στο θέμα της Συρίας. Θα συζητηθούν επίσης οι πτυχές και ο προγραμματισμός μιας κοινής αποστολής, επί του εδάφους, στη Συρία, που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Κύπρου και Τσεχίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη, του Υπουργού Εσωτερικών στη Τσεχία, για συγκέντρωση στοιχείων και περαιτέρω διερεύνηση του ενδεχομένου να προσφερθεί σε Σύρους η επιλογή της εθελούσιας επιστροφής στη χώρα τους, με δεδομένο ότι δεν μπορούν να γίνουν απελάσεις Σύρων. Στο πλαίσιο αυτό, θα διερευνηθεί κατά πόσο και άλλες χώρες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτή την αποστολή.

Η Σύνοδος εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τον περιορισμό και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, και αποτελεί, στο πλαίσιο αυτό, συνέχεια και της σημερινής επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, μαζί με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στον Λίβανο.

Σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές στη Σύνοδο, στο παρόν στάδιο αναμένεται, σύμφωνα με την κ. Κυριάκου, από τις χώρες οι οποίες προσκλήθηκαν να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους.

ΚΥΠΕ