«Συσπείρωση, συσπείρωση, συσπείρωση». Αυτό είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο συνεχίζουν να δουλεύουν στην Πινδάρου, αναγνωρίζοντας πως ακόμα έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να πετύχουν τον επιθυμητό στόχο της συσπείρωσης. Γνωρίζουν όμως πολύ καλά, πως αυτό είναι το κλειδί για την υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε αυτό είναι που επικεντρώνεται η προσπάθεια και όπως σημειώνουν κύκλοι του κόμματος, σε αυτό παραμένουν συγκεντρωμένοι, ανεξαρτήτως των όποιων αποφάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα όμως, περιμένουν τις τελικές αποφάσεις και των υπολοίπων κομμάτων, προκειμένου το σκηνικό να πάρει την τελική του μορφή. Αυτό, όπως εκτιμούν κομματικοί κύκλοι, θα δώσει μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της τοποθέτησης της κοινωνίας, καθώς οι πολίτες θα έχουν μπροστά τους όλα τα δεδομένα. Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι είμαστε αρκετό χρόνο μακριά από τις εκλογές και ότι το ενδιαφέρον της κοινωνίας θα αρχίσει να αποτυπώνεται πιο καθαρά στις διάφορες μετρήσεις, από το φθινόπωρο και μετά.

Το αμέσως επόμενο διάστημα μετά τις γιορτές του Πάσχα, θα κορυφωθούν οι επαφές -διεργασίες του προσυνεδριακού διαλόγου ενόψει των εορτών του ιδεολογικού και πολιτικού Συνεδρίου του κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 17 – 18 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ: Ψάχνονται για τις επιλογές τους

Το Συνέδριο αποτελεί ένα ακόμα σταθμό, όπως αναφέρουν πηγές από την Πινδάρου, στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές αλλά και γενικότερα όσον αφορά την ιδεολογική και πολιτική πυξίδα του κόμματος για τα επόμενα χρόνια. Ενώπιον του Συνεδρίου θα τεθεί ουσιαστικά, όλη η δουλειά που έχει γίνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα από μέρους των ομάδων παραγωγής πολιτικής. Τα συμπεράσματα της εργασίας των ομάδων παραγωγής θα κωδικοποιηθούν και θα αποτελούν μαζί με τα συμπεράσματα των τοπικών και επαρχιακών συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα, τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες το Συνέδριο θα συνοψίσει την Πολιτική Διακήρυξη του ΔΗΣΥ που θα αποτελεί και το ιδεοπολιτικό στίγμα του κόμματος. Όπως σημειώνουν κομματικές πηγές, αυτό ουσιαστικά θα είναι και το βασικό περίγραμμα των θέσεων πάνω στο οποίο θα χτιστεί και το προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος και του Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, προγραμματίζεται επίσης πολιτική παρέμβαση υψηλού επιπέδου από μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ το «παρών» του αναμένεται να δώσει ως μέλος του κόμματος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Όπως σημειώνουν κομματικοί κύκλοι, η Πολιτική Διακήρυξη θα είναι η τέταρτη στην ιστορία του κόμματος μετά την ιδρυτική διακήρυξη, τη διακήρυξη του 1999 και τη διακήρυξη του 2010. Σημειώνεται ότι η απόφαση για τη διενέργεια ιδεολογικού και πολιτικού Συνεδρίου είχε ληφθεί κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Συνεδρίου του κόμματος μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Λόγω της πανδημίας που ακολούθησε, η διαδικασία καθυστέρησε. Το επόμενο επίσης διάστημα, στο πλαίσιο και του προσυνεδριακού διαλόγου, θα διευρυνθούν οι συγκεντρώσεις με την κοινωνία, σε μεγαλύτερα σύνολα, έχοντας ως στόχο να περάσουν τα μηνύματα και οι θέσεις σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο ακροατήριο.

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, συναντήθηκε χθες στο γραφείο του με τον υφυπουργό Ναυτιλίας  Βασίλη Δημητριάδη. 

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα ζητήματα που άπτονται ευρύτερα του τομέα της ναυτιλίας στη χώρα μας και οι τελευταίες εξελίξεις όπως η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας, με τον κ. Νεοφύτου να τυγχάνει ενημέρωσης και να χαιρετίζει παράλληλα την προσπάθεια της Κυβέρνησης για τη διαμόρφωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένα σχέδιο που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μεγιστοποίησης της αναπτυξιακής δυναμικής της θαλάσσιας επικράτειας της Κύπρου, ενώ συζητήθηκε και η ανάγκη όπως στο χωροταξικό σχέδιο που θα κατατεθεί στην ΕΕ, να συμπεριληφθούν και οι θαλάσσιες περιοχές των κατεχόμενων εδαφών μας. Σκοπός είναι οι περιοχές αυτές να ενταχθούν στο χωροταξικό σχέδιο για να αξιοποιηθούν όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι σε θέση να ασκήσει έλεγχο στις περιοχές αυτές. 

Αναφορικά με τη θαλάσσια επιβατική σύνδεση, θέμα το οποίο είχε εγερθεί από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι μετά από 21 ολόκληρα χρόνια θα επαναλειτουργήσει, προσφέροντας εναλλακτική συνδεσιμότητα στους επιβάτες μας. 

ΜΑΡΚΟΥΛΛΗ: Τραγικό λάθος η παραίτηση

«Η παραίτηση του κ. Μαυρογιάννη αποτελεί ένα τραγικότατο λάθος, που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το αρνητικό κλίμα που δυστυχώς βαρύνει με ευθύνες και τη δική μας πλευρά, όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό», έγραψε σε ανάρτηση της στον προσωπικό της λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, σχολιάζοντας την παραίτηση του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, σε μια περίοδο που θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πάνω στη συμφωνημένη βάση, με τον διορισμό ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ για το Κυπριακό και προώθηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για βελτίωση του εξαιρετικά αρνητικού κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων, ο ΕΚ διαπραγματευτής με την παραίτηση του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αποδοχή της παραίτησης, κηρύσσουν τη λήξη των όποιων προσπαθειών, επισημοποιώντας ένα αδιέξοδο που μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει. Το μήνυμα που δίδεται διεθνώς με αυτή την παραίτηση, είναι ότι η πλευρά μας δεν ενδιαφέρεται πλέον για εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι μέχρι τις Προεδρικές εκλογές θα αφήσουμε τη στασιμότητα και το αδιέξοδο να συνεχιστούν, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που ελλοχεύουν», σημειώνει μεταξύ άλλων.