Σταθερό προβάδισμα 20 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ένα μήνα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού και παραμονές της εξαγγελίας της υποψηφιότητας του τέως υπουργού Εξωτερικών. Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πρόσφατα έδειξε πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των πολιτών και ο μόνο που συγκεντρώνει ποσοστά πέραν του 30 τοις εκατόν. Τουλάχιστον, σύμφωνα με τις απαντήσεις των πολιτών και σ’ αυτή τη δημοσκόπηση φαίνεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν έδειξε να έχει επιπτώσεις από τις αποφάσεις που είχε λάβει ο Δημοκρατικός Συναγερμός και παρά τη στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Αβέρωφ Νεοφύτου. 

Το περασμένο φθινόπωρο η Πινδάρου καταστρώνοντας την τακτική για τις Προεδρικές Εκλογές του 2021 (σύμφωνα με ρεπορτάζ που απηχούσαν τη συναγερμική ηγεσία) έθετε δύο βασικούς στόχους: 

– Πρώτον, να αναγκαστεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης να φύγει από το υπουργείο Εξωτερικών, κάτι που θα τον οδηγούσε στην αφάνεια και θα αφαιρούσε από το έρεισμα που εμφανιζόταν να έχει μέσα στην κοινωνία. 

– Δεύτερον, να διασφαλιστεί η καθαρή στήριξη του Νίκου Αναστασιάδη στο πρόσωπο του Αβέρωφ Νεοφύτου, κάτι που έγινε με την πανηγυρική σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού πριν από ένα μήνα. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πρόσφατα και τα αποτελέσματα της οποίας έχουμε στην κατοχή μας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης όχι μόνο δεν έχει πληγεί από την τακτική που ακολούθησε η Πινδάρου, αλλά αντίθετα δείχνει ισχυρές αντοχές. Σε τέσσερις διαφορετικές δημοσκοπήσεις ο Ν. Χριστοδουλίδης κινείται σε ίδια υψηλά ποσοστά ανάμεσα στο εκλογικό σώμα, διατηρώντας μια απόσταση πέραν των 20 μονάδων από τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό εάν ληφθεί υπόψη ότι η τελευταία δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ και παραμονές της επίσημης εξαγγελίας Νίκου Χριστοδουλίδη για τις Προεδρικές Εκλογές του 2023. 

Τα ευρήματα της τελευταίας δημοσκόπησης, η οποία διενεργήθηκε πριν από το Πάσχα και πριν γίνει γνωστή η παραίτηση Ανδρέα Μαυρογιάννης (γι’ αυτό και δεν περιλαμβάνεται) έχουν ως εξής: 

Νίκος Χριστοδουλίδης 35%, Αβέρωφ Νεοφύτου 12% Νικόλας Παπαδόπουλος 8%, Στέφανος Στεφάνου 7%, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή 5%, Αχιλλέας Δημητριάδης 4%, Χρίστος Χρίστου 3%, Γιώργος Παμπορίδης 2%, Ειρήνη Χαραλαμπίδου 2%, Μαρίνος Σιζόπουλος 1%, Μάριος Καρογιάν 1%, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου 1%, Γιώργος Κολοκασίδης 1%, Μάριος Ηλιάδης 1%, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς 1%. 

Στη δημοσκόπηση συμπεριλήφθηκαν τα άτομα που έχουν ήδη ανακοινώσει ή προτίθενται να ανακοινώσουν υποψηφιότητα και οι αρχηγοί των κομμάτων, ενώ οι ερωτηθέντες μπορούσαν να δώσουν και αυθορμήτως όνομα της αρεσκείας τους. 

Τον περασμένο Νοέμβριο (δημοσκόπηση Καθημερινής) ο Ν. Χριστοδουλίδης (ενώ ακόμα ήταν υπουργός Εξωτερικών) εξασφαλιζε 32,2%, ο Ν. Παπαδόπουλος 10,9%, η Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή 9,4%, ο Αβέρωφ Νεοφύτου 7,1%, ο Αχ. Δημητριάδης 6,1%, ο Γ. Παμπορίδης 3,5% και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 2,5%. 

Τον Μάρτιο σε δημοσκόπηση της IMR για λογαριασμό του Ρεπορτερ: Ν. Χριστοδουλίδης 36%, Αβ. Νεοφύτου 11%, Ν. Παπαδόπουλος 9%, Αχ. Δημητριάδης 6%, Ερ. Κοζάκου-Μαρκουλλή 6%, Στ. Στεφάνου 5%, Χρ. Χρίστου 4%. 

Ένα μήνα αργότερα η ίδια εταιρεία σε δημοσκόπηση της και πάλι για τον Ρεπόρτερ κατέγραψε τα εξής ευρήματα: Ν. Χριστοδουλίδης 37%, Αβ. Νεοφύτου 14%, Ν. Παπαδόπουλος 10%, Ε. Χαραλαμπίδου 8%, Αχ. Δημητριάδης 7%, Χρ. Χρίστου 3%, Στ. Στεφάνου 3%. 

ΔΙΕΙΣΔΥΕΙ ΣΕ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ: Σύμφωνα με την παρούσα δημοσκόπηση, ο Νίκος Χριστοδουλίδης καταφέρνει να διεισδύει σημαντικά στα τρία μεγαλύτερα κόμματα. Πιο συγκεκριμένα, παίρνει το 44% του ΔΗΣΥ, το 48% του ΔΗΚΟ και ένα 15% από τον χώρο του ΑΚΕΛ. Σ’ ό,τι αφορά τον Αβέρωφ Νεοφύτου, εμφανίζεται να κερδίζει μόλις το 36% των Συναγερμικών και ένα 7% από το ΔΗΚΟ. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος παίρνει ένα 30% από το ΔΗΚΟ, 9% από το ΑΚΕΛ και 2% από τον ΔΗΣΥ.   

ΤΑ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας, οι πολίτες εκτιμούν ότι τα πράγματα στην Κύπρο κινούνται προς λάθος κατεύθυνση. Στο σχετικό ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν μόλις το 21% έκρινε πως ο τόπος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 79% δήλωσε ότι τα πράγματα πηγαίνουν πως λάθος κατεύθυνση. 

Εξίσου σημαντικά τα ευρήματα ως προς τις απαιτήσεις των πολιτών από τον επόμενο ΠτΔ. Στο ερώτημα ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει, κατά τη γνώμη τους, να έχει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι ερωτηθέντες απάντησαν ως εξής: 

Τίμιος/αδιάφθορος 44%, Ανθρωπιά/κοντά τους πολίτες 24%, Ικανότητα/αποτελεσματικότητα 17%, Να εμπνέει εμπιστοσύνη 10%, και Σκέφτεται/ενεργεί για το καλό του λαού/τόπου 9%. 

Αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι ο κόσμος δείχνει να διαφοροποιείται και να κινείται εκτός και πέραν από τις παραδοσιακές κομματικές γραμμές. Η εκτίμηση των δημοσκόπων είναι πως ο κόσμος έχει αλλάξει σε σύγκριση με το παρελθόν. Ενώ σημειώνουν ως σημαντικό στοιχείο και το ότι 4 στους 10 νέους δηλώνουν από τώρα ότι θα πάνε να ψηφίσουν και ένα άλλο 30% ότι μάλλον θα προσέλθουν στις κάλπες. Κάτι που δείχνει ότι η πλειοψηφία των νέων 18-24 θα πάνε να ψηφίσουν.